Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 40 от 65 ПърваПърва ... 30383940414250 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 391 до 400 от общо 643
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Первазите са изключително полезни при подвижно. На стационар не са кой знае каква екстра ако кошерите са изработени добре. Руснаците масово нямат первази, но имат фалц на "сглобката" между корпусите.
    Жорка много смело си ги изтипосал и дано да нямаш грижи с апашите. Иначе снимката кефи.

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Первазите са изключително полезни при подвижно. На стационар не са кой знае каква екстра ако кошерите са изработени добре. Руснаците масово нямат первази, но имат фалц на "сглобката" между корпусите.
    Жорка много смело си ги изтипосал и дано да нямаш грижи с апашите. Иначе снимката кефи.
    за подвижното си има начини и без первази моите са със скоби за прихващане
    според мен первазите само пречат
    сега ще им е 3 та зима или трето лято там харесва им

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Привет - первазите пазят при дъжд да не влиза вода вътре, понеже аз не правя фалцове по кантовете, по-лесно ми е да си направя первази на 4те страни на кошера.

Наблюдател
    Регистриран
    09.12.2010
    Тази година за първи път не ползвам первази,и досега няма проникнала вода в кошера.

Автор
    Регистриран
    21.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от vankogos Виж публикацията
    Тази година за първи път не ползвам первази,и досега няма проникнала вода в кошера.
    не виждам нищо учудващо и не знам как от там ще проникне вода
    и без первази са си добре ако са направени както трябва
    моите са така от как се занимавам с пчели

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Максим Тодоров Виж публикацията
    За захранване на аларма.
    Моля те, сподели повече за тази аларма...

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    В Дойренци имам пчелин, но не знам дали за същия говориш. Имам и в Александрово и в Слатина. Сега подготвяме нови пчелини и в други села.
    Два въпроса
    1. Със стириопорените кошери проблеми с влагата?
    2. Толкова пчелини = мед, прашец, отводки - а пазар?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам кой измисли мита, че стиропорените кошери генерират повече влага от дървените. Не е чудно че някой го е измислил, а че толкова много хора се връзват на него.

ТОВА НЕ Е ВЯРНО !!!!!!!!!!!!!

Количеството на влагата вътре в кошера зависи от това дали пчелите я отделят или не в процеса на отглеждане на пилото. Да, ама пчелите са едни и същи като качество и количество както в дървените, така и в стиропорените кошери. Следователно количеството на отделяната влага е едно и също.

Кога тази влага кондензира?
    Ами когато влажен топъл въздух се допре до студена повърхност. Тоест до стените на кошера. Да, ама стените на стиропорения кошер са по-топли от тези на дървения. Следователно ако се направи научно изследване и се измери количеството влага, кондензирала при двата вида кошери, тази при стиропорения ще е по-малко отколкото при дървения.

Ето ви информация за точката на оросяване, при която влагата във въздуха се превръща в конденз:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dew_point

Dew Point (точка на оросяване) точка зависи от влажността на въздуха в кошера и от ТЕМПЕРАТУРНАТА РАЗЛИКА между въздуха и стените на кошера. Да, ама при стиропорените кошери температурната разлика е ПО-МАЛКА отколкото при дървените. Следователно при еднаква влажност на въздуха в двете системи кошери, при стиропорените ще кондензира по-малко количество влага.

И още нещо, което вече сме го бистрили 1000 пъти във форума - конденз се получава когато кошера е с ЛОШО ПРОВЕТРЯВАНЕ. При внимателно дозирано добро проветряване конденза може силно да се редуцира или дори да се избегне на 100%. На запад масово се използва голямо мрежесто дъно, което не се затваря през зимата. Това дъно осигурява едно доста добро проветряване на кошера. Точно такива са и моите кошери - с голямо мрежесто дъно, което не го затварям през зимата. Допълнително сме отворили и едно малко ъгълче от найлона над последния корпус и така дори и да се появи някакъв конденз, той се появява НАД найлона, а не под него..

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Влага не се отделя само при отглеждане на пило ми обясниха подробно колеги преди време.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    абе те и моите са с отворено дъно непрекъснато, но пак влага в някои се появява...както и да е....като мине зимата ще кажеш как е положението

Страница 40 от 65 ПърваПърва ... 30383940414250 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •