Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 17

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от спартак Виж публикацията
    Няма много инфо -нали? А аз си мислех, че причината е в мен и не успивам да намеря отговори на въпросите си.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Здравейте,
    Преди няколко години при една непринудена среща се заговорих с един пчелар и както става обикновено скачахме от тема в тема докато стигнахме (той) до мутация при пчелите.

Без да разводнявам и украсявам темата ще се опитам в резюме да предам думите на събеседника ми.

„Много хора в България не са запознати с генните изменения по пчелите и дори не се инвестират средства за развитие на науката в областта на пчеларството. Дори и "доцента" има плахо написани книги и статии (явно изпитваше „дълбоко уважение” към него, защото гласа му се промени), които не са обосновани на задълбочени опити и изследвания”.

Дълги години този човек (събеседника ми) е работел извън пределите на България и е участвал в научни екипи и в частност е провеждал опити свързани с живота на пчелите.

„...Причинните за мутацията при пчелите са няколко:
    1..???????????????
    2. Фунгициди – широко и свободно се използват в България около 200 такива химични препарата в селското стопанство.
    3. Неправилен начин на хранене на пчелното семейство.
    4. Генно модифицирани продукти, като рапица, соя, захарно цвекло (широко използвано за направата на „любимата” ни захар) и др.
    Фунгицидите и другите споменати причинители, променят структурата и броя на хромозомите и така видоизменят формата/размерите на някои органи.
    ...Че хоботчето е по-голямо или по-малко не се отразява съществено на пчелното семейство (малко са цветовете, които изискват до дълги хоботчета). Значимо влияние оказва броя на кукичките на задните крила на пчелите.
    Тяхния брой варира от 13 до 29 на крило и още по-важно е те да бъдат четни (колкото са на едното крило толкова да са и на другото крило) http://prikachi.com/images/191/6906191y.jpg

Как това оказва вличние на пчелата и семейството. При наличието на много видове с такава генна мутация се наблюдава.
    - По-малко полети на пчелата. Ако нормално прави 10 полета на ден, то те намалят до 5, 6 полета.
    - Съкращаване на живота на пчелата с няколко дена. Изразходва повече енергия за да управлява полета и така се изхабява.
    - Трудно достигат до по-далечни паши или ако достигнат по-трудно се връщат.
    - Притока на нектар е по-малко, защото част от нектара в медената гушка при обратен полет се преобразува в енергия необходима да балансира тялото си...”

В крайна сметка ни виждаме, че имаме необходимия брой пчели за оползотворяване на пашите но нямаме очакваната продукция и се чешем по вратовете, какво става.

ПП.
    Споделеното по-горе е резултат от многократни опити и наблюдения. Водени са записки и е направен анализ на проучванията (според събеседника ми).
    Имам основание да му вярвам, защото ми каза точно, как са правени опитите и това звучеше много убедително и правдоподобно.
    Този пост е редактиран от Niki1313; 31.12.2013 в 16:13. Причина: Правописна грешка

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Честита и на теб

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Скутелатор,написал си нещо,което днес ми се въртеше в главата.Казваш че храната може да бъде стерилизирана и патогените да бъдат филтрирани.Въпросът ми е срещу какво е насочено полирането на килийките с прополис.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •