Както аз не знам, какво не знам в областта на пчеларството, така и ти не знаеш, какво не знаеш в областта на математиката, физиката и баланса и трансфера на различните видове енергии. Пчелите тука нямат нищо общо. Говорим за сфера и нейното енергийно взаимодействие с околната среда.
Краткия ми опит от пчеларството вече ме е научил, че в него има огромно количество самозаблуди, налагани от дългогодишни пчелари с "огромен личен опит". Тези пчелари обаче са склонни към ГЕНЕРАЛИЗАЦИЯ на личия си опит - "само аз съм прав, по друг начин няма как да стане". Точно това искам да разчупя.
Когато има спор, трябва да се излагат разумни и логични доводи. Трябва да се сочат научни източници на информацията. Точно това се опитвам да направя и аз - позовавам се на физични закони, които функционират въпреки нашето знание или незнание. Твоят довод "аз съм стар пчелар, а ти - млад" всъщност не е никакъв довод, а е доказателство, че нямаш разумни доводи. Дай ми някакъв научен източник на твоето твърдение и ще го повярвам. Дотогава позволи ми да бъда скептичен. А в това кой точно заблуждава младите пчелари не бъди чак толкова сигурен, защото може да се окаже, че и ти ги заблуждаваш, както и всички други пчеларски професори, които са скарани с физиката.
Мойте доводи се базират на физични закони, които ДОКАЗАНО СА ВЕРНИ. Мога да те удавя с формули и доказателства. Физиката е точна наука. При нея няма грешки. Пчеларството е ЕМПИРИЧНА НАУКА, основана на пробите и грешките, в която наука всеки може да разтяга каквито си локуми иска. Уважавам опита и познанието на пчеларите, които дълги години всеки ден отварят кошер след кошер и по този начин са натрупали огромен практичски опит, но нека да разказват само за опита си от БЪРКАНЕ В КОШЕРИТЕ и за нищо повече. За това от какви енергии се нуждае едно семейство вече НЕ Е В СФЕРАТА на ръчния пчеларски опит. Трабва си научен подход, с организирането на ЧИСТИ ЕКСПЕРИМЕНТИ и после публикуването на резултатите от тези експерименти и обясняването им със средствата на математиката и физиката. Това е истинска наука, която едва ли някой пчелар някога е правил. Ти планирал ли си ЧИСТ НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ? Провеждал ли си го? Знаеш ли въобще какво те питам? Защото ако не си планирал чисти експерименти и не си ги провеждал, твоят опит е САМО ЧАСТЕН СЛУЧАЙ и по него нямаш право да правиш каквито и да било ГЕНЕРАЛИЗАЦИИ.