Всичко това важи и за цената на восъка - едно е да продаваш набързо стопен и непречистен восък в смешни количества, друго е да подготвиш партиди от по един тон или повече, пречистен идеално, пакетиран идеално и т.н. Между двата вида восък също има много допълнителен труд, транспорт, машини, съоръжения, енергия, помещения, данъци, такси и т.н. При това положение е нереално един пчелар да иска висока цена за собствения си восък само защото е чул, че някъде в Европа бил вървял по 10 лева. Ами да го докара до Европейски вид в Европейски количества с Европейско пакетиране и Европейски сертификати и да го транспортира с Европейски транспорт и да си плати всички данъци и такси и осигуровки и тогава, И САМО ТОГАВА, може би ще получи 10 лева на килограм. Ако не - ами да го продава за 5-6 лева и да се радва, че някъде някой друг свършва останалата мръсна работа и плаща данъци на държавата.
Не искам да възприемате последните 2-3 постинга като критики към всички пчелари. Написах ги заради друго - редно е всеки един пчелар да осъзнае как в действителност работи пазарната икономика и какво се случва с неговите продукти след като ги произведе и продаде. И да не си мисли, че света започва и свършва с него, и че той е единствения, който върши най-много работа в целия свят, а всички други след него благоденствуват на неговия гръб. Това е много грешно разбиране и аз се учудвам, че има хора, които наистина си го мислят това и дори сами си вярват.
ПС: Всичко написано по-горе е само мое лично мнение, базирано на собствените ми разбирания как функционира света, в който живеем. Не твърдя, че моето виждане е абсолютно вярно, така че не ме критикувайте за каквото и да било. Всеки си има право на собствено мнение, както и всеки си има право да търси каквато си иска цена за собствените си продукти. Не е редно обаче да търси вината в някой друг за собствените си проблеми, неудачи и грешни решения или действия.