При мен нощните температури падат между 0 и +5 градуса.Ако еденична пчела не е във кълбо не знам дали може да оцелее.Знаем че зимата когато има пило пчелите остават да го топлят,и може да умрът от студ.
При мен нощните температури падат между 0 и +5 градуса.Ако еденична пчела не е във кълбо не знам дали може да оцелее.Знаем че зимата когато има пило пчелите остават да го топлят,и може да умрът от студ.
Зазимен с изтощени пчели, и аз имах такъв случай. Ако не им харесваше отвора на горната прелка, щяха да го заклеят. От там са искали да излязат и там са умрели. Да не те отчайвам, но според мен ще загине това семейство. Единственото, което можеш да направиш е в рамките на тези 2-3 дни по обед да го отвориш и да го стесниш максимално.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Ако няма майка във кошера пчелите образуват ли кълбо?
Да, така могат да оцелеят, но са разтревожени и бръмчат странно. Не са спокойни, поради това са-по активни и ядат повече и поддържат по висока температура.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Според мен това понятие недостатъчно стеснено в момента не е актуално. Не ги пипай сега! Дори и да са повече в момента питите това не е проблем за пчелите. Стесняването можеш, а и препоръчително е да го извършиш напролет.
И аз така за първа година пчеларствам и съм говорил с много хора за стесняването и повечето стесняват само февруари- март други и тогава не стесняват.
Когато ги зазимявах моите семейства викнах един приятел който се занимава от 10 години с кошери и поддържа много силни семейства.
Той ми каза така: дали ще ги стесниш или не те си греят колкото и е необходимо, февруари като започнат да гледат пило махаш празните пити който така и така не трябват и така ги стесняваш.
Необходимоста от стесняване е в пряка зависимост от силата на семейството и начина на евакуацията на влагата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))