Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 643

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ето така изглежда една моя стойка за кошери:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	WP_000224.jpg
Прегледи:      952
Размер:	486.7 KB
ID:	64

Краката са от акациеви колове, като идеята е да издържат 100 години в земята без да изгният. Напречните греди са от чам и вероятно ще гният през годините и ще бъдат подменяни. Кошерите са повдигнати на 50 см. над земята с цел високата трева да не засенчва прелките. Идеята е да се коси по-рядко. На снимката гредите са по 4 метра, което означава, че могат да се наредят до 7 кошера, но аз редя по-малко, за да се обслужват по-лесно. Освен това в оставеното разстояние между кошерите може да се вмъкне друг нов кошер с цел разделяне на летящите пчели на две в случай на нужда. Имам пчелини с 4-метрови стойки за 7 кошера, имам и такива с 3 метрови за 5 кошера (3 основни и 2 допълнителни).

Ето и снимка с вече наредени кошери. Тези на снимката са полски стиропорени ЛР кошери. Оказаха се доста добри. По много параметри превъзхождат финландсите кошери, но са по-скъпи от тях.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	P3270423.JPG
Прегледи:      937
Размер:	461.5 KB
ID:	65
    Матеев,идеята за акациевите колове 100 години в земята е супер,но няма да се осъществи,повяврвай ми!

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от ivandespotov Виж публикацията
    Матеев,идеята за акациевите колове 100 години в земята е супер,но няма да се осъществи,повяврвай ми!
    Абе хайде да не са сто - десет да са! Ама наистина трябва да се обелят и обгорят. Тоя номер го знам от баща си (селски човек с много опит). Така не се завъждат разни гадини под кората и няма гниете. Когато се прави акациева каца за туршия, дъските също се обгарят. Има някаква магия в това, ама не знам каква.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Колега Mateev, дай малко повече инфо (ако може и снимки) за автоплатформите за превоз на кошери. И аз първоначално имах подобна идея, но после се отказах - пресметнах че ми е по изгодно да плащам за товарене и разтоварване върху една платформа отколкото изработката на няколко платформи за по 10 -15 кошера (и тия маневри на заден ход и повдигания при неравен терен ...)

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Нямам снимки, но има две платформи вън пред вратата ми. Утре като съмне - ще ги щракна и ще ви ги покажа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Нямам снимки, но има две платформи вън пред вратата ми. Утре като съмне - ще ги щракна и ще ви ги покажа.
    Ще е интересно да се види повдигащия механизъм.Подобни стойки(платформи) за ремарке съм намислил да правя за догодина, като за повдигане ползвам маслен крик, а за опора тръби или кух профил.Друг вариянт е кошерите да се плъзгат в улей(пе-образен профил) на колелца от ремаркето към стойките.

http://remarketa.bg/

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •