Темата е много интересна и лисваше във форума до момента. Помощни семейства или семейства за производство на пчели. В литературата въпросът за работата с тях не е описан много подробно /или поне аз не съм попадал на такъв източник/. Някой препоръчват от семействата да се отнемат летящите пчели и да се придадат на основното семейство в подходящият момент, т.е. преди започването на медосбор. Други отнемат рамки с пило от тези семейства и ги придават в основните, като по този начин активират допълнително майката да снася. Това са семейства, които в процентно съотношение произвеждат най-много пчели. Според Фарар, колония с 10000 пчели може да отглежда 8500 клетки със запечатано пило при 85% съотношение между пчелите и пилото, докато колония от 40000 пчели може да отглежда 18000 клетки със запечатано пило при съотношение 45%. Със сигурност тези семейства трябва да бъдат обгрижвани от пчеларя специално /вода, мед, прашец, температура/, за да има ефект от тях. Смятам, че силата на семействата трябва да се поддържа около горепосочената бройка пчели.
Наскоро прочетох едно мнение във форума, според което чисто пчеларските теми тук не са популярни и съм съгласен с него. В крайна сметка една от най-важните задачи на пчеларят е да произведе колкото може повече пчели.
Моля Димитър Бонев и други колеги с опит в работата си с помощни семейства да споделят свои впечатления. Иначе е ясно, че помощните семейства, двумайчините и двусемейните кошери са технологии в пчеларството, но едва ли тази констатация е много полезна за тези, които я четат.

Цитат