Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 83 от 91 ПърваПърва ... 33738182838485 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 821 до 830 от общо 901
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Както аз не знам, какво не знам в областта на пчеларството, така и ти не знаеш, какво не знаеш в областта на математиката, физиката и баланса и трансфера на различните видове енергии. Пчелите тука нямат нищо общо. Говорим за сфера и нейното енергийно взаимодействие с околната среда.

Краткия ми опит от пчеларството вече ме е научил, че в него има огромно количество самозаблуди, налагани от дългогодишни пчелари с "огромен личен опит". Тези пчелари обаче са склонни към ГЕНЕРАЛИЗАЦИЯ на личия си опит - "само аз съм прав, по друг начин няма как да стане". Точно това искам да разчупя.

Когато има спор, трябва да се излагат разумни и логични доводи. Трябва да се сочат научни източници на информацията. Точно това се опитвам да направя и аз - позовавам се на физични закони, които функционират въпреки нашето знание или незнание. Твоят довод "аз съм стар пчелар, а ти - млад" всъщност не е никакъв довод, а е доказателство, че нямаш разумни доводи. Дай ми някакъв научен източник на твоето твърдение и ще го повярвам. Дотогава позволи ми да бъда скептичен. А в това кой точно заблуждава младите пчелари не бъди чак толкова сигурен, защото може да се окаже, че и ти ги заблуждаваш, както и всички други пчеларски професори, които са скарани с физиката.

Мойте доводи се базират на физични закони, които ДОКАЗАНО СА ВЕРНИ. Мога да те удавя с формули и доказателства. Физиката е точна наука. При нея няма грешки. Пчеларството е ЕМПИРИЧНА НАУКА, основана на пробите и грешките, в която наука всеки може да разтяга каквито си локуми иска. Уважавам опита и познанието на пчеларите, които дълги години всеки ден отварят кошер след кошер и по този начин са натрупали огромен практичски опит, но нека да разказват само за опита си от БЪРКАНЕ В КОШЕРИТЕ и за нищо повече. За това от какви енергии се нуждае едно семейство вече НЕ Е В СФЕРАТА на ръчния пчеларски опит. Трабва си научен подход, с организирането на ЧИСТИ ЕКСПЕРИМЕНТИ и после публикуването на резултатите от тези експерименти и обясняването им със средствата на математиката и физиката. Това е истинска наука, която едва ли някой пчелар някога е правил. Ти планирал ли си ЧИСТ НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ? Провеждал ли си го? Знаеш ли въобще какво те питам? Защото ако не си планирал чисти експерименти и не си ги провеждал, твоят опит е САМО ЧАСТЕН СЛУЧАЙ и по него нямаш право да правиш каквито и да било ГЕНЕРАЛИЗАЦИИ.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Както аз не знам, какво не знам в областта на пчеларството, така и ти не знаеш, какво не знаеш в областта на математиката, физиката и баланса и трансфера на различните видове енергии.....
    Точно така,не зная,не разбирам,но и не се правя,че разбирам и не споря за математека и физика.Ти може да разбираш от фотоволтаици и други техники,но не и от пчеларство и защото пчеларството не е точна наука,няма място в него за твоите абсурдни сметки и твърдения.Колегата по-горе ти го написа-изкарай една зима с пчелите и тогава говори и давай съвети но до тогава се въздържай от подобни съвети,че ставаш смешен,както с идеята си да гледаш пчели в хале с изрисувани по стените цветя,рекички и тем подобни глупости.Все пак нека младите решат от кого а вземат съвет и кого да слушат.На тяхно място просто бих подминал постовете ти със размисли за пчелите.По ти прилича да задаваш въпроси и да питаш,отколкото да отговаряш на такива.Рано ти е за отговори и съвети.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Господин анонимен акаунт "оса" с 3 мнения до момента - ти пък кой си, какъв си, откъде си, и кое ти дава право да даваш акъли и да критикуваш. Пчелар ли си или хлапетия на 6 години? Кога влезе във форума, кога се издигна до най-знаещия?

Хайде първо разкажи за себе си, после напиши няколко стотин мнения със съвети към младите пчелари, пък остави на нас да те преценим колко струваш, що за пчелар си и въобще да ти вярваме ли или да подминаваме тактично и с усмивка мненията ти и критиките ти, просто защото така ни кара възпитанието.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Матеев, Take it easy. Няма нужда да се палиш за глупости. Всичко е в реда на нещата. Напълно нормално е новодошлите да си премерят силите с "главатаря на бандата" само за да бъдат забелязани.

В случая обаче макар по-големите зимни кълба да консумират по-голямо количество запаси (общо тегло), пчелите в тях консумират по-малко средно количество храна за пчела., т.е. те са по-енергийно ефективни ( не за друго, просто топлината която трябва да се отдели се разпределя на по-голям брой пчели)

Когато провеждаш експеримента имай в предвид вродените предразположености на различните раси пчели ( казвам го защото пчелите в бг по всеобщо мнение са МИКС , като във всяко отделно семейство превес може да вземе една или друга черта от коя да е раса).

Италианките например, зимуват на по-големи зимни кълба,тъй като при тях зимното кълбо е по-рехаво и топлозагубите са по-големии от там средния разход за пчела е по-голям.

Имай впредвид че някои раси консумират средно по-малко запаси от други. Ако просто избираш по-силните семейства за едната категория и по-слабите за другата, може да излезеш със грешни изводи.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Хубаво е,че повечето неща при пчелите се свързват със законите,но смятам,че най важният закон се казва ИНСТИНКТ.Почти всичко пчелите вършат инстиктивно съобразявайки се с моментното състояние на природата и генетично заложени условия на организма на майката и на самите пчели.Всичко това е градено много преди нас и ние можем само отчасти да променяме някои от условията на живот.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Има логика повечето пчели да консумират по-малко храна именно защото са повече и лесно поддържат необходимата им топлина. Въпреки по-голямото излъчваща повърхност пчелите ще трябва да произведат по-малко топлина и съответно по-малко храна. По-малкото пчели ще се затрудняват да поддържат температурата и ще консумират повече. Вече това с расите, за което говори scutellator е съвсем друга работа, висш пилотаж както се казва.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Дори физичните и математически закони да не са верни за пчелите.(То е все едно да кажеш че важат за хората)По-добре е да ги има тези изчисления, всеки може да научи нещо от тях и ако иска да ги използва.Интересно е че в пчеларската литература те са рядкост.И затова адмирации за Матеев, че е отделил време за това.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    .... макар по-големите зимни кълба да консумират по-голямо количество запаси (общо тегло), пчелите в тях консумират по-малко средно количество храна за пчела., т.е. те са по-енергийно ефективни .....
    Както винаги, Scutellator успя с едно единствено изречение да синтезира и обясни истината такава, каквато я определят и физичните закони. Аз често се увличам в дълги обяснения, а Scutelator винаги стреля точно в целта. Евала.........

Топлинните загуби на кълбото с пчели зависят от неговата площ, а броя на пчелите в кълбото - от неговия обем. Да, ама площта е пропорционална на квадрата на диаметъра, а обема е пропорционален на третата степен на диаметъра. От тука и следствието - общите енергийни загуби нарастват с квадрата на нарастване на диаметъра, но броя на пчелите нараства с третата степен на диаметъра (тоест по-бързо), което означава, че за единичната пчела всъщност загубите намаляват.

А "специалистите пчелари", които са скарани с физиката, чули недочули, запомнили недозапомнили, и вече приказват глупости по форумите и заблуждават младите пчелари. И се бият в гърдите с довода "ама аз съм дългогодишен пчелар". Интересно защо в другите форуми, например където са електронни инженери или програмисти, никога, ама наистина НИКОГА никой не вади на преден план довода "аз съм дългогодишен, значи съм прав". И там понякога се спори за компетенции, ама НИКОГА НЕ СЕ СПОРИ С ДОВОДА ЗА МНОГО ГОДИНИ ОПИТ просто защото годините нищо не значат. Има хора, които само за месеци излитат до небесата, има и такива, които цял живот тъпчат на едно място. Просто хората не са еднакви, и това в електрониката и програмирането си личи най-ясно от всички останали професии. Младежи и хлапетии за нула време стават по-компетентни от дългогодишни техни колеги, и довода "много години опит" направо прави смешни тези, които се перчат с него.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И така да се върнем на първоначално изказаната теза - по-слабите семейства наистина ще консумират по-малко мед през зимата. Остава открит обаче въпроса доколко да ги отслабваме и дали въобще да ги отслабваме. Тука вече може да се поспори. Руснаците го правят това изкуствено отслабване, но предполагам че те добре са си направили сметката. Всичко зависи от много други фактори, като например типа на кошера, начина на презимуване (руснаците топлоизолират кошерите си през зимата), от датата на първата паша и т.н.

Аз например с тези стиропорени кошери със сигурност напролет ще успея да развия семействата по-бързо (по-рано), отколкото при дървените кошери. Освен това в Габровския регион няма рапица, а акацията започва по-късно, отколкото в другите региони. С две думи - напролет ще имам ПРЕДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ да развия дори и най-слабите семейства, дори и тези, които са презимували заедно с резервните майки в нуклеуси на 3 рамки. И точно тези семейства ще са ми изяли по не повече от 3-4 килограма мед.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Най-слабите семейства понякога наистина консумират повече отколкото малко по-силните от тях (най-вероятно това няма нищо общо с големината на кълбото, а по-скоро наследствени качества ). Това определено съм го забелязвал при нуклеусите ( зимуване).

Макар че съм гола боза в тази област, чувал съм че лада Нива с двигател 1.8 е по-икономична от тази с 1.6.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 83 от 91 ПърваПърва ... 33738182838485 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •