Представи си за момент, че имаш по една фирма от всички сфери - медопроизводство, прекупвачество, хомогенизиране и износ. Всяка една от твоите фирми продава на друга твоя фирма. Как при това положение твоята пчеларска фирма ще заобиколи останалите? Няма как. Убеден съм че дори и всички фирми да са твои, пчеларската фирма пак ще продава по 4.20 на изкупваческата, а тя по 4.40 на хомогенизиращата и т.н.

Всички мечти за по-висока изкупна цена се базират на предположението, че някъде там по веригата има много-голяма надценка, и тя се прибира от някой друг, а не от пчеларите. Това предположение е грешно. Пазарната икономика и конкуренцията няма да го допуснат. Можеш да си напълно сигурен в това.

Доказателство за това мое твърдение са самите пчелари и тяхната психология. Ето - те гледат в канчето на другия, и си мислят, че то е много печелившо. Това автоматично означава, че някои от тях ще се опитат да създадат фирма или кооператив за експлоатация на това канче. Нещо повече - това вече се е случвало. В България ВЕЧЕ ИМА ПЧЕЛАРСКИ КООПЕРАЦИИ. И какво - да не би да са цъфнали? Да не би да са се окъпали в пари? Да не би да са започнали да изкупуват на по-висока цена? НЕЕЕЕЕЕЕЕеееееееееее, твърдо не!!!! Тези кооперации са се набълбукали с кредити, за да си купят оборудване, и в момента сметката им е такава, че им се клатят краката. Виж търговския регистър. Аз си направих едно собствено проучване и скоро ще отворя една тема, в която да споделя резултатите. А те са красноречиви - няма нито една фирма от бранша, която да има огромни печалби. По-скоро открих точно обратното - хиляди фалирали фирми, дори и сред тези - големите.

Именно затова аз си мисля, че изкупната цена НЯМА КАК ДА СЕ УВЕЛИЧИ и че ЗАОБИКАЛЯНЕ НЯМА КАК ДА СТАНЕ без пари, а ако ще се влагат нови пари, то това вече не е заобикаляне, а си е създаване на нов конкурентен бизнес със съответните му там инвестиции, разходи и проблеми, и печалба, но може и загуба, ако не се управлява добре.