Тази година за първи път не ползвам первази,и досега няма проникнала вода в кошера.
Тази година за първи път не ползвам первази,и досега няма проникнала вода в кошера.
Само внимавай да не събориш някой път пушалката.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Не ме е страх, за колегата с Фейсбука ми беше мисълта.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Аз също си направих отводките между старите кошери, но нямам загуба на майки, освен при един( където пък двумайчин и ме съмнява че мрежата е с дупка и става битка между майките вътре.... на есен ще го изпразня и ще го ремонтирам) Всички останали отводки си станаха от първия път, но аз в пчелина имам, синя слива, череша, праскова, круша. Кошерите са ми сини и зелени, а отводките ги правих масово във 8 рамкови ЛР кошери.... и си мисля че затова са се ориентирали добре..... За догодина мисля да пробвам с оплодни сандъчета. 20-на на брой, където ще са на 20 м от самия пчелин. Също така ще си подготвя и кошери поне 10 бр за помощни с млади майки. Където ще имам резерв на млади майки....(Това всичко е за пчелин с 80 пчелни семейства, за догодина смятам да станат 100, като ще увеличавам ЛР а ще намалям ДБ)
Това са ДБ кошери на по 12 рамки, по средата има разделителна мрежа, която може да се вади и семейството да се отглежда с 1 майка. Така кошера се гледа с две майки на по 6 рамки и винаги имаш 12 рамки с пило. По време на медобера се слага ханеманова решетка. Още март месец от тях вземам да изравня другите семейства. Можеш цяла година да ги позлваш за помощни и накрая пак дават мед. Проблема само е по време на роевото. Трябва и май месец да си вземал по 2 рамки с пило и пчелите задължително, след 20 дена пак.... и им давам рамки за градеж. Така за 1 година от този кошер вземам до 8 рамки с пило и накрая сега имам на слъчногледа 3 магазина медИма обаче много работа с тях.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))