Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 901

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от HINAP Виж публикацията
    Може около 1тон,но зависи с колко тона захар разполагаш.За справка погледни в другия форум.Там има колега,който е на ТИ с материята и вади и по повечко/160/ мед от кошер.

За целта трябва да купиш захар, осигуровки на ЗП, данък на меда, труд, други разходи и накрая като дръпнеш чертата излиза едно голямо нищо... за мен този довод "захар" е несъществен

В другия форум - да видях - само не разбрах защо му се нахвърлиха на човека и защо му изтриха двата поста...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    ... и защо му изтриха двата поста...
    Оооо "там така правят"... на мене целия профил ми изтриха, защото дадох съвет на админа...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Боре,прав си.Чак сега отворих и разбрах за изтритите постове на колегата пчелар.Но там работата стана:Кога стана циганин,кога ти почерня.....Мисля,че и аз нося вина за това.Много трудно,да не кажа и невъзможно е да се извади толкова мед,ако не си подвижен или да храниш.Излиза,че през цялото време е цъфтяла акация и пчелите са били около 15 кг.средна маса и са били при това безсмъртни.Всичко друго от рода на това,че е използвал 2 или 3 майки е меко казано фантазия.Лично съм пробвал многокорпусната технология,пробвал съм и с лежаци/18 ДБ/ с няколо майки и по 2 магазина.Това се постига,но при ПОСТОЯННО хранене и развитие на сем. още от януари или средата на февруари.Наистина има колеги,които вадят повече мед,но при тях майката спира да снася много късно и започва снасяне след подбудително през периода 25 до 27/Стефановден/декември.В това съм сигурен,защото колегата е от форума и е напред в пчеларството/умишлено не изписвам ника му/Който е искал,предполагам,че вече се е свързвал с него и е на ясно с технологията му.При това искам да подчертая,че той няма чак толкова голям стаж,но е новатор.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Всъщност аз вече разбрах онова което исках да узная чрез този въпрос.
    С 2 майки - фараф, ЛР, лежак, дори и ДБ с някой условности, с доза късмет, правилно управление на семействата смея да твърдя че е възможно без да се използват тонове захар, апиинверт или каквото и да е при това на стационар. Но в 99 % от случайте такъв добив е недостежим. Друг е въпроса ако вече храниш - но там възникват други въпроси доколко е удачно това (икономически) и струва ли си такова износване на пчелите - 1 сезон ще ги форсираш до дупка ами следващата година? При подвижното с правилното планиране на пашите и организация и сега мнозина ги постигат тези резултати.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    При подвижно е възможно да се използват две акациеви паши,ако не пълноценно ,то първата за развитие и минимално вадене на мед,а втората само за мед.След това трябва да се намери район с липа и то едролистна.Преди всяко местене се центрофугира всичкия мед от магазините и частично от плодника с цел олекотяване и да не се късат питите.Затова и повечето колеги на подвижно по късно сменяха плодниковите пити или ако градяха нови не бързаха да ги сменят,а това го правиха вече на новото място.Имаше и колеги с ЛР които прехвърляха само питата с майката ,а всички други ги центрофугираха без значение какво е пилото като ми казваха,че излизат само опаразитените личинки защото нямат голяма лепливост/това става на най ниски обороти/Все пак оставаше малко мед по питите.При изкарване на една от последните паши както е люцерната за семе е задължителна подхранването със сироп от люцернови цветове поне 4 дни преди да се закарат кошерите за да се приучат пчелите да търсят люцерната/за люцерната хоботчетата са малко къси и търсят детелина/Та и подвижното си има тънкости.Най добре е да се ползва лавандулова паша като междинна,но не навсякъде ими такава култура.Тогава се вади и по повече мед.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •