А ето как изглежда един финландски нуклеус отвътре:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC08871.JPG
Прегледи:      1047
Размер:	220.2 KB
ID:	78

Има място за 6 рамки или за 2х3, ако се сложи междинна преграда. Аз практикувам така - в нуклеуса постоянно живеят две майки - такива, които ги чакаме да се оплодят и такива, които са вече оплодени, но чакат да бъдат разпределени по предназначение. Ако ми потрябва нова майка за някоя отводка, вземам едната от двете, а на втората майка давам шанс да се грижи и за 6-те пити с пило, мед или каквото там друго има по тях. Когато се роди нова майка, отново слагам преградата и на грижите на майката предоставям 3 пити докато се оплоди и докато чака назначение. Ако по някаква причина станат 6 пълни пити с пило, директно създавам ново семейство в нов кошер, а съществуващия нуклеус го заселвам с новородени майки с по една изградена пита и с по 2 нови за изграждане. Естествено давам и по малко млади пчели, за да не скучае майката.

За зимата планирам всички нуклеуси да ги зазимя с по 6 рамки и една млада майка и така ще си имам млади резервни майки във всеки един момент от пролетта, ако нещо се обърка с някой кошер. Въобще идеята е целогодишно да си имам готови оплодени майки и те да живеят в тези нуклеуси, докато чакат да им дам собствен кошер със собствено семейство.

Също така практикувам и слагането на стари майки в нуклеусите (ако има свободни нуклеуси) като идеята е да спомогнат за изграждането на някоя друга пита или пък да поддържат гнездото активно докато се родят младите майки. Така дори и една стара майка допринася с нещо за общото благо, преди да бъде окончателно пенсионирана.