така като гледам те са искали да заклеят отвора на горна прелка но не са успели иначе тази система кошери е непонятна за мен
Петьо, голямо между рамково пространство си оставил. Пределна дъска ползваш надявам се.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Междурамковото пространство, есенно зимния сезон е препорачително да е по голямо.
Не съм чувал за това, че е препоръчително, но щом казваш . Аз лично не оставам такива големи пространства , то като гледам може по една рамка още да влезе...
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Когато разстоянието между питите, е малко по голямо от стандартното;есента-зимата, когато не се гледа пило. Кълбото което се образура е по малко и по плътно по обем. Заради повечето пчели които навлизат между питите, по ниска косумация на мед. На пролет, се стесва за по лесно подържане на температурата, от кошерните пчели около пилотоп. Пилото, запечатаното също отделя доста топлина.
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Зазимен с изтощени пчели, и аз имах такъв случай. Ако не им харесваше отвора на горната прелка, щяха да го заклеят. От там са искали да излязат и там са умрели. Да не те отчайвам, но според мен ще загине това семейство. Единственото, което можеш да направиш е в рамките на тези 2-3 дни по обед да го отвориш и да го стесниш максимално.
Такова нещо като пчелно семейство зазимено със стари или изтощени пчели на практика не съществува. Старите/изтощените пчели напускат кошера още преди формирането на зимното кълбо ( на есен) , оставяйки младите "зимни пчели".
Всяка смърт/отслабване на семейството между есентта (зазимяването) и пролетта трябва да се търси другаде.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
На много места пише , че ако се подхранват със захарен сироп след 15-30 09 пчелите се изтощават.
Въпросът е дали дотогава е приключило отглеждането на пило. Ако има пило това със сигурност ще повлияе на количеството зимни пчели (по-голяма част от по-рано излюпените пчели ще бъдат пожертвани), но едва ли ще засегне семейството в голяма степен, където да се застраши оцеляването му.
Ако пилото е спряло - в Дания е стандарт, пчелите да бъдат стръсквани всяка есен (след като приключи пилото )на основи и да им се добавя сироп, върху който зимуват (снежната покривка е 4-5 месеца). Тази практика се прилага и в други скандинавски страни но не е толкова установена, колкото в Дания.
Късното (солидно)подхранване, в най-лошия случай би довело до "изтощаване" (стареене) на част от пчелите, които по-късно си отпадат преди образуването на зимно кълбо.
Ситуация в която всички пчели измират по време на зимуването е нещо друго от "престарели" пчели. От радиационната следа на летяща чиния случайно преминаваща над кошера? Как мислите - изглежда добро обяснение?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))