Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 901

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това лесно подлежи на проверка и както вече предполагам се досещате, добавих си го като точка в експериментите за тази зима. Правя го заради вас, защото аз съм 99.9% сигурен, че съм прав.

Когато човек не е сигурен в някакво взаимодействие на много фактори, обикновенно лесно може да си направи мисловен експеримент, поставяйки факторите в техните крайности. Например - какво би станало, ако пчелното кълбо е с диаметър 1 метър или 10 метра или 1 километър? Нима с увеличаване на размера консумацията на енергия ще пада? Може и обратното - какво ще стане, ако кълбото намалява? Нима ще нараства енергията, ако кълбото се сведе до една единствена пчела? Нима тя ще изяде 1 тон мед?

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    ами няма нужда да го правиш има обширни научни изледвания които са го доказали - за каквито се сетиш - американски, руски, френски, български...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Дай линкове да прочета дали точно за това става въпрос или за нещо друго, защото пък аз съм чел един руски сайт, в който не само го обявяват това, но и го практикуват от години.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това лесно подлежи на проверка и както вече предполагам се досещате, добавих си го като точка в експериментите за тази зима. Правя го заради вас, защото аз съм 99.9% сигурен, че съм прав.

Когато човек не е сигурен в някакво взаимодействие на много фактори, обикновенно лесно може да си направи мисловен експеримент, поставяйки факторите в техните крайности. Например - какво би станало, ако пчелното кълбо е с диаметър 1 метър или 10 метра или 1 километър? Нима с увеличаване на размера консумацията на енергия ще пада? Може и обратното - какво ще стане, ако кълбото намалява? Нима ще нараства енергията, ако кълбото се сведе до една единствена пчела? Нима тя ще изяде 1 тон мед?
    Г-н администратор,подфорумът тук е В ПОМОЩ НА МЛАДИТЕ ПЧЕЛАРИ,затова,когато пишете нещо,първо помислете,че информацията ще се ползва именно от такива млади и не знаещи хора.НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ С НЕЗНАНИЕТО И НЕОПИТНОСТТА СИ.Пчелите са жив организъм и не всичко в кошера е математика и сметки,каквито вие упорито правите,почетете малко,нещо по-вече-натрупайте опит с пчелите и чак тогава давайте твърди съвети на младите,сега още ви е рано да го правите.Колко жалко,че капацитетите от истинския форум,хората,които даваха идеите и темите вече не са тук за да дават точните и правилни отговори.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Матеев, сложи една шепа пчели в един буркан и го сложи в хладилника, след 5-10 минути виж как са се наредили пчелите и ще разбереш как запазват топлината излъчвана от кълбото и защо пчелите не затоплят пространството извън кълбото. И тогава ще разбереш защо силното семейство консумира по малко.
    Д-р Ангел Грънчаров много добре е описал нещата в поредицата - Интензивно пчеларство. Прочети ги.

Изкарай една пчеларска зима и ще се убедиш, кое е по добре - да зазимиш 20 слаби или да ги обединиш и да зазимиш 10 силни семейства. Аз съм го изпробвал.

Стига само за пчели съм мислил , отивам на яз. Стамболийски на риболов.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Както аз не знам, какво не знам в областта на пчеларството, така и ти не знаеш, какво не знаеш в областта на математиката, физиката и баланса и трансфера на различните видове енергии. Пчелите тука нямат нищо общо. Говорим за сфера и нейното енергийно взаимодействие с околната среда.

Краткия ми опит от пчеларството вече ме е научил, че в него има огромно количество самозаблуди, налагани от дългогодишни пчелари с "огромен личен опит". Тези пчелари обаче са склонни към ГЕНЕРАЛИЗАЦИЯ на личия си опит - "само аз съм прав, по друг начин няма как да стане". Точно това искам да разчупя.

Когато има спор, трябва да се излагат разумни и логични доводи. Трябва да се сочат научни източници на информацията. Точно това се опитвам да направя и аз - позовавам се на физични закони, които функционират въпреки нашето знание или незнание. Твоят довод "аз съм стар пчелар, а ти - млад" всъщност не е никакъв довод, а е доказателство, че нямаш разумни доводи. Дай ми някакъв научен източник на твоето твърдение и ще го повярвам. Дотогава позволи ми да бъда скептичен. А в това кой точно заблуждава младите пчелари не бъди чак толкова сигурен, защото може да се окаже, че и ти ги заблуждаваш, както и всички други пчеларски професори, които са скарани с физиката.

Мойте доводи се базират на физични закони, които ДОКАЗАНО СА ВЕРНИ. Мога да те удавя с формули и доказателства. Физиката е точна наука. При нея няма грешки. Пчеларството е ЕМПИРИЧНА НАУКА, основана на пробите и грешките, в която наука всеки може да разтяга каквито си локуми иска. Уважавам опита и познанието на пчеларите, които дълги години всеки ден отварят кошер след кошер и по този начин са натрупали огромен практичски опит, но нека да разказват само за опита си от БЪРКАНЕ В КОШЕРИТЕ и за нищо повече. За това от какви енергии се нуждае едно семейство вече НЕ Е В СФЕРАТА на ръчния пчеларски опит. Трабва си научен подход, с организирането на ЧИСТИ ЕКСПЕРИМЕНТИ и после публикуването на резултатите от тези експерименти и обясняването им със средствата на математиката и физиката. Това е истинска наука, която едва ли някой пчелар някога е правил. Ти планирал ли си ЧИСТ НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ? Провеждал ли си го? Знаеш ли въобще какво те питам? Защото ако не си планирал чисти експерименти и не си ги провеждал, твоят опит е САМО ЧАСТЕН СЛУЧАЙ и по него нямаш право да правиш каквито и да било ГЕНЕРАЛИЗАЦИИ.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Както аз не знам, какво не знам в областта на пчеларството, така и ти не знаеш, какво не знаеш в областта на математиката, физиката и баланса и трансфера на различните видове енергии.....
    Точно така,не зная,не разбирам,но и не се правя,че разбирам и не споря за математека и физика.Ти може да разбираш от фотоволтаици и други техники,но не и от пчеларство и защото пчеларството не е точна наука,няма място в него за твоите абсурдни сметки и твърдения.Колегата по-горе ти го написа-изкарай една зима с пчелите и тогава говори и давай съвети но до тогава се въздържай от подобни съвети,че ставаш смешен,както с идеята си да гледаш пчели в хале с изрисувани по стените цветя,рекички и тем подобни глупости.Все пак нека младите решат от кого а вземат съвет и кого да слушат.На тяхно място просто бих подминал постовете ти със размисли за пчелите.По ти прилича да задаваш въпроси и да питаш,отколкото да отговаряш на такива.Рано ти е за отговори и съвети.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Господин анонимен акаунт "оса" с 3 мнения до момента - ти пък кой си, какъв си, откъде си, и кое ти дава право да даваш акъли и да критикуваш. Пчелар ли си или хлапетия на 6 години? Кога влезе във форума, кога се издигна до най-знаещия?

Хайде първо разкажи за себе си, после напиши няколко стотин мнения със съвети към младите пчелари, пък остави на нас да те преценим колко струваш, що за пчелар си и въобще да ти вярваме ли или да подминаваме тактично и с усмивка мненията ти и критиките ти, просто защото така ни кара възпитанието.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Хубаво е,че повечето неща при пчелите се свързват със законите,но смятам,че най важният закон се казва ИНСТИНКТ.Почти всичко пчелите вършат инстиктивно съобразявайки се с моментното състояние на природата и генетично заложени условия на организма на майката и на самите пчели.Всичко това е градено много преди нас и ние можем само отчасти да променяме някои от условията на живот.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Има логика повечето пчели да консумират по-малко храна именно защото са повече и лесно поддържат необходимата им топлина. Въпреки по-голямото излъчваща повърхност пчелите ще трябва да произведат по-малко топлина и съответно по-малко храна. По-малкото пчели ще се затрудняват да поддържат температурата и ще консумират повече. Вече това с расите, за което говори scutellator е съвсем друга работа, висш пилотаж както се казва.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •