Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 73

Разгънат преглед

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Мислих да запазя мълчание и да се включа, чак когато видя, че нещата потръгват и да помогна с каквото мога, но не се сдържах.
    Начина, по който се започва много ми напомня това, което се случи преди няколко години при създаването на СБП. Много съм изписал по тази тема и не искам да започвам отново. Тогава се молих да се включат повече хора , но не би.
    Устава е най-малкия проблем. Там нещата общо взето са фиксирани в закона и местата където може да се лавира са съвсем малко. Устава винаги може да се промени и доразвие. По-важното е друго. За да бъдем легитимни трябва да отговорим на изискванията на закона за пчеларството и стоящия все още във фризера закон за браншовите организации. Това означава, че за да се отговори на изискването на първия закон то трябва да се изградят структури по общините и то в над 50% от тях, а за да се отговори на изискванията на втория то в тези структури трябва да членуват само регистрирани като ЗП физически или юридически лица. А това коренно ще промени нещата. За държавата активния субект е този, който е регистриран като такъв. Ако искате да правите нещо и то да е легитимно, тогава задължително ще трябва да се съобразите с тези предварително зададени условия.. Някой ще каже, че пак се опитвам да разединявам, но това са даденостите. Така автоматично се решава и въпроса и с моето членство. По документи нито съм ЗП, нито пчелар. Това обаче не пречи моят чорбаджия да членува и да плаща членски внос.За мен ще остане удоволствието да бъда страничен наблюдател и ако някой поиска мнението или помощта ми, да ги дам до толкова, доколкото се простират компетентността или възможностите ми.
    Славов,
    През следващия програмен период не ни очаква нищо. ЕК резна и парите по програмите до нивата на първия тригодишен период, което значи, че около 3 милиона годишно включително и националното доплащане.2-та милиона великата четворка вече си ги е разпределила, а дори и трохите няма да са за вас. Като се има в предвид, че великата четворка ще решава кой ще вземе и кой не от трохите, то за вас познайте какво ще остане. Колкото до това с разделяне на стари регистрирани и нови регистрирани колеги, не го измислих аз, но го подкрепих, защото видях какво се получи и знам какво щеше да се случи ако нещата се бяха развили по по-друг начин. За вас пари по програмата пак нямаше да има, защото този който днес е откраднал няколко кошера и е регистрирал няколко пчелина с по един кошер на цялата си фамилия, щеше да обере и парите ползвайки се протекции. Това не е сценарий измислен от мен или този, който е направил предложението, това се случваше най-редовно през последните три години и след първата зима от тези кошери почти нищо не оставаше освен дървенията. Та същите тези после тръгваха да си набавят загубеното по начина, по по който са и започнали с пчеларството и така се наложи да се открие и една нова тема във форума. Разбира се преобладаващата част от новорегистрирани колеги не са такива, но липсата на опит в повечето случаи доведе до общо взето големи загуби и сериозни тревоги на пролет. Е има и такива, които са честни почтени и бързо навлизат в материята, но покрай сухото гори и суровото. Аз лично не съм участвал по програмите, въпреки че реално нищо не ме е спирало. Имам си принципи, пък и съм преценил, че ако не участвам ще загубя по-малко.
    Та тези съждения ме върнаха и към въпроса с лидерството. Няма как да се угоди на всички. Винаги ще има недоволни. По-важното е управителното тяло на една такава организация да се състои от млади, умни и мъдри хора, които да са готови освен това, че ще им се наложи да жертват лично време и средства, а и да понасят удари, обиди и дори унижения, но въпреки всичко да преценят много внимателно плюсовете и минусите при обсъждането на всеки един проблем и да взимат възможно най-оптималното решение, Да не се поддават на изкушението наречено корупция и да поставят интересите на общото дори пред личния си интерес. А това повярвайте ми въобще не е лесно. Нагледал съм се на паднали ангели. (А нали знаете какво е паднал ангел).
    Освен това бих казал, че ако ще се прави нещо, то трябва да се прави без много шум и да се действа много внимателно, за да не се получи това, което стана със СБП.
    Създаването или не на стабилна асоциация, ще е един реален тест и за това до колко сме узрели за колективна работа и ще отвори или затвори пътя за създаване на кооперация.
    Този пост е редактиран от Димитър Бонев; 16.08.2013 в 06:34.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •