Има една книжка на доц. д-р. Боян Първулов - Уроци по пчеларство, върви със диск с филмче, което го няма в нета. Там авторът в един от епизодите е по къси панталонки тип ластични боксерки(като плувки). Особенно по време на медосбора, когато нетароотделянето е интензевно пчелите са миролюбиви, разбира се ако не ги предизвикваме и дразним. Също важна роля играе и селекцията, подборът изисква да се развъждат не само семейства даващи високи добиви на мед но и НЕагресивни такива. Мисля че пчелите, както и кучетата усещат когато човек го е страх - явно тялото ни отделя т.н. феромон на страха, който те усещат и предизвиква известна агресия у тях, да не забравяме колко важни са феромоните за пчелите.
Много важна е и личната хигиена. Ако не си алергичен, след известно време в работата си с пчелите ще се научиш да игнорираш болката от ухапването от пчелите. Важното е в началото като те ухапе пчела да не се панираш и с това да предизвикаш още множество ухапвания.
Аз лично това лято докато времето го позволяваше съм работил в пчелините по къс ракав и патналони над коляното, с изключение на моментите когато съм косил тревата - тогава "пълно бойно снаражение".

Цитат