Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 47 от 677 ПърваПърва ... 3745464748495797147547 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 461 до 470 от общо 6768
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Грешно си ме разбрал. Ние не лежим на техния гръб, но и те не лежат на нашия. Ако нямаше печалба за тях, нямаше да има прекупвачи и за нас щеше да стане още по-лошо. Та от тази гледна точка прекупвачите са полезни за нас. Без тях сме заникъде и ще фалираме всички. Това исках да кажа.

Друг е въпроса дали печелят много или едвам свързват двата края. За разлика от нас те нямат никакъв избор. Отдолу ги притискаме ние, искайки високи изкупни цени, а отгоре ги притиска международната цена на меда. Някъде по средата те трябва да се включат, да си покрият разходите и дори и да им остане някаква печалба. Не им знам какви са им точно разходите, но направих някакво проучване с цел дали и на мене ще ми излезе сметката, ако се захвана с прекупвачество. И да ви кажа честно, ужасих се от разходите. Ето накратко:

1. Поради големия обем на оборота прекупваческите фирми трябва да са на светло. Тоест трябва да си плащат ДДС-то, данък печалба, официални заплати и осигуровки на персонала и т.н. Само от тука идват едни 30-35% надценка на меда, като парите ги взема държавата, а не прекупвачите.
    2. Трябва да поддържат транспортни средства и персонал към тях. При 1 тон минимална изкупна партида и 200 километра среден курс, това прави разход от 200 лева за мед, струващ 4000 лв. Тоест разходите са още 7-8% само за да се докара меда до базата.
    3. Трябва да има база с голяма складова площ, за да може да поеме поне 100-200 тона мед на тенекии и още 100-200 тона мед на качета. Това са складове за 400-500 тона мед, което означава че са на площ поне 500-600 кв.м. Добави и производствените помещения и всичко останало и стават поне 1000 кв. метра база, която като инвестиция струва около 400 000 лева. За да се изплати за 10 години, трябва да се вкарва в цената на меда поне по 40 000 лева на година (за мед на стойност 2 милиона лева). Тоест ето още 2-3% надценка само за базата.
    4. Трябва да има машини и съоръжения на стойност поне още толкова - за затопляне на меда от тенекиите, за хомогенизиране, помпи, бъркачки, разфасовъчни машини и т.н. - Ето още няколко % надценка.
    5. Персонал - работници, мениджъри, докери, мотокаристи, лаборанти, ОТК, счетоводство, доставка, пласмент, складажии - поне едно 20-30 човека с обща годишна заплата поне 200-300 хиляди лева. Това са още поне 10-15% надценка.
    6. Такова едно производство в хранителната сфера е жестоко контролирано от държавата. Има хиляди изисквания, които за да се спазват, трябва да се хвърлят една камара ненужни средства. Няколко процента се добавят и по това перо.
    7. Самият транспорт до Европа е доста скъп - 20 тона мед с цена около 80000 лева се транспортира за 3 000 EUR. Ето още 7-8% към разходите.
    8. Цената на парите - Дали се ползва кредит или не - парите винаги си имат цена и тя е някъде от порядъка на 10% на година.

Има и още много, но и това е достатъчно, за да се види, че дори и да се удвоява цената при прекупвачите, тяхната действителна печалба едва ли надхвърля 10-15%.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А ако седна да напиша още един постинг за разходите по разфасоване на меда с всичките му необходими бази, машини, съоръжения, персонал и т.н. - вероятно цената ще се удвои още един път.

И най-накрая ако пък взема да ви говоря за разходите по вкарването на някой артикул в международна верига за търговия на дребно, сигурно ще има още едно удвояване на цената. И в цялата тази последователност от хора и фирми, занимаващи се с мед, е напълно възможно цената на меда да се увеличи 5 или 10 пъти и въпреки това никой по веригата да не печели повече от 10-15%.

Та във връзка с това искам да кажа, че е глупаво да сравняваме нашата изкупна цена на меда с окончателната продажна цена в някой магазин или верига. Между двете понятия има светлинни години разлика. Между двете цени има огромно количество допълнителен труд, допълнителни разходи, данъци и такси, както и огромни по обем инвестиции, които трябва да бъдат изплатени.

Когато някой пчелар сравни собствената си изкупна цена с продажната цена в някоя европейска държава, все едно той казва "От цялата верига работя и се потя само аз, а всичко друго след мене се получава с магическа пръчица". Да, ама не. Истината е точно обратната - първичното производство почти по всички видове артикули по света е само 10 или 20% от разходите и от свършената работа. За да стигне обаче продукта до крайния клиент някъде някой добавя още 5 или 10 пъти повече разходи и труд.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    От написаното до момента става ясно, че висока изкупна цена е възможна само ако се продава малко количество мед на приятели и познати, тъй като по този начин се прескача цялата верига от звена, описани по-горе. Но това важи само за пчелари с 5-10 или 20 кошера. За по-едрите пчелари с по-много кошери прекупвачите се явяват ЕДНА НЕОБХОДИМОСТ, която не може да бъде избегната. А изкупната цена от 4.20 е НОРМАЛНА ЦЕНА, защото е формирана ОТ ПАЗАРА, а не от прищевките на един или друг човек.

Още нещо - дори и някой да успее да продаде буркан мед за 8 или 9 лева, замислял ли се е колко е действителната му печалба от тази продажба? Ами ако се окаже, че пак е само 10 или 20%? Нали този буркан трябва да се купи, трябва да се напълни, трябва да се намери купувач и после трябва да му се занесе. Сметнали ли сте си минутите, които губите за всичко това? Сметнали ли сте си транспорта, телефонните разходи и т.н.?

По-скоро не - нищо не сте сметнали, а в действителност вие лично сте изпълнявали операциите снабдяване, производство, маркетинг, пласмент, транспорт, труд по тези дейности, разходи за материали, суровини и т.н и т.н. Дълбоко съм убеден, че дори и тези от вас, които се гордеят с голяма продажна цена, всъщност нямат голяма печалба. Имат само заплащане на допълнителния труд, който са вложили, НО ТОВА НЕ Е ПЕЧАЛБА.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всичко това важи и за цената на восъка - едно е да продаваш набързо стопен и непречистен восък в смешни количества, друго е да подготвиш партиди от по един тон или повече, пречистен идеално, пакетиран идеално и т.н. Между двата вида восък също има много допълнителен труд, транспорт, машини, съоръжения, енергия, помещения, данъци, такси и т.н. При това положение е нереално един пчелар да иска висока цена за собствения си восък само защото е чул, че някъде в Европа бил вървял по 10 лева. Ами да го докара до Европейски вид в Европейски количества с Европейско пакетиране и Европейски сертификати и да го транспортира с Европейски транспорт и да си плати всички данъци и такси и осигуровки и тогава, И САМО ТОГАВА, може би ще получи 10 лева на килограм. Ако не - ами да го продава за 5-6 лева и да се радва, че някъде някой друг свършва останалата мръсна работа и плаща данъци на държавата.

Не искам да възприемате последните 2-3 постинга като критики към всички пчелари. Написах ги заради друго - редно е всеки един пчелар да осъзнае как в действителност работи пазарната икономика и какво се случва с неговите продукти след като ги произведе и продаде. И да не си мисли, че света започва и свършва с него, и че той е единствения, който върши най-много работа в целия свят, а всички други след него благоденствуват на неговия гръб. Това е много грешно разбиране и аз се учудвам, че има хора, които наистина си го мислят това и дори сами си вярват.

ПС: Всичко написано по-горе е само мое лично мнение, базирано на собствените ми разбирания как функционира света, в който живеем. Не твърдя, че моето виждане е абсолютно вярно, така че не ме критикувайте за каквото и да било. Всеки си има право на собствено мнение, както и всеки си има право да търси каквато си иска цена за собствените си продукти. Не е редно обаче да търси вината в някой друг за собствените си проблеми, неудачи и грешни решения или действия.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Не може да не ти се признае че,си навътре в нещата.И така изложени нещата изглеждат по различно.Хубаво че,НЕ си изкарвам хляба с пчеларство и не съм зависим от изкупните цени.Но ако някой ден се захвана сериозно с цел и печалба и имам сериозни количества мед.Първото нещо което ще се захвана е да си намеря пазари и да избегна прекупвачите по веригата или поне тези на по-ниско ниво.Защото да чета по форуми и сайтове че"имам 3 тона мед давам го по 4 лева"е обида за самия пчелар който го е произвел.И все си мисля че,това са провокации от някой хора и вид игри за сваляне и натиск надолу на изкупните цени на меда.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ... Не им знам какви са им точно разходите, но направих някакво проучване с цел дали и на мене ще ми излезе сметката, ако се захвана с прекупвачество...
    ...Имат само заплащане на допълнителния труд, който са вложили, НО ТОВА НЕ Е ПЕЧАЛБА...
    Не твърдя, че моето виждане е абсолютно вярно...
    С голям интерес прочетох вашите мнения. В Кузбас (Росия/Сибир) пчеларите имат същия "проблеми", с пазарна икономика. Цени на мед/восък, конкуренция от Китай (той много близо!!!)Те не искат да произвеждат боклук и да го продава на цена от боклук ("защото - пазарната икономика диктува")

И търсят други начини да се конкурират, освен внасеня на своя пазар "безпаричен магесен воск" от Китай. :-) Къде е най-важното е - ефективни промишлени технологии, които позволяват на обикновен пчелар да произвеждат повече мед. (без участието на персонала и без влошаване на качеството на продукта !!!)

Хората искат да имат САМО ЕДИН СЕМЕЕН БИЗНЕС и да спечелят добри пари.
    И печелят - без един гладен куп персонал около себе си. Какво се чудя - когато се нахраниш всички тях, тогава всеки добър продукт ще се превърне в боклук. ("защото - пазарната икономика диктува") :-)

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от dimi_01 Виж публикацията
    Не може да не ти се признае че,си навътре в нещата.И така изложени нещата изглеждат по различно.Хубаво че,НЕ си изкарвам хляба с пчеларство и не съм зависим от изкупните цени.Но ако някой ден се захвана сериозно с цел и печалба и имам сериозни количества мед.Първото нещо което ще се захвана е да си намеря пазари и да избегна прекупвачите по веригата или поне тези на по-ниско ниво.Защото да чета по форуми и сайтове че"имам 3 тона мед давам го по 4 лева"е обида за самия пчелар който го е произвел.И все си мисля че,това са провокации от някой хора и вид игри за сваляне и натиск надолу на изкупните цени на меда.
    Един от прекупвачите който ми купува меда на едро, зарежда с буркани част от сергиите на Софийските кооперативни пазари, по негови думи има пазар за около 600 буркана на месец, което прави около 7 тона на година, без да е видял пчела на живо през живота си. Много пъти ми е идвало на ум да се напъна и да го прескоча във веригата (не казвам да го изместя, за всички има място под Слънцето), но ми се вижда че работата е свързана с много хамалогия - първо разработка на пазарите, второ снабдяване с буркани, капачки, етикети, купажиране на меда (търговците искали да бъде по тъмен) + това да бъде винаги в течно състояние, два пъти в месеца зареждане на пазарите със свързаните с това транспортни разходи и като капак на всичко оставяне на част от приготвените за продажба буркани на консигнация (да не ги разкарва само на горе на долу) и всичко това за чиста печалба от 1.20 до 1.30 лв на буркан, става но да прекупувам само меда, а не и да го произвеждам. Другия вариант е аз да изляза от производството и да се занимавам само с пласмента, а да сложа друг човек на моето място срещу заплащане и тогава печалбата ми ще спадне може би до 0.40 - 0.50 лв. на буркан (килограм) + горепосочените разправии, така че май ще ми е по изгодно да наблегна повече на количеството (поне ще ми остане удоволствието от зимната почивка) ???

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Приключи реколтата за тази година при мен.
    От днес започнах стимулиращо подхранване с рядък сироп 2:1.
    Мисля да направя 15 хранения през ден, оставил съм и достатачно мед и се чудя дали да не го разреждам 3:1 само продължи да снася майката.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    И аз свалих и извъртях последните магазини днес, след два - три дни махам поставените за "почистване" пити и почвам прегледите. Иначе отводките цяло лято ги храня със сироп 300 - 400 мл два пъти седмично 3 към 1(вода и заха) и сега са супер.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Сходно е положението и при мен.В неделя ще извъртя последните еденични магазини рамки и веднага започвам с прегледите.Мога да се похваля с добивите и резултатите първата ми пчеларска година.Стартирах Март с 6 ново закупени кошера .Направени 2 Ранни отводки в началото на Май и още 2 на по късен етап,и добив от 350 кг. слънчогледов мед.Хубаво бе че,още първата година според мен бе доста успешна и така повиши още повече ентусиазма ми.

Страница 47 от 677 ПърваПърва ... 3745464748495797147547 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •