Моят опит е твърде скромен но искам да го споделя. Не съм поставял никакви "затоплящи"материали и пр. - напротив семействата зимуваха на отворени мрежести дъна с корпус празни пити на първото ниво и семейството на второто.Покривната табла е 4 мм шпертплат а на капака има 2 см стиропор. Иззимуваха нормално , подморът беше минимален. За тази зима съм решил да повторя "експеримента ". Струва ми се че в стремежа си да направим нещо добро за пчелите започваме да се отнасяме с тях като с болни и недъгави същества и повече им вредим.
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
Какво може да искам според теб????
Като новобранец мераклия се стремя да направя възможно най-добрите условия за живот на пчелите(с течение на времето виждам че доста неща който направих са безсмислени, но без да пробвам няма как да знам) за това искам да чуя и други мнения, но щом толкова те дразни няма да питам.
Нещо си ме разбрал погрешно ...
разбирам мерака ти, но това е излишно...
- най-добрия изолатор е снегът
- най-доброто което можеш да направиш - е да защитиш кошерите от вятър (ограда)
- следващото най-добро нещо - е да осигуриш прашец, мед и достатъчно пчели за зимата
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Ника, откакто почнах да чета форума, моят начин е найлон върху рамките и по една стара хавлия върху найлона. Найлона подгънат в един или два ъгъла колкото кибрит място и цяла зима може да си ги надничаш, да не ти забравят физиономията. Дъната са ми 1/3 до 1/2 мрежа. Пролет, лято, есен - само на брезент. Тук таме имам и някоя подкапачна дъска, но са на доизживяване вече. Чети внимателно форума, слушай какво ти се казва от колегите и не се мъчи да откриеш топлата вода.
Здравейте!
Тази година мисля да пробвам зазимяване с изцяло мрежести дъна на поне 10 кошера, имам предвид дълбоки дъна. Някой има ли опит в тази връзка и може ли да сподели наблюдения?
Благодаря предварително!
Вчера направих преглед на семействата след основната паша и ми направи впечатление, че тези на който имам мрежа в задния край на дъното, са изяли ъглите на питите който са над мрежата
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))