Ами и двете. Направиха късна самосмяна август, отслабнаха и ги разграбиха, защото трябваше да стесня повече входа. Дожаля ми за младата майка. Едвам ги спасих с хранене. оставих ги на 2 рамки пчели и толкова мед+1питка отгоре, която изобщо не я пипат. Ще видим по нататък. Февруари ще слагам пак питки и на останалите, да ги развия за морето от рапица около нас.

Цитат
.От четивата ми възникнаха обаче няколко въпроса,чиито отговори биха ми били полезни.Въпросите са следните-Първулов отдава предимство на леко разредения мед пред медно-захарните питки.Пчелите не се губят за вода.Има логика в неговите разсъждения.Аз специално за зимата поставям по един празен магазин над надкапачната табла, в който има изрязано плътно парче стиропор 5см.дебелина.Това го правя за да са затоплени отгоре.Преди пет дена бях на пчелина и имах 3 семейства които бяха горе.Поставих им хранилките,повдигнах стиропора за да покрие хранилката под себе си и по този начин запазих топлината,независимо че има хранилка.Пчелите направо луднаха,хранилката почерня.Въпроса ми конкретно е при условие че семейството е горе,времето е топло и не се губи топлина благодарение на стиропора,не е ли по-добре да се дава леко разреден мед,вместо захаросан или медова питка?Другият ми въпрос е относно вътрешните хранилки рамки-при същите условия,те не са ли по-добри от горните хранилки за разреден мед?Третият ми въпрос е относно мрежестото дъно-при поява на пилото стеснявате ли го,на какви размери,как оперирате с прелките.Те това са ми въпросите извън хипотетичния модел който представих.Живи и здрави!