Набързо създаден пчелин - кошерите са направо на земята, защото нямаше достатъчно време за направата на стойки. Наесен или през зимата ще направим стойките както си му е реда.
Кошерите в този пчелин са финландски. По-евтини са от полските, но имат известни недостатъци, най-големият от които е фалшивата плочка на прелката. При затваряне на прелката плочката не може плътно да прилепне към отвора, в резултат на което пчелите успяват да се промъкнат през луфтовте. Когато тези кошери се транспортират на големи разстояния, винаги се намират излезли от прелките пчели, които жилят наляво и надясно когато камиона спре някъде за малко.
Ето още един пчелин. В него използвам стари полски стиропорени ДБ кошери на 5 години. Ударил съм им само по една боя и изглеждат като нови. Гледайки състоянието на 5-годишните стиропорени кошери смело мога да кажа, че по принцип стиропорените кошери са в състояние да "живеят" между 50 и 100 години, стига от време на време да им се хвърля по една боя. Сериозни щети по тях няма, освен леко поочукана външна повърхност от силните ветрове, които са носили със себе си малки камъчета и са бомбардирали всичко по пътя си. Тоест дефектите са само козметични.
![]()
Не гледайте, че на снимките понякога има по-малко от 50 кошера. Просто такъв кадър е бил сниман. По всички мои пчелини аз използвам правилото от 50 до 100. Тоест всички мои пчелини (с едно единствено изключение) имат минимум 50 кошера и максимум 100 кошера. Периодично изземвам отводките от пчелините с над 50 кошера и създавам нов пчелин с минимум 50 кошера.
Това беше тази година. За догодина променям концепцията. Всеки един мой пчелин ще притежава 50 ПОСТОЯННИ КОШЕРА и неограничено количество ВРЕМЕННИ КОШЕРИ, поставени и ПОСТОЯННО ЖИВЕЕЩИ на автомобилни ремаркета. Това е така защото имам пчелини със страхотно местоположение, които по време на определени паши могат да изхранят много повече от 50 кошера. Например имам пчелин в центъра на 1500 декара акациева гора. Имам други два пчелина в центъра на две липови гори по 1000 декара. Имам пчелини, до които се садят хиляди декари рапица или хиляди декари слънчоглед. Близко до ума е, че искам или не, ще се наложи да използвам ПОДВИЖНО ПЧЕЛАРСТВО.
След много проучване и съпоставяне на плюсове и минуси реших да се спра на едно полско ремарке, което е специално предвидено да транспортира платформа с 10 броя кошери. Ремаркето е до 750 kg, което означава, че може да се кара с категория B - тоест от всеки един шофьор. Струва 5000 лева (малко скъпичко), но платформата към него струва само 1000 лева и може да носи 10 кошера. Та купил съм 2 такива ремаркета - едно за Ловеч и едно за Габрово и идеята е за в бъдеще да закупя стотици платформи. Засега съм взел за експерименти 10 броя полски платформи и отделно една Българска фирма в Габрово ми е произвела още 10 броя - точно копие. Цената е същата. Отделно от това една Ловешка фирма пое ангажимент да ми направи ремарке за 15 кошера и неограничен брой платформи за него, но то засега е в тестова фаза.
Базовата идея е всеки един пчелин да си има по 50 постоянни кошера, но в същото време да има място за паркиране на още много на брой платформи от други пчелини, които ще идват на гости само по време на пашата, с която се слави конкретния пчелин. Транспортирането е много лесно. Ремаркето на заден ход се подпъхва под платформата и с 4 ръчки тази платформа се смъква и ляга на това ремарке. Закопчава се с 4 скоби, слагат се колани на кошерите и всичко е готово за транспортиране. Операцията по подготовка за транспортиране се извършва от сам човек и отнема около 10-15 минути. После транспорт до 30 минути и още 10-15 минути повдигане на ремаркето и махане на коланите. Следователно за един единствен ден сам човек е в състояние да премести от 5 до 8 платформи или от 50 до 80 кошера.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))