Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна
Резултати от 21 до 30 от общо 33
    Заслужил Автор
    Регистриран
    12.05.2013
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Зазимен с изтощени пчели, и аз имах такъв случай. Ако не им харесваше отвора на горната прелка, щяха да го заклеят. От там са искали да излязат и там са умрели. Да не те отчайвам, но според мен ще загине това семейство. Единственото, което можеш да направиш е в рамките на тези 2-3 дни по обед да го отвориш и да го стесниш максимално.
    За съжаление се оказа прав.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри SL372840.jpg‎  

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    така като гледам те са искали да заклеят отвора на горна прелка но не са успели иначе тази система кошери е непонятна за мен

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Петьо, голямо между рамково пространство си оставил. Пределна дъска ползваш надявам се.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Междурамковото пространство, есенно зимния сезон е препорачително да е по голямо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Не съм чувал за това, че е препоръчително, но щом казваш . Аз лично не оставам такива големи пространства , то като гледам може по една рамка още да влезе...
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Когато разстоянието между питите, е малко по голямо от стандартното;есента-зимата, когато не се гледа пило. Кълбото което се образура е по малко и по плътно по обем. Заради повечето пчели които навлизат между питите, по ниска косумация на мед. На пролет, се стесва за по лесно подържане на температурата, от кошерните пчели около пилотоп. Пилото, запечатаното също отделя доста топлина.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Зазимен с изтощени пчели, и аз имах такъв случай. Ако не им харесваше отвора на горната прелка, щяха да го заклеят. От там са искали да излязат и там са умрели. Да не те отчайвам, но според мен ще загине това семейство. Единственото, което можеш да направиш е в рамките на тези 2-3 дни по обед да го отвориш и да го стесниш максимално.
    Цитат Първоначално публикувано от Петър84 Виж публикацията
    За съжаление се оказа прав.

Такова нещо като пчелно семейство зазимено със стари или изтощени пчели на практика не съществува. Старите/изтощените пчели напускат кошера още преди формирането на зимното кълбо ( на есен) , оставяйки младите "зимни пчели".
    Всяка смърт/отслабване на семейството между есентта (зазимяването) и пролетта трябва да се търси другаде.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    На много места пише , че ако се подхранват със захарен сироп след 15-30 09 пчелите се изтощават.

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Цитат Първоначално публикувано от salash Виж публикацията
    На много места пише , че ако се подхранват със захарен сироп след 15-30 09 пчелите се изтощават.
    Точно така

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от salash Виж публикацията
    Въпросът е дали дотогава е приключило отглеждането на пило. Ако има пило това със сигурност ще повлияе на количеството зимни пчели (по-голяма част от по-рано излюпените пчели ще бъдат пожертвани), но едва ли ще засегне семейството в голяма степен, където да се застраши оцеляването му.

Ако пилото е спряло - в Дания е стандарт, пчелите да бъдат стръсквани всяка есен (след като приключи пилото )на основи и да им се добавя сироп, върху който зимуват (снежната покривка е 4-5 месеца). Тази практика се прилага и в други скандинавски страни но не е толкова установена, колкото в Дания.
    Късното (солидно)подхранване, в най-лошия случай би довело до "изтощаване" (стареене) на част от пчелите, които по-късно си отпадат преди образуването на зимно кълбо.

Ситуация в която всички пчели измират по време на зимуването е нещо друго от "престарели" пчели. От радиационната следа на летяща чиния случайно преминаваща над кошера? Как мислите - изглежда добро обяснение?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •