Като стана въпрос за експерименти, ще кажа и още нещо малко извън темата:
Смятам да заложа експеримент с пластмасови китайски основи - не полуизградени, а нормални. Вече съм издирил 5-те най-големи производители и съм закупил от тях образци, които ще пристигнат с DHL буквално в следващите няколко дена. Едните дори дойдоха в петък и визуално мога да кажа, че изглеждат превъзходно. В понеделник ще заложа 2 рамки за градене и до края на седмицата ще имам резултати.
Колкото до изсилването с много отводки - ами смело можеш да правиш експерименти, само че наглеждай отводките по-често. Ако забележиш, че нещо се обърква - винаги можеш да направиш обратно обединение. Това му е хубаво на пчеларството - има грешка, но има и прошка - стига разбира се да си държиш кошерите под око.
Когато целта е бързо разрастване на пчелина, трябва да забравиш за меда. Аз така се опитах пролетта едновременно да правя отводки, да градя рамки, че и да изкарам мед. Резултата от всичко това беше, че нито едно от трите неща не се случи - пропуснах рапицата, а от акацията извадих средно само по 1-2 килограма от кошер и на излизане от пашата семействата ми пак си бяха останали слаби. След това коренно си промених стратегията и сега на липата и слънчогледа над 50% от семействата ми дадоха много добри добиви, независимо от това че преди пашата бях направил много отводки. Тайната на всичко това е хранене, хранене и пак хранене. Един ден без паша ако пропуснеш да храниш, значи си пропуснал майката да снесе поне 1000 яйца. Умножи го това по две седмици и ще видиш, че ако не храниш между пашите, на практика пропускаш създаването на цели семейства. А това с идеята за допълнителна експлоатация на старите пчели си е един бонус, който не трябва да се пропуска с лека ръка, дори и първите експерименти да се окажат неуспешни или с нисък процент на успеваемост.