Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Надрамъчната покривка (найлон, мушама, бризент) не е задължително да е плътно по размерите на корпуса, може и да е мааалко по-малка. Достатъчно е да не могат пчелите да минават нагоре и да строят далаци над рамките (както в Гърция са свикнали, понеже не ползват табли под капака). Аз лично я ползвам с тази цел - да не правят мизерии под капака.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    18.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Надрамъчната покривка (найлон, мушама, бризент) не е задължително да е плътно по размерите на корпуса, може и да е мааалко по-малка. Достатъчно е да не могат пчелите да минават нагоре и да строят далаци над рамките (както в Гърция са свикнали, понеже не ползват табли под капака). Аз лично я ползвам с тази цел - да не правят мизерии под капака.
    Добре де,..от найлона не хваща ли мухъл???Под найлона съм чувал че е хубаво да се слага няколко ката вестници да обират конденнза,влагата,за да не се връщат капките по рамките ако си с найлон за покривна табла.Какво мислиш.Имали някакви плюсове и минуси найлона.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Последните няколко дена правихме ревизия на всички кошери по всички пчелини. Никъде няма нито грам влага. Никъде няма и мухъл. Това доказва моето мнение, че истината е в доброто проветряване - широко мрежесто дъно, отворено през цялата зима.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Като начинаещ пчелар и тази необяснима любов към пчелите ме принуди да внедря различни технологии.Кошерите ми могат да си контролират климата вътре до някаква степен.Пчелите ми зимуват на 10 градуса температура в кошера.Интересувам се при започване на отглеждане на пило разумно ли е в тези така непредвидени зимно-пролетни месеци да повиша температурата в кошера на примерно 20-25 градуса, което става бързо чрез настройка на термостатите?На какво трябва да се обърне внимание, какви са ползите и рисковете?Евентуални проблеми с восъчния молец?Кошерите са миналогодишни отводки.

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Saras Виж публикацията
    Като начинаещ пчелар и тази необяснима любов към пчелите ме принуди да внедря различни технологии.Кошерите ми могат да си контролират климата вътре до някаква степен.Пчелите ми зимуват на 10 градуса температура в кошера.Интересувам се при започване на отглеждане на пило разумно ли е в тези така непредвидени зимно-пролетни месеци да повиша температурата в кошера на примерно 20-25 градуса, което става бързо чрез настройка на термостатите?На какво трябва да се обърне внимание, какви са ползите и рисковете?Евентуални проблеми с восъчния молец?Кошерите са миналогодишни отводки.

При температура 12 градуса пчелите разпускат кълбото и започват облитане . Я си представи какви ще са последствията, ако затоплиш кошерите до 20-25 градуса, а външната температура е отрицателна (примерно -5 ) ? Восъчния молец е най-малкия ти проблем.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от aleko Виж публикацията
    При температура 12 градуса пчелите разпускат кълбото и започват облитане . Я си представи какви ще са последствията, ако затоплиш кошерите до 20-25 градуса, а външната температура е отрицателна (примерно -5 ) ? Восъчния молец е най-малкия ти проблем.
    Това не ме притеснява, пчелата не е толкова глупава, че да се подлъжи от вътрешната температура в кошера, която в някои точки е значително по-висока.Имаше кошери забравени на 17 градуса, когато температурите бяха няколко градуса под нулата, в последствие коригирани, но пчелите не напускаха кошерите.Предполагам, че е достатъчно няколко пчели да се покажат на прелката и информират за реалнити условия извън кошера.Но забележката не е лишена от логика и ако реша да покача температурите до неизпробваните досега 25 градуса, ще го направя първо с един кошер.Благодаря за включването ти, беше ми полезен.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.07.2011
    По какъв начин затопляш кошера от вътре?Какво целиш с това?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •