Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 23 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 222
    Забранен
    Регистриран
    24.12.2013
    мм даа съвременно пчеларство. Защо не ги пробвате с дураболилhttp://www.fitnes-bg.com/%D4%E8%F2%E...D_20070224182/ може и да се опънат на осите . Ами какво събират пчелите сигурно лук извинявам се за неграмотността и с какво се опитваме да ги храним?

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Бирената мая съдържа дрожди и за това се "кипва" за да се убият. Това е с цел да не се внася голямо количество микроорганизми, които евентуално по-късно биха могли да създават проблеми. На нас ни трябват само протеините.

Рапичното олио се намира в по-големите хранителни вериги.
    Освен него(или заедно с него -в комбинация) се ползва и кокосово масло.

Американците не споделят европейските възгледи че ГМО културите и неоникотиноидите са във вреда на пчеларя (съответно са по-щадящи пчелите).

Някога европейците дълго време смятали червените домати за изключително отровни и ги ядяли само докато са още зелени (гадост!). И така докато не платили на един френски готвач да отрови първия американски президент - Вашингтон. Той видял червените домати и си казал " французите и тяхната авангардна кухя... ама какво пък" и ги изял, без да знае че "били отровни".

Да, водещия мотив за тези добавки е максимална печалба, но обърни внимание че става въпрос за ДОМАШНИ рецепти. Печалбата се постига посредством физически по-"охранени" пчели.

Канелата - според Дейв Микса предоставя прополисоподомни смоли за пчелите.
    Веднъж я срещнах в изследване като средство за подтискане на бактериите на гнилеца. От всички тествани натурални субстанции маслото от риган бяха и канелата с най-висока активност. ( И ВНИМАНИЕ!!! - изследването беше българско. И ние нещо сме дали на света....)

Дозировка - всичко до 2 кг на 100кг захар е безопасно ( това е дозата която препоръчват американците), аз лично за сега ползвам 200гр на 100кг.

Виж ето тези две статии за Дейв Микса

http://dox.bg/files/dw?a=224ef6ae13

http://dox.bg/files/dw?a=117a10ecd1
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Благодаря,колеги за споделеното.Колега Пламен,интересно ми е как пчелите възприемат сока от лук.Иначе съм чел и за други колеги които ползват лук.Знам че е много полезен и че алкализира организма.Питките миришат ли и какви наблюдения можеш да споделиш откакто го ползваш?
    За първи път ще ми е с добавянето на лук.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Много благодаря за изчерпателния отговор колега.Може да изглежда глупав следващия въпрос относно канелата,но той е свързан с наскоро обявените намерения на Европа да ограничава количеството на "китайската" канела,поради високото съдържание на кумарин,който не се среща в цейлонската(оригиналната) канела.Та глупавия въпрос е каква канела ползваш(предполагам мляната на прах китайска)?Рапично олио има във веригите,но доколкото се запознах,Canola oil е от модифицирана рапица.Не съм запознат рапичното олио в България какво е,а за доматите си прав-не се знае кое "отровно" до един момент няма да се окаже изключително полезно.Относно дрождите,доколкото си спомням те се падат термофилни и май не се затриват нацяло.Има такива опасения за хлебната мая.Едно време нашите баби и прабаби са си "хващали" квас,които са друг вид дрожди.Това между другото.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Благодаря за списанията,сега ще пада четене.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Канелата - от Карфур, големите опаковки,мляна. Ползвал съм и пакетчета по 10 гр. дето ги има навсякъде. Чувал съм че имало и канела - менте, ама откъде да знам как да ги различа.

Рапицата - че то в днешно време коя не е генномодифицирана? В английския език има различни думички за оригиналните рапица/репко (rapeceed/turnip rape) и произлезлите от тях по-късно сортове. В българския - не съм наясно колко различни наименования има (освен пролетна и есенна), но изглежда за да не усложняват нещата и след 100 години това което се сее пак ще се казва рапица.

До скоро и аз не правех разлика - всичко което прави пейзажите жълти ми беше все същото, на практика обаче става въпрос за коренно различни растения ( дотолкова е голяма разликата в различните сортове) - различават се по големина на цветовете, дали има и или не и форма на съцветието, местоположение на цветните пъпки и т.н.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Моля колеги които са ползвали Apitom-P (с прашец) да споделят впечатления за подбудата.Имам един въпрос към по-запознатите колеги-съществува ли вероятност чрез ползвания прашец в питките Apitom-P да се пренесат зарази от други пчелини?Не искам да притеснявам никой,просто ми е любопитно.Все пак храната преминава през контрол и изследвания.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Единствената гаранция е ако ползваш продукти от твоя пчелин.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Моля колеги които са ползвали Apitom-P (с прашец) да споделят впечатления за подбудата.Имам един въпрос към по-запознатите колеги-съществува ли вероятност чрез ползвания прашец в питките Apitom-P да се пренесат зарази от други пчелини?Не искам да притеснявам никой,просто ми е любопитно.Все пак храната преминава през контрол и изследвания.
    На теория всичко е под контрол, дори самото опаковане, но никой не ти казва как и в какво точно се изразява той.Доколкото знам вчера са сложили на пчелите ми именно този продукт с прашеца, да им е сладко.За него имам положителни отзиви и надявам се пчелите да са съгласни с тях.Времето е хубаво, проблеми с облитането няма.Това е по преценка на пчеларя, който ми гледа пчелите, около 40 кошера.Надявам се да се окаже наполовина толкова добър, колкото е в приказките, че да ги направя 100-150 тази година.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Прашеца също е преносител на патогени (предимно вируси) и дали съответната предлагана на пазара храна съдържаща прашец е безопасна или не, зависи от това дали прашеца е бил обеззаразяван (облъчен с гама лъчи).

Страница 17 от 23 ПърваПърва ... 71516171819 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •