Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Не може да не ти се признае че,си навътре в нещата.И така изложени нещата изглеждат по различно.Хубаво че,НЕ си изкарвам хляба с пчеларство и не съм зависим от изкупните цени.Но ако някой ден се захвана сериозно с цел и печалба и имам сериозни количества мед.Първото нещо което ще се захвана е да си намеря пазари и да избегна прекупвачите по веригата или поне тези на по-ниско ниво.Защото да чета по форуми и сайтове че"имам 3 тона мед давам го по 4 лева"е обида за самия пчелар който го е произвел.И все си мисля че,това са провокации от някой хора и вид игри за сваляне и натиск надолу на изкупните цени на меда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ... Не им знам какви са им точно разходите, но направих някакво проучване с цел дали и на мене ще ми излезе сметката, ако се захвана с прекупвачество...
    ...Имат само заплащане на допълнителния труд, който са вложили, НО ТОВА НЕ Е ПЕЧАЛБА...
    Не твърдя, че моето виждане е абсолютно вярно...
    С голям интерес прочетох вашите мнения. В Кузбас (Росия/Сибир) пчеларите имат същия "проблеми", с пазарна икономика. Цени на мед/восък, конкуренция от Китай (той много близо!!!)Те не искат да произвеждат боклук и да го продава на цена от боклук ("защото - пазарната икономика диктува")

И търсят други начини да се конкурират, освен внасеня на своя пазар "безпаричен магесен воск" от Китай. :-) Къде е най-важното е - ефективни промишлени технологии, които позволяват на обикновен пчелар да произвеждат повече мед. (без участието на персонала и без влошаване на качеството на продукта !!!)

Хората искат да имат САМО ЕДИН СЕМЕЕН БИЗНЕС и да спечелят добри пари.
    И печелят - без един гладен куп персонал около себе си. Какво се чудя - когато се нахраниш всички тях, тогава всеки добър продукт ще се превърне в боклук. ("защото - пазарната икономика диктува") :-)

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от dimi_01 Виж публикацията
    Не може да не ти се признае че,си навътре в нещата.И така изложени нещата изглеждат по различно.Хубаво че,НЕ си изкарвам хляба с пчеларство и не съм зависим от изкупните цени.Но ако някой ден се захвана сериозно с цел и печалба и имам сериозни количества мед.Първото нещо което ще се захвана е да си намеря пазари и да избегна прекупвачите по веригата или поне тези на по-ниско ниво.Защото да чета по форуми и сайтове че"имам 3 тона мед давам го по 4 лева"е обида за самия пчелар който го е произвел.И все си мисля че,това са провокации от някой хора и вид игри за сваляне и натиск надолу на изкупните цени на меда.
    Един от прекупвачите който ми купува меда на едро, зарежда с буркани част от сергиите на Софийските кооперативни пазари, по негови думи има пазар за около 600 буркана на месец, което прави около 7 тона на година, без да е видял пчела на живо през живота си. Много пъти ми е идвало на ум да се напъна и да го прескоча във веригата (не казвам да го изместя, за всички има място под Слънцето), но ми се вижда че работата е свързана с много хамалогия - първо разработка на пазарите, второ снабдяване с буркани, капачки, етикети, купажиране на меда (търговците искали да бъде по тъмен) + това да бъде винаги в течно състояние, два пъти в месеца зареждане на пазарите със свързаните с това транспортни разходи и като капак на всичко оставяне на част от приготвените за продажба буркани на консигнация (да не ги разкарва само на горе на долу) и всичко това за чиста печалба от 1.20 до 1.30 лв на буркан, става но да прекупувам само меда, а не и да го произвеждам. Другия вариант е аз да изляза от производството и да се занимавам само с пласмента, а да сложа друг човек на моето място срещу заплащане и тогава печалбата ми ще спадне може би до 0.40 - 0.50 лв. на буркан (килограм) + горепосочените разправии, така че май ще ми е по изгодно да наблегна повече на количеството (поне ще ми остане удоволствието от зимната почивка) ???

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Приключи реколтата за тази година при мен.
    От днес започнах стимулиращо подхранване с рядък сироп 2:1.
    Мисля да направя 15 хранения през ден, оставил съм и достатачно мед и се чудя дали да не го разреждам 3:1 само продължи да снася майката.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    И аз свалих и извъртях последните магазини днес, след два - три дни махам поставените за "почистване" пити и почвам прегледите. Иначе отводките цяло лято ги храня със сироп 300 - 400 мл два пъти седмично 3 към 1(вода и заха) и сега са супер.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Сходно е положението и при мен.В неделя ще извъртя последните еденични магазини рамки и веднага започвам с прегледите.Мога да се похваля с добивите и резултатите първата ми пчеларска година.Стартирах Март с 6 ново закупени кошера .Направени 2 Ранни отводки в началото на Май и още 2 на по късен етап,и добив от 350 кг. слънчогледов мед.Хубаво бе че,още първата година според мен бе доста успешна и така повиши още повече ентусиазма ми.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    dimi, много добре ! Уцели верния начин за стартиране при нормална година за нашите ширини. Има опасност обаче да кривнеш от правия път, затова си напиши някъде с големи букви - "Силни кошери !" . Това да го виждаш всеки път като си помислиш за пчели. Наблюдаваш си района и пчелите и гледаш много да не им се пречкаш. При това положение от десет години, осем или девет ще бъдат като настоящата. Разбира се ако не обърнат слънчогледа на царевица, тогава ще му мислим.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    В момента няма почти никаква паша, до обяд носят прашец и след това работата замира а след 17.00 почти не се виждат пчели да излизат.
    Днес стесних малко входовете, макар че нямам слаби семейства (последната ми отводка е на 10 рамки с пчели), но за всеки случай.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •