Бързо, лесно, точно БРАВО СУПЕР.
Притеснява ме малко цената на това чудо и на консуматива му, но като "порасна голям" ще си го взема.
Бързо, лесно, точно БРАВО СУПЕР.
Притеснява ме малко цената на това чудо и на консуматива му, но като "порасна голям" ще си го взема.
Ориентирах се към третиране само есен като ще ползвам така наречените анти-акар дъна и строителна рамка на пролет.
Сега мисля да и взема Екостоп по 2 плочки на семейство за тази есен.
Колеги ме съветват да сложа ленти и след тях опушване че е по евтино и сигурно.
Кошерите и питите са нови и не забелязвам следи от акари (до колкото разбирам), вие какво ще кажете?
Щом нямаш акар (не виждаш такъв) защо искаш да слагаш химия в кошера? ако е за всеки случай - недей. Едно третиране с ОК през ноември/декември и си готов... само да не решиш че нещо се дразня пак![]()
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Мерси за отговора! Страх ме е да ги оставя без третиране все пак са взимани от 3 места а и на моята преценка още не може да се вярва.
За това мислех за Екостоп пише че няма много химия в него.
След като сваля магазините ще взема някой пчелар да направим с него основен преглед да прецени как са запасите и какво е положението с акара.
До сега сам действам и е добре някой да ми каже на прав път ли съм, че зимата не се знае каква ще е!
е това е друго вече.. щом не си сигурен консултацията с пчелар на място е повече от желателна
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
При мен е същото положението като при Ник_м . Дъната са ми изцяло мрежести целогодишно нови кошери . Не съм забелязъл акар през сезона досега . Есента прових третиране с ОК чрез напръскване паднаха по 4-5 кърлежа и реших дори да не правя второ третиране . Сега обаче съм притеснен защото споделих с колега от ФБ за една новоизлюпена майка която беше с оръфани крила . Дали така се излюпила или са изръфани в последствие незнам . Та това че не ги виждаме не е напълно сигурно че ги няма . Трябва да направя някъква проба на няколко семейства за да видя % опаразитеност и евентуално третиране с Мравчена киселина . За лентички и дума не може да става . Моля за съвети относно вида и начина на пробата.
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Дефектните крила не значи обезателно акар, може да има и други причини - Мравчена и ОК са достатъчни като профилактика не е нужно да се слагат разни химии
Всеки сам си решава , но аз лично никога не пропускам пролет и есен да третирам семействата срещу акар въпреки , че и аз съм цяло лято на изцяло мрежести дъна.
Виждал съм вече ефекта от пропуснати третирания.Кой с какво ще третира си е лично негов избор и въпрос на разбиране.
Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш къде да го намериш.
Алберт Айнщайн.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))