Здравейте колеги,
Последно време много се наплаших от тези чудовища
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.ph...386781966x.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.ph...386781917v.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.ph...386782008y.jpg
или това
http://alfa.kachi-snimka.info/vij.ph...386782080d.png
Без да се правя на много интересен и забавен... това са снимки на акари и вируси които живеят в човешкото тяло и с които съжителстваме безпроблемно
- Бактериите в устната кухина на човек са над 40 000
- Вирусите с кото живеем и причиняват настинка са над 100
Човек ако е със силен имунитет, то той рядко се разболява или ако се разболее от нещо бързо оздравява. Причините и причинителите са много и няма да се спираме върху тях.
Същото е и при животните и в частност при пчелите. Не бива да правим нещата по-черни от колкото са. Не мисля и не искам да си представям, че 24 или 69 или колкото и да са съжителстващи вируса с пчелите ще навредят на популацията и развитието ако пчелите ни са със силен имунитет.
Бъдете здрави.
Неколкократно са изследвани диви популации пчели оцеляващи си без третирания ( последното изследване е може би това на Tom Seely за пчелите в гората Arnot (Arnot Forest, New York)) и досега все се е оказвало че не притежават никаква по-специална устойчивост на вароатоза, нито към вируси.
Процесът е двустранен - или пчелите трябва да станат по-устойчиви, или акарите/вирусите - по-малко вирулентни. Проблема е че третирането извършва селекционен натиск за все по-силни акари и по-вирулентни вируси (съответно по-често третиране и поддържане на по-ниски нива на вароа) . И балона все някога ще се спука ( CCD). След което започва нов цикъл - възстановяване на семействата, пик и пак пропадане. Без третирания просто цикълът ще трае повече и пропадането няма да става изведнъж ( няма да го има ефекта на доминото).
От което следва ,че след известно време (2-3 години) трябва да се спре И третирането в края на лятото и есента,акара да е в границите на 2-7% и да са останали пчелните семеиства с достатъчно здрава имунна система,устоичиви на вируси
Оцелелите пчели ще бъдат с по-силна имунна система само при положение че продължаваш да поддържаш селекционния натиск ( внасяш вароа и вируси отвън). Иначе част от по-вирулентните патогени ще имат навика да изчезват заедно с умрелите семейства.
И баланса няма да бъде възстановен за 2-3 години(под 2 поколения), особенно ако има движение на майки, семейства, отводки ( и патогените с тях) напред-назад из страната и извън нея - в този случай - по-скоро за десетина при най-оптимистичния вариант.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Напротив, много ясно се изразяваш и това което пишеш, изглежда много убедително и много стряскащо, но има малък проблем – пчелите ми са още живи, а според написаното от теб, вече не трябва да имам живи пчели. Смятам, че има нещо, което не е наред, но засега ми убягва какво е то. Не вярвам пчелите ми да са развили свръхустойчивост към всички възможни заболявания.
Иначе, да, много вируси, много нещо, има и гъби също, но с голяма част от тях пчелите си съжителстват мирно и тихо без да показват някакви признаци на заболяване...
А това, за трофилаксиса през зимата, твоя интерпретация ли е, или си го чел някъде, защото според Кокорев, Чернов, “Зимовка пчел”, някъде между стр. 10 и 18 (добре, че си водя записки, за да знам къде какво съм чел), "пчелите в кълбото не си предават мед една на друга, а всяка се придвижва сама до меда." Склонен съм да вярвам на това, защото едно такова поведение през зимата най-малкото би намалило физиологичното износване на пчелите, както и разпространението на зарази..., а еволюцията си знае работата...
Действително заразяването с някои от вирусите би могло да се случи и чрез консумацията на заразена храна. Нали прословутият израелски вирус, за който доскоро се е смятало, че се среща само в Израел, е бил открит в американски пчели с произход Австралия, както и в китайско пчелно млечице, поради което не беше ясно откъде в крайна сметка този вирус се е довлякъл в САЩ.
А храната може да се зарази още през лятото, когато е пълно с акари в кошерите, а пчелите наистина непрекъснато си предават храна една на друга, което би трябвало да означава масово заразяване и масова гибел на пчелни семейства целогодишно. Доживелите до зимата пчели ще консумират заразената храна и ще се превърнат в зимен подмор. На практика обаче това не се случва, поне не толкова масово.
Относно синдрома на празния кошер – наистина всяка една болест би могла да опразни кошера, поради това, че пчелите са програмирани да напуснат жилището преди да умрат. СПК обаче, според това което съм чел и слушал от потърпевши пчелари, но още не съм виждал на живо, се случва изключително през зимата, което означава, че трябва да остане сериозен подмор на дъното, а пред кошера трябва да има купища трупове на пчели, опитали се посред зима да отидат да умрат някъде далече, както при поразените от нозематоза семейства например.
Да, така е според литературата, за да могат да се отгледат здрави зимни пчели. Това обаче не пречи да се направи допълнително третиране с алтернативен препарат след излюпването на последното пило, поне в семействата, които не са били добре очистени при предишното третиране, най-малкото защото през януари като тръгне пилото, то ще се превърне в котило на акари. Това може да замести пролетното третиране. Поне аз така ги виждам нещата, но ти явно си на друго мнение, ОК, няма да се бием пък сега!Действително, всяко едно третиране възпрепятства естествения подбор, но ако разчитаме само на еволюцията, нямам идея къде би се озовало Пчеларството като стопански отрасъл.
Между другото, нещо интересно от родната литература ("Практическо пчеларство", 1983 г., стр. 249): “Отслабването (при вароатоза - бел. моя) става явно в края на лятото и през есента на третата година от внасянето на акарите (Това явно ако не се третира с нищо – бел. моя). Тогава кошерите остават без пчели, защото те масово напускат гнездата дори през октомври-ноември." Синдромът на празния кошер май не е измислен от американците.![]()
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Синдрома на празния кошер се наблюдава през активния сезон.
През зимата си е зимна смъртност.
А дали това няма нещо общо с смяна на маиките през 2рата година (знаем че 1 майка която не е изнасилвана да снася в пъти повече пило от колкото ако е в храллупа тя снася 3-4 години) но като и даваме газ ,ако не се смени на 2рата година възможно е 3тата година пчелите които са от нея да не са с силна имуна система,и от там празен кошер и тн.
Да, но пчелите в хралута, се роят всяка година! Но колко роя оцеляват, без помоща на човека, до следващата година. Преди 20-на години, починаха няколко пчелари. На пролет имаше няколко празни кошера, а овчарите, разказваха; че октомври-ноември, имало рояци по дърветата и седяли с дни, чакали да стане топло и отлитали Кометарите бяха: висока опаразитенос и не третирани за акар!
Да, разбира се, когато в Южното полукълбо настъпи лятото, при нас, на север "мистериозно" започват да изчезват пчелни семейства.
http://pchelite.forums1.net/t53-topic
http://agronet.bg/bee-keeping/bee-ar...order-ccd.html
Не мисля. А в случая става въпрос за няколко десетки хиляди акари в едно семейство, на които едва ли могат да устоят и най-здравите пчели.
Определено обаче добре гледаните насекоми при наличието на качествена храна и достатъчно белтъчни запаси са по-устойчиви.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
И като се предвижва сама до меда, дали изяжда цялото количество от килийката? Дали е невъзможно, докато устният и апарат е в съприкосновение с този мед, той да се зарази с вирусите на въпросната пчела и всяка следваща, която също идва сама до меда, да се зарази от него?
Разбира се, възможността за разпространение на някои от вирусите чрез пряк или косвен орален контакт едва ли отпада напълно. Ако плюнчат кристализиралия мед или питките, или пък хранят майката с пчелно млечице... но мисля, че това трябва да се случва в много по-големи мащаби през лятото отколкото през зимата. И много от вирусните заболявания се проявяват именно повече през активния сезон, отколкото през зимата.
Така напр. заболяване от хроничен вирусен паралич (Paralysis chronica apium) може да се наблюдава целогодишно, но най-вече през пролетта и лятото. Вирусът се разпространява именно при хранителни контакти чрез слюнката.
Sam Levenson
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))