Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 38 от 496 ПърваПърва ... 2836373839404888138 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 371 до 380 от общо 4956
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    ....Това което ми е интересно как те успяват да прескочат всички посредници и получават наистина по-добра цена за своя си мед, а тук това се оказва невъзможно и противоричащо на пазарната икономика и конкуренция.....
    Прескачането на всички посредници е много лесно - просто човек трябва да тръгне по международни панаири за мед или за хранителни стоки и там да търси клиенти, което не е чак толкова трудно, тъй като пък самите западни фирми-вносителки също търсят нови доставчици. Аз точно това мисля да направя. Достатъчни са 2-3 панаира и ще открия поне 90% от западните фирми, които в момента купуват Български мед. Само през октомври панаирите са два - един в Украйна за мед и един в Германия за хранителни стоки.

Та не е трудно намирането на каналите за износ - в даден бранш обикновенно всеки знае за всеки. Трудно е другото - удовлетворяването на изискванията на западните партньори. Не може да отидеш на панаир и да им кажеш "Аз мисля да направя еди-какво си предприятие за хомогенизиране". Ще ти се изсмеят и ще ти кажат "Когато го направиш, тогава ела пак и се обади". Та това е страшното - предварително човек трябва да похарчи на риск един милион лева за сгради, оборудване, сертификация, трябва дори и да изкупи стотина тона мед и да го хомогенизира, и чак тогава може вече да отиде при западняците и да им каже "Аз продавам мед". Другото страшно е, че човек се набутва в един вече утвърден пазар и за да има шанс да пробие, поне в началото трябва да продава по-евтино на западняците и да купува по-скъпо от прекупвачите. И вероятно първата му година ще е на загуба, но няма как - това е пътя.

Въпроса е дали може да се устиска на разходите по този път и фирмата да се изкара на печалба, без преди това да фалира. Защото аз познавам фирми, тръгнали по този път, и фалирали на 3-тата или 4-тата година. Има ги в търговския регистър. Стигали са до над 1 милион лева продажби на 3-тата година и на четвъртата хоп - банката им конфискува имуществото. Това по реален случай.

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    . Държавата, евросъюза, пчеларските организации, разните му еврокомисари, изкупвачи, фирми-износителки и т.н. - защо си мислите, че те са ни длъжни със нещо?.
    Длъжни са ни разбира се,това им е работата,за това сме избирали политици с надежда ,че ще помагат.

Заслужил Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Януари 2013- китайски, 1.5$.
    Постоянно ме преследват умни мисли...но аз съм по-бърз

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ако вземем да правим сравнение между картините на Пикасо и някоя детска рисунка, ще установим че въпреки че и най-ненадареното дете рисува по-добре, мацаниците на Пикасо се продават за милиони. От къде идва тази разлика в цената?
    Разликата в цената е психологическа. Така е и при цената на меда.

Автор
    Регистриран
    30.10.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Всички мечти за по-висока изкупна цена... Аз си направих едно собствено проучване и скоро ще отворя една тема, в която да споделя резултатите. А те са красноречиви - няма нито една фирма от бранша, която да има огромни печалби. По-скоро открих точно обратното - , дори и сред тези - големите.
    Не са мечти,а искания ,защото сме на загуба.Дори и ти Матеев си на загуба още,пък като гледам какви пари влагаш ,мисля скоро няма да си на печалба.
    Хиляди фалирали фирми-защото производството на мед и пчелни продукти намаляват всяка година .

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Scutellator го е казал, има пчелари които сами си изнасят меда - на тенекии без да имат производствени цехове,техника за милиони левове, работници... дребен износ който в най-добрият случай е 20 тона и това в никакъв случай не влияе на цената на едрите търговци. Но все пак говорим че има начини да се постигне по-добра изкупна цена.

Понеже обичам да опростявам нещата - пчеларският кооператив е нещо подобно само че вече говорим не 1 тир а за 2 до 3 тира в добрия случай.
    За да се повлияе цената на едро трябват доста повече от 60 тона годишно. Реките от пари няма да потекат но може да се извоюва по-добра цена.
    Това обаче винаги върви ръка за ръка със свалянето на себестойността на пчелният мед. На мнозина 1 кг мед им излиза над 2 лв. дори 3лв. и не случайно казват че пчеларството е губещо без субсидии.

alex74 - защо си на загуба? и искания какви искания?
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не знам защо все на мене се пада ролята да бъда лошият, но хайде - ще я изиграя още веднъж, пък после можете и да ме намразите.

По въпроса с "кооперативите". Тази игра съм я играл, и то няколко пъти. Не се казва кооператив, а асоциация, но разликата е само в думичката, а всичко останало е същото. И така - сега ще ви разкажа една истинска история, която най-вероятно ще се случи и с нашия бъдещ "кооператив". Просто винаги така става - ще се учидя, ако се случи нещо друго.

Та всички пчелари са радетели за "обединението" или за "кооператива", но знаеш ли какво всъщност си мислят? 99% от тях си мислят, че НЯКОЙ ДРУГ ТРЯБВА ДА СВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА, а ако се появят някакви ползи - този някой друг е ДЛЪЖЕН ДА ИМ ГИ ДАДЕ ей-така, за сините им очи. 99% от пчеларите си мислят, че тяхното участие в този кооператив ще се изчерпа с два-три постинга във форума и най-много, ама най-много да им се наложи да пратят по пощата 5 лева членски внос.

И такааааа.....
    Утре обявяваме учредително събрание на новия кооператив. Определяме дата, наемаме зала някъде в София със 1000 места и плащаме от джоба си 1000 или 2000 лева. Правим цялата организация, подготвяме документи, устав и т.н. Някой трябва да загуби 5-6 дена да изчете законите и да направи цялата организация - надявам се че това ще е Борислав. И така на уречения ден отиваме аз и Борислав на събранието и започваме да хвърляме боб - ще дойде някой - няма да дойде - ще дойде някой - няма да дойде. За да не си кривя душата, ще си призная, че вероятно ще дойдат 20 или 30 човека. Това по действителен случай. Започваме общото събрание и се изпокарваме още първите 10-15 минути. Най-конфликтната тема ще е дали годишния членски внос да е 5 лева или 10 лева. Най-накрая ще гласуваме за 3 лева и поне няколко човека няма да го платят веднага, а 2-3 директно ще се разсърдят и ще напуснат събранието. Събраната сума няма да плати паркинга на колата на Борислав, какво остава за залата или за всичките необходими разходи през първата година, които ги оценявам на 200-300 хиляди лева.

Както и да е. Ще стане една говорилня, в която ако има 20 души, ще се появят 30 предложения за някоя дреболия в устава. Ще се загубят няколко часа в нейното обсъждане и най-накрая няма да остане време за важните неща. Сравнително лесно ще минат изборите за председател, защото всички с охота ще изберат Борислав, и то не защото много му вярват, а защото очакват ТОЙ ДА СВЪРШИ МРЪСНАТА РАБОТА.

В какво се състои тази мръсна работа?
    1. Ами той да жертва лични пари за всички нужди на кооперацията - говорим за хиляди левове само около регистрацията и стартирането на някаква макар и малка дейност.
    2. Той да ходи по панаири в чужбина - естествено за негова собствена сметка.
    3. Той да гори хиляди километри със собствената си кола, естествено за собствена сметка.
    4.. Той да се отчита ежедневно на форума с писане по 3-4 часа на ден какво е свършил за общото благо. Няма как - длъжен ни е, защото 20 човека са му дали членски внос по 3 лева.
    5. Ако наистина направи нeщо добро за всички - никой няма да му благодари.
    6. Ако нещо сбърка - всички ще го оплюват ден и нощ, при това не само тези с 3-те лева, а и всички останали, които също ще си мислят, че Борислав им е длъжен с нещо.
    7. На първото годишно събрание след 1 година ще дойдат 2 пъти по-малко хора, и този път няма да дадат и по 3 лева.
    8. Междувременно Борислав ще си е затрил бизнеса, защото задачите по кооперацията край нямат.
    9. Във финансов аспект ще е почти фалирал, може дори и да си развали семейството, защото жена му всеки ден ще му мели на главата, че е глупак да върши всичко това за сините очи на някои неблагодарници.
    10. В един момент Борислав ще вдигне ръце и ще тегли една майна на тази кооперация, което естествено ще го направи враг номер едно на всички пчелари.
    11. Половината от тях ще го обвинят, че е забогатял на техен гръб, че е мафиот, който работи за лична изгода и лъже останалите пчелари.
    12. Мога да продължа с още поне 100 точки, но и това е достатъчно, за да разберете какво в действителност ще се случи с много голяма вероятност.

Колкото до мене - ами аз ще съм един от лоялните членове, който ще си плати 3-те лева, а ако потрябва - ще плати и 3000 лева, защото ще знам на какъв се е нахендрил Борислав и дори ще го съжалявам, но няма да му помагам, защото ще си гоня моя си личен бизнес.

Това е. Познавам и успешни обединения, но при тях председателя наистина си е жертвал живота и не води никакъв друг бизнес, освен да се занимава с делата на обединението (асоциацията, кооперацията). Освен това тези обединения имат годишен бюджет от поне 100-200 хиляди лева. Членския внос при тях е от 500 до 3000 лева на година на член. Мислите ли, че това е възможно при пчеларите? Мислите ли, че при тях има достатъчно влиятелен и уважаван член, който да е готов да стане председател и да си загърби бизнеса и живота в името на общото благо?

Ако мислите, че всичко това е възможно - ами пробвайте. Аз ще го подкрепя с личен членски внос, какъвто и да е той, но друго от мене не очаквайте. Парен каша духа - нали знаете. Ако Борислав мисли, че може да се справи и да се жертва - аз ще гласувам за него.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Позволете и аз да дам мнение по темата.През последните години имаше доста чуждоземни прекупвачи, които идваха и изкупуваха доста голяма част от произведения мед в различни региони. Тук имаше добър шанс за пчеларите да получат и по-атрактивна цена на меда, но балканския ни манталитет утрепа тази не лоша възможност. Сами започнахме един друг да се прецакваме докато сами си бутнахме цените на нивото, което предлагат нашите прекупвачи, а чуждоземния прекупвач е дошъл да прави бизнес и не би се отказал от по-висока печалба. Като прибавим андрешковщината и номерата с тухли и камъни, контаминиране на меда и още няколко балкански прийома то сами сме си виновни, че голяма част от тях се отказаха да се ползват от услугите на нашия пазар. Останалите, които се брояха на пръстите на едната ръка станаха лесна плячка за родните прекупвачи, които къде със "съветване", къде с кютек, къде със съдействие на държавната машина бяха елиминирани и така монопола беше възстановен. Да монопол има и всичките тези приказки за конкуренция са врели некипели.Картинката е горе долу същото като при равъдната асоциация и всичко става с благословията на държавната машина. Това, което разказват преработвателите за конюнктурата на международния пазар донякъде е така, но само до някъде. Бедата е, че със своето поведение на пазара, те носят много голяма вина затова българския мед отдавна да не се ползва за подобрител, както е било в не далечното минало, а просто за промишлен мед стоящ рамо до рамо с китайския и аржентинския, по простата причина, че не малка част от българските преработватели се опитват да шмекеруват и самите те ползват българския мед за подобрител на китайски и аржентински медове. Да не говорим, че някои даже си помислиха, че ще е още по-изгодно да заменят вносните медове с глюкозно фруктозни сиропи, но се оказа, че европейския търговец не е балама и след това им се наложи да обикалят из цяла Европа да търсят пазар за бъркоча си и накрая го продадоха нейде из Азия като подсладител, но на огромна загуба. Естествено за това бе обвинен родния пчелар и за това на него не му бе платено и фирмата бе обявена в несъстоятелност, а собственика и си създаде чисто нова фирма със същия предмет на дейност, но с нов имидж и готовност за нови подвизи. Та като се отвори приказката за фалити, да така е много фирми в бранша фалираха, но ако се вгледаме внимателно ще се види, че не малка част от тях фалираха още преди да са купили и едно кило мед. Ако се вгледаме още по-внимателно всички от тях са собственост на хора, които в даден период от време са близки до властта и дори част от нея, а всичко е построено с европейски пари. В същност като се вгледаме в конюнктурата на пазара виждаме, че нашия мед се изнася почти само за ЕС. Преди малко повече от година имаше интерес към нашия мед от един пазар, който е доста интересен от гледна точка на това, че е готов да плати добра цена, но има и съответните изисквания за качество. Бедата е, че те имаха готовност да направят някакво финансиране от няколко милиона долара и тогава кликата от министри,чиновници и пчеларски лидери тръгнаха да си поделят баницата още преди тя да е омесена (така както сега правят с програмите и фондовете), така се стигна до оттеглянето на потенциалните клиенти от нашия пазар не само в областта на нашия сектор, но и въобще, след като положението бе същото и във всички сектори, в които те бяха готови да направят инвестиции.
    Така като се позамисля, дори без много да си чеша закърнелия мозък, стигам до извода, че за кризата в сектора и ниските цени на меда, вината си е изцяло наша, на самите пчелари. Мениджмънта на пчеларството е оставен в ръцете на хора, които всички знаете кои са и какво вършат. Та въпроса е защо самите ние позволяваме това. Защо продължаваме да ги крепим, като е видно, че тази клика не само че работи срещу нашите интереси, но и има основна вина за унищожаването на сектора с цел извличане на краткосрочни печалби.
    Само един нагледен пример. Като се има предвид, че средната консумация на мед в страната е много ниска и ЕС е отделило известен финансов ресурс за популяризирането на българските пчелни продукти както в страната така и в чужбина, то тези пари се "усвояват" вече 6 години (става дума за ресурс от порядъка на между 120 000 и300 000 лв годишно) без някой дори да разбере за това. В същото време пчеларските сдружения по места инвестират доста средства и време да се опитат да популяризират българските пчелни продукти и да повишат консумацията на мед поне в своя си регион, но техните проекти не биват класирани по тези програми, въпреки, че са поне няколко нива над тези подадени от членовете на работната група по пчеларство. Ето тази година парите бяха усвоени до стотинка от Димо Димов(130 000, като няколко хиляди дадоха и на Михайлов за софийския базар) и това не му стигна та се насочи за усвояване и на още 200 000 по промоционални програми. Някой от вас да е разбрал случайно по какъв начин бяха популяризирани пчелните продукти? Аз въпреки, че се ровя тук и там и се старая да следя всички мероприятия, не можах да разбера. А това са средства които освен за популяризиране на пчелните продукти в страната трябваше да помогнат за популяризиране извън нея и създаване на възможности за излизане на нови пазари.
    Та това лирично отклонение беше за да кажа, че имаме още едно добро перо за повишаване средната изкупна цена на меда и тя е вътрешния пазар . Самото повишаването на вътрешната консумация би вдигнало макар и малко средната цена на меда и то основно чрез увеличаване на дела на директните продажби.
    В края на краищата и ние сами трябва да си потърсим начини за по-добра реализация и Борислав ни даде нагледен пример как са го направили в Румъния, аз бих добавил че италианците са го направили на няколко нива по-добре и всички са доволни. В крайна сметка спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Матеев има и друг сценарий. В един момент така както се чака да дойдат няколко човека пристигат група от 20 -30 човека изпратени като троянски коне от конкуренцията и те с охота се съгласяват да поемат и управлението на кооператива и да ти прибират членския внос. лед няколко месеца най-много година след като са похарчили членския внос се стига до мнението, че в България кооперятивите не могат да се равиват и се преминава към ликвидация. Тази попара съм я сърбал, но с малко по-друг сценарий със СБП

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хайде да доразвия темата, пък след това можете и да ме набиете.

Има два вида обединения - с идеална цел (асоциации) и с комерсиална цел (фирми, които имат право на търговска дейност). Предполагам, че вие търсите от втория тип обединение - все пак то ще търгува, заобикаляйки изкупвачите и фирмите - износителки. Хоппа - значи започваме да говорим за пари. Такова едно обединение се нарича ООД или АД или Кооперация. И в трите случая има ДЯЛОВ КАПИТАЛ. Тоест кой с каквито пари участвува, толкова ще му тежи и гласа в общото събрание. Знаете ли какво се получава при такива обединения - ами обикновенно 1-3 човека имат огромни дялове, надхвърлящи 50%, а всички останали имат смешни проценти и дори и да се обединят, пак няма да могат да завземат властта, ако нещо се обърка.

Тогава ви задавам въпроса - това обединение на всички пчелари ли ще е, или само на тези двама-трима, които ще командват и ще се разполагат с парите на останалите, без при това да им дават дивидент. Това ли ви е мечтата - да си дадете парите на някого и да не знаете какво той прави с тях?

Това е за комерсиалното обединение. А за некомерсиалното (асоциация) ви описах в по-горния постинг какво най-вероятно ще се случи.

Ха сега ми кажете вие какво обединение си представяте, щото може и аз да не съм разбрал нещо. Каква ще е ролята на това ваше обединение, как ще се създаде, как ще функционира и как въобще си представяте, че това обединение може да ви донесе по-висока изкупна цена. Ако това обединение си има някой идеолог, сега е момента да напише какъв му е плана.

Страница 38 от 496 ПърваПърва ... 2836373839404888138 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 15 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 15 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •