Е на тия пчели им е завет, не става никакво течение - http://www.youtube.com/watch?v=qwSQyTcpTIA
Е на тия пчели им е завет, не става никакво течение - http://www.youtube.com/watch?v=qwSQyTcpTIA
Страхотно! То при това положение не ти трябва и кошер. Пробвай с едно скеле от летвички и върху тях реди рамките с пчелите и готово!Аз имам една поставка за разпечатване на рамки, скована от летви. Побира петнадесетина рамки. Догодина може да го използвам като наказателна мярка срещу най-зле представящите се семейства - ще ги премествам там през зимата.
Впрочем, това клипче от Турция ли е? Всички сме чували за суровата турска зима. Тези пчели може и да доживеят до пролетта!![]()
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Мислех, че става въпрос за това, кои условия са оптимални за пчелите през зимата, а не за това, при какви условия те биха оцелели?!
Той навремето и Ханибал доказа, че Алпите могат да бъдат преминати с армия посред зима, изненадвайки по този начин нищо неподозиращите римляни, но цената беше половин загинала армия по време на прехода и само един оцелял боен слон!
Колкото до пчелите, Таранов преди време експериментално е установил кои условия са оптимални за тях през зимата:
При зимуване на отворени горен и долен вход между 15 април и 10 май отгледаното пило е било 9 680 килийки.
При зимуване на долен вход пилото е било 12 040.
При зимуване на горен вход пилото е било 14 770.
Любопитно е, че в третия случай е била измерена най-висока стойност на СО2 в кълбото - 1,80%, докато в първия случай е бил само 0,70%, предполагам заради добрата вентилация.
Иначе и трите групи семейства са оцелели!
Прочее, можеш ли да дадеш някакъв превод към този клип? Към коя дата са правени снимките, какви са били температурите, какво е било състоянието на семейството през пролетта, ако е доживяло, разбира се... и ако тези неща се споменават?
P. S. В по-предния пост съм допуснал техническа грешка - писал съм, че концентрацията на СО2 в атмосферния въздух е 0,4%. Всъщност е 0,04%.
"It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
Sam Levenson
Не, немога да дам повече информация, просто клипа ми направи впечатление.
Значи по вашите съвети трябва да покрия мрежестия отвор/20см х 15 см./ който ми е на таблата.На дъното имам отвор 20см х 15 см.това достатъчно ли е да не се получи влага в кошера.
Да,отворът на дъното е достатъчен,а горният най веротно са го заклеяли вече.
Друг въпрос. За какво служи тогава отвора на капака като на покривната табла няма отвор?
Замреженият отвор на покривната табла служи за интензивна вентилация по време на медосбора, тъй като при зреенето на меда се отделя голямо количество влага. През останалото време отвора се затваря с плътна преграда. Поне аз правя така.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))