Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 89
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от nih Виж публикацията
    Добивите зависят от уменията на пчеларя, аз не съм забелязал намаление на добивите, а задължително ползвам ХР всяка година.
    Има една особеност корпусите под ХР са винаги затворени по време на главните паши оставам отворени само медовиците.
    Ако успеем да се оттърсим оп предубежденията си и забравим клишетата и лозунгите (...Добивите зависят от уменията на пчеларя...), тогава нашето съзнание ще е по-отворено и креативно.

Имам един въпрос, към двусмисленото недвусмислие.
    (...аз не съм забелязал намаление на добивите, а задължително ползвам ХР всяка година...)
    На базата на какво забеляза, че няма намаляване на добивите, като всяка година използваш ханеманова решетка.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Последното ми прозвуча като заяждане. Четете между редовете, не приемайте буквално всичко.
    ХР служи за преграда през която да не минава майката. ХР служи за регулиране обема на плодника.
    ХР пречи само на слабите семейства. ХР може леко да затруднява пчелите, но не влияе на добивите, особено при силните семейства.
    Така мисля аз. Ползвам я постоянно, особено при ливадна паша. Иначе майката си ходи навсякъде, не можеш да извадиш една цяла пита с мед. Сравнявам с колега, който е в моя район и не ползва ХР.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Гена, въпреки, че досега не съм ползвал ХР/макар че са купени и седят в склада/ съм склонен да те подкрепя. Това лято вдигнах моите на четири корпуса и мед не мога да извадя, няма пита дето не е нацвъкано и пило. Срам ме е да кажа, но началото на октомври вадих мед и отделно в склада сега имам три корпуса с пити с мед. Затова и вече се замислям дали да не мина на ДБ, чиста работа.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Много пило - малко мед. Правиш мощно семейство, което прави пчели, но не можеш да извадиш стоков мед. Извади ХР-ки от склада и ще си решиш проблемите. Не ми се говори за ДБ кошерите. Те ме ограничават, все едно че съм с вързани ръце.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    В този ред на мисли, може ли при ДБ кошер да се затвори прелката на плодника и да се направи такава през магазините?
    Може, що да не може, но ще трябва да пробиваш магазините. Зависи колко рамкови са ДБ, но по рядко се случва майката да се качи от плодника в магазините.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Цитат Първоначално публикувано от simo Виж публикацията
    .... Срам ме е да кажа, но началото на октомври вадих мед и отделно в склада сега имам три корпуса с пити с мед. Затова и вече се замислям дали да не мина на ДБ, чиста работа.
    Напълно споделям мислите ти. От няколко LR кошера и аз вадих мед наесен.Повечето от кошерите ми са ДБ и една майка не ми се качи в магазините това лято. Не искам завързвам дебат LR или ДБ , но до тук ДБ печели по болшенството от показателите.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    В магазина слагам 1-2 пити по малко, хем повече восък добивам, хем по лесно за разпечатване и майката много рядко се качва горе. С ХР е добре но ми се вижда по трудоемко?

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati

Цитат Първоначално публикувано от srg Виж публикацията
    Напълно споделям мислите ти. От няколко LR кошера и аз вадих мед наесен.Повечето от кошерите ми са ДБ и една майка не ми се качи в магазините това лято. Не искам завързвам дебат LR или ДБ , но до тук ДБ печели по болшенството от показателите.
    В годините съм минал през няколко системи, но най доволен си оставам от модифицирания многокорпусен ДБ

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Niki1313 Виж публикацията
    В годините съм минал през няколко системи, но най доволен си оставам от модифицирания многокорпусен ДБ
    Защото....(аргументи)
    Уж ще си помагаме взаимно, а то....

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    XР се явява едно препятствие за пчелите, пренасящи нектар от плодника към медовия корпус, което несъмнено ги затруднява. За избягване на това явление се оставя отвор над решетката. Тогава нектаросъбирачките носят нектара направо в медовия корпус, но губят контакта с майката, което също влияе негативно на тяхната работа.

Страница 6 от 9 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •