Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 81 от 91 ПърваПърва ... 31717980818283 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 801 до 810 от общо 901
    Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Може ли от 10 семейства да се извадят 1-1,5 тона мед ? И каква е технологията ако отговорът е "да"
    Това е абсолютно реално за дву майчени / двуфамилни системи кошери. НО!!! Пчелар самостоятелно (без помощ), не може да съдържа повече от 30-40 кошера. Защото:
    1.Голям труда
    2.Трудно е да се привлече служител - изисква висока компетентност за това.
    Пример на сериозно, разработена и изпитана технология - Артемьев Б.Д. "Солнце и пчёлы" (от технология на Озеров)
    Тази книга описва и интересен опит в областта на технологиите за зимен сън (анабиоз)
    Можете да го свалите от тук - http://www.dombee.info/index.php?aut...etail&f_id=277
    Опитът за използване (кошерите на Озеров) - http://www.pchelovod.info/index.php?showtopic=4677

***За мен изборът в полза на технологията, която позволява на един пчелар да поддържа до 500 кошера, без помощ. (~ 60 кг. / Кошер)

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Много интересна и вероятно много обещаваща ПРОМИШЛЕНА (двумайчена) технология. Не смея да започне (с никакъв опит) с тази технология тази година. Но бъдете сигурни, за да се опита в близко бъдеще! - http://roiplus.narod.ru/

Той дава съвети и отговори на въпроси по технологията съдържание!!!(E-mail)
    Основното нещо в неговия метод - seliktsionnaya работа

Той пише - "...Сколько товарной продукции получите, если возьмёте за основу мой опыт работы, сказать не могу, т.к. не знаю вашу кормовую базу. Всё зависит от того, какое количество пчелы сможете нарастить. Если не уделять внимания племенной работе, то в среднем от одной двухматочной семьи можно получить к концу июня 9-10 кг пчелы. Если всё-таки заняться этой работой - то 13-15 кг. Селекционная работа уже в принципе встроена в метод... Сколько примерно вы можете взять товарного мёда, нарастив такое количество пчелы в ваших климатических условиях, вы можете сориентироваться, если пообщаетесь с местными пчеловодами, которые имеют достаточный опыт работы. "

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от HINAP Виж публикацията
    Може около 1тон,но зависи с колко тона захар разполагаш.За справка погледни в другия форум.Там има колега,който е на ТИ с материята и вади и по повечко/160/ мед от кошер.

За целта трябва да купиш захар, осигуровки на ЗП, данък на меда, труд, други разходи и накрая като дръпнеш чертата излиза едно голямо нищо... за мен този довод "захар" е несъществен

В другия форум - да видях - само не разбрах защо му се нахвърлиха на човека и защо му изтриха двата поста...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    ... и защо му изтриха двата поста...
    Оооо "там така правят"... на мене целия профил ми изтриха, защото дадох съвет на админа...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    Боре,прав си.Чак сега отворих и разбрах за изтритите постове на колегата пчелар.Но там работата стана:Кога стана циганин,кога ти почерня.....Мисля,че и аз нося вина за това.Много трудно,да не кажа и невъзможно е да се извади толкова мед,ако не си подвижен или да храниш.Излиза,че през цялото време е цъфтяла акация и пчелите са били около 15 кг.средна маса и са били при това безсмъртни.Всичко друго от рода на това,че е използвал 2 или 3 майки е меко казано фантазия.Лично съм пробвал многокорпусната технология,пробвал съм и с лежаци/18 ДБ/ с няколо майки и по 2 магазина.Това се постига,но при ПОСТОЯННО хранене и развитие на сем. още от януари или средата на февруари.Наистина има колеги,които вадят повече мед,но при тях майката спира да снася много късно и започва снасяне след подбудително през периода 25 до 27/Стефановден/декември.В това съм сигурен,защото колегата е от форума и е напред в пчеларството/умишлено не изписвам ника му/Който е искал,предполагам,че вече се е свързвал с него и е на ясно с технологията му.При това искам да подчертая,че той няма чак толкова голям стаж,но е новатор.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Всъщност аз вече разбрах онова което исках да узная чрез този въпрос.
    С 2 майки - фараф, ЛР, лежак, дори и ДБ с някой условности, с доза късмет, правилно управление на семействата смея да твърдя че е възможно без да се използват тонове захар, апиинверт или каквото и да е при това на стационар. Но в 99 % от случайте такъв добив е недостежим. Друг е въпроса ако вече храниш - но там възникват други въпроси доколко е удачно това (икономически) и струва ли си такова износване на пчелите - 1 сезон ще ги форсираш до дупка ами следващата година? При подвижното с правилното планиране на пашите и организация и сега мнозина ги постигат тези резултати.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Автор
    Регистриран
    22.05.2011
    При подвижно е възможно да се използват две акациеви паши,ако не пълноценно ,то първата за развитие и минимално вадене на мед,а втората само за мед.След това трябва да се намери район с липа и то едролистна.Преди всяко местене се центрофугира всичкия мед от магазините и частично от плодника с цел олекотяване и да не се късат питите.Затова и повечето колеги на подвижно по късно сменяха плодниковите пити или ако градяха нови не бързаха да ги сменят,а това го правиха вече на новото място.Имаше и колеги с ЛР които прехвърляха само питата с майката ,а всички други ги центрофугираха без значение какво е пилото като ми казваха,че излизат само опаразитените личинки защото нямат голяма лепливост/това става на най ниски обороти/Все пак оставаше малко мед по питите.При изкарване на една от последните паши както е люцерната за семе е задължителна подхранването със сироп от люцернови цветове поне 4 дни преди да се закарат кошерите за да се приучат пчелите да търсят люцерната/за люцерната хоботчетата са малко къси и търсят детелина/Та и подвижното си има тънкости.Най добре е да се ползва лавандулова паша като междинна,но не навсякъде ими такава култура.Тогава се вади и по повече мед.

Потребител
    Регистриран
    25.03.2013
    Моля за съвети!Мисля утре да разцепя един силен 12 рамков ДБ на две равни части заедно и с летящата пчела.Ще приложа млада оплодена майка.Ще ги подхранвам редовно тези 2 месеца (Август,Септември).Въпроса ми е,имат ли време да укрепнат добре,да мога успешно да ги зазимя?Смятам ако се позабавят малко с развитието си ще им помагам с някоя друга пита с пило от другите кошери.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз в момента разцепвам на 3 - старите пчели и старата майка ги слагам в чисто нов кошер, а младите пчели с питите ги деля на две и им придавам нови оплодени майки. Ако приемем, че майките снасят средно по 2000 яйца на ден благодарение на интензивното хранене, то тогава са достатъчни само 45 дена и най-слабото семейство да стане силно.

Друг е въпроса трябва ли ти много силно семейство за влизане в зимата, или не. По-слабите семейства пак ще презимуват, но ще изядат по-малко мед. По-слабото семейство иска по-малко лентички против акари, по-малко Нозестат против нозематозата и въобще по-малко захар за подхранване. А напролет имаш предостатъчно време за подсилване както на слабите, така и на силните семейства.

Наблюдател
    Регистриран
    03.06.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Аз в момента разцепвам на 3 - старите пчели и старата майка ги слагам в чисто нов кошер, а младите пчели с питите ги деля на две и им придавам нови оплодени майки. Ако приемем, че майките снасят средно по 2000 яйца на ден благодарение на интензивното хранене, то тогава са достатъчни само 45 дена и най-слабото семейство да стане силно.

Друг е въпроса трябва ли ти много силно семейство за влизане в зимата, или не. По-слабите семейства пак ще презимуват, но ще изядат по-малко мед. По-слабото семейство иска по-малко лентички против акари, по-малко Нозестат против нозематозата и въобще по-малко захар за подхранване. А напролет имаш предостатъчно време за подсилване както на слабите, така и на силните семейства.
    Блажени са вярващите.По тази логика трябва да поддържаме само слаби с-ва,че е по-изгодно икономически.Но ,нищо чудно ,че се мисли и отговаря по този начин след като човек гледа пчели от няколко месеца.

Страница 81 от 91 ПърваПърва ... 31717980818283 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •