Ако , не си вадил мед от плодника, споко. Към 14 Февруари сложи по кило захаросан мед в хранилката и ако имаш рапица на близо,за Гергьов ден ще въртиш центрофугата.
Ако , не си вадил мед от плодника, споко. Към 14 Февруари сложи по кило захаросан мед в хранилката и ако имаш рапица на близо,за Гергьов ден ще въртиш центрофугата.
Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций
Няма страшно. Преди няколко дни отварях няколко кошера и установих, че почти нищо на са изяли.
Февруари не е ли късно?? До колкото знам пчелите започват да отглеждат пило още от края на декември началото на януари.И ако не се сложи питка със захаросан мед директно върху рамките над пчелното кълбото,пчелите остават да топлят пилото не се преместват на рамка със мед,и загиват от глад.
Не се преместват само ако се задаръжат по дълго минусови температури. Ако е по меко времето, пренасят си мед от страничните рамки.
Това повечето го правим за наше успокоение и когато не сме сигурни в това колко запаси сме оставили на семейството.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
В съботата при мен вкарваха и прашец тук-таме, може и нектар да намират от някъде, знам ли. И рапицата и тя добре, не е цъфнала още. За всеки случай съм им оставил 3-4 магазина, за повече комфорт![]()
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Тези дни съм на къщата дето са ми кошерите - Долни Дъбник. Работа по двора, варя ракия и от време на време постоявам пред кошерите, да ги понагледам. В събота и неделя - 9 и 10 времето беше слънчево и имаше някакъв летеж, даже на едни хризантеми имаше много пчели да събират прашец и нектар. Използвах случая да третирам с оксалова киселина чрез напръскване с пулверизатор отгоре върху рамките. До тук добре, но от понеделник та до днес е мъгливо , ръми, че и валя леко. Всичко е мокро, роса, влага, но и трите дни при температура 12-15 градуса си има летеж на пчели. Особено от силните кошери, днес се застоях и гледах - на всеки 5-10секунди излита или каца пчела. Чудя се в това мокро време какво намират и носят в кошера. Не видях нито една пчеличка с прашец. Дали пък не носят вода за да хранят пило? Дългото циганско лято и температури по 20-25 че и нагоре градуси в края на октомври дели не накара майките да снасят? Ако някой от колегите има наблюдения, нека да сподели!
Мое искуство с-с с-единјаване на пчелните семејства е да никога не с-единјавам две слаби семејства. От два сиромаха се не прави богат, но оште по голем сиромах. винаги добре е когато слабо семејство с-единиш с силно, добро семејство.
С-с слабо семејство се прис-единјава добро семејство, когато остане без мајка, по нјакој начин.Тогава успеха е гарантиран.
Това е професионарен отговор.
При мен практиката показа, че ако оставя някое слабо семейство да зимува самостоятелно , то загива до края на февруари. Затова вече обединявам с някое средно и не го мисля.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))