Да - RNA interference се справя с вирусите, но не благодарение на мазнините а въпреки тях.
Тук главният въпрос е къде се произвеждат антимикробните пептиди, и каква е връзката им с "генното заглушаване"
Функцията на белите кръвни телца при пчелите се извършва от тези антимикробни пептиди, които за разлика от първите не унищожават чуждата материя, а просто казват на имунната система КАКВО да ататакува. Унищожението се извършва от ензими.
При пчелите има два вида "мазнини" - мастно тяло ( което въпреки наименованието си е всичко друго, но не и тлъстини или осмянка) и еноцити ( мисля че това е българския термин, англ. oenocytes), чиято функция още не е изцяло изучена, но са отговорни за производството на восък (също мазнина)
Съжалявам че имам навика да подхващам нещата от "главата за краката" и пропускам междинните стъпки като от условието на задачата отивам директно на решението, но преди да се усетя че тези неща не са чак толкова "несъществени" (забравям че не всички четат пчеларски списания) , вече е твърде късно и съм го написал. И после трябва да се обяснявам....

Цитат