Нима мутациите предизвикани от "отровена храна" не представляват интерес за вас?И как да не се предава по наследство мутация в Гамето генезата,щом Яйцето се използва за отглеждане на пчелна Майка?
Първо -честита нова година на всички.
Има страшно много изписано за мутациите, гинандроморфизма и асиметрията при пчелите ( последното е изключително често срещано при пчелите..... и всеки който се поразрови, ще научи изненадващи за него факти)
Някога се е вярвало че Земята е плоска, когато дъжд завали и засвяткат гръмотевици - бог Зевс се е разгневил, разгневи се вулкана - трябва да бъде умилостивен със човешко жертвоприношение; атомът не е бил открит, човешкото тяло не е било изградено от клетки, за вирусите и бактериите дори е било немислимо да се мисли; когато човек се е разболеел - значи зъл дух е бил обладал тялото му.... създаването на злато от олово се е смятало за "лесно".....
Когато пчелното семейство ненадейно умре през зимата - било е зазимено със стари пчели, когато те изчезнат - не са могли да се върнат в кошера от преумора..... Надявам се следите този ред на мисли.
Всяко нещо си има правилно логично обяснение, но не е задължително да е най-очевидното и най-лесното за възприемане ( в случая - Божествена намеса). Човек често прави грешката да използва въображението, там където познания му са недостатъчни, по този начин обяснявайки явленията които не разбира. Аз не съм изключение.
Личното ми мнение е че мутациите нямат някаква практическа важност при развъждането на пчелите. Може да попиташ и други пчеловъди ако искаш, но всеки един от тях ще ти отговори абсолютно същото. Преди стотина години се е смятало че мутациите биха могли да бъдат полезни, но днес вече отдавна не е така.
И как да не се предава по наследство мутация в Гамето генезата,щом Яйцето се използва за отглеждане на пчелна Майка?
Въпросите които трябва да си зададеш са - дали точно това яйце/сперматозоид, което ще бъде майка ще стане носител на мутация? и Дали индивидът носител на мутация е способен да се размножава/да я предаде на поколението си? ( обърни внимание че гоноцитите са отделно обособени от другите тъкани в организма и не е задължително да носят същата генетична информация като тях). Тук всеки който иска може да си направи аналогия с мутациите при човека и предаването им в поколението ( трябва да напомня обаче, че пчелите (майката) до голяма степен са защитени от промени в генетичния код вследствие на околната среда, тъй като при тях тя е сравнително постоянна)
Нима мутациите предизвикани от "отровена храна" не представляват интерес за вас?
Далеч не всички пестициди притежават генотоксичен ефект. На мен за сега ми е известен само Амитразът като такъв, но това си е повече проблем на пчеларя, особенно ако го използва чрез опушване.
Колеги! Моля прокоментираити тогава и влянието на белтъците. Учените признаха че е подценявано тяхното влияние в еволюцията. Някои теории казват че пчелите чрез пчелното млечице влияят на бъдещото поколение / ако кърмачките не са от същата майка
Да, белтъците могат да влияят на биохимичните процеси ( тези вътре в клетката) и... вирусите го използват. Най-ярък пример за това са прионите ( потърсете думата в гуугъл) - те общо казано са вириони, само че такива които не носят генетичен материал (ДНК или РНК) вътре в тях.
По-нататък от това нищо не мога да кажа, освен ако не прочета оригиналната статия споменаваща в какво се състои влиянието им върху еволюцията. (ето тази статия съвсем наскоро отекна в публичото пространство. Да не би да визираш нея?
http://www.sciencedaily.com/releases...1230170124.htm )
Пчелното млечице - да то е носител на миРНК (микроРНК), които подтискат развитието на работничките в пълноценни женски индивиди ( доскоро се смяташе обратното - че млечицето превръща работничката в супер насекомо (майка). наскоро бях пуснал линка към научната статия).
Има много начини, освен чрез млечицето, кърмачките да влияят върху развитието на пилото. Например, те филтрират патогените и стрерилизират храната (пчелите от някои семейства са по-ефективни в това отколкото други) , която подават на ларвите, както и чрез храната да повишат имунния отговор към наличните към момента патогени в кошера ( така както майките предават на бебетата си част от имунитета си чрез кърмата)
....
ето и една интересна снимка

Цитат