КЪСМЕТЛИЯ. Да пчеларства в нормална държава и с толкова много паша.
КЪСМЕТЛИЯ. Да пчеларства в нормална държава и с толкова много паша.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Къде бъркам?
Кошерите ми са ЛР. Започвам да разказвам:
В един момент пролетта, семействата са на 2 корпуса. Въртя, размествам-получавам пило и в двата корпуса. И когато му дойде времето, слагам трети корпус. И тук нещо не ми се получава. Абе минава акацията, а аз почти нямам мед в третия корпус (че даже някъде , където са нахвърляли мед в третия, слагам и магазин допълнителен).А втория корпус, където уж пило да има е нафраскан до последната килийка с мед и е запечатан (красота). Дилемата ми е: Дали да го взема за мен, тоз мед или да им го оставя, а да чакам да пълнят горните корпуси??? Предполагам, че медът във втория корпус е основно акация, демек добре е да им го оставя за зимуване. От друга страна: Хасан не е ли човек, не иска ли акациев мед и той да извади?
Та това е.
Миналата година пак така ми се получи, обаче тогава ползвах ханеманови решетки. Таз година решетките съм ги сложил в един ъгъл да прашасват обаче резултатът ми е подобен...
Ще съм благодарен , ако получа съвети...
Аз съвет не мога да дам но ще кажа как аз го направих . Доколкото разбирам 3-тия си го сложил отгоре . Аз 3-тия го сложих в средата майката доло в 1-ви под ХР . Това малко преди акацията . Сега най-горния ми е свободен от пило и има акация за центрафужене по 3-4 пити . Лошото е че 3-тия им го дадох със основи защото нямам пити . Та ако беше с пити предполагам добива от акация щеше да ми е по голям . Но нищо сега са готови за главната паша ливадна с два медови корпуса и достатъчен брой пчели като за едномайчино семейство. С други думи разделянето на гнездото първо ги активизира за работа и второ няма да изоставят пилото най горе и от почват складирането надолу също така ограничаваме малко майката преди главната паша . Още повече и маточници за отводки получих по този начин . Това е някъкво подобие на метода на Демари .
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
Нека и аз да споделя пък всеки да си прецени дали и да колко е правилно или не. Имам 25 ЛР и пчеларствам за четвърта година. Понеже работя само с корпуси и нямам магазини реших да приложа един метод по които си развивах отводките. Пролетта след като ротирах корпусите храних със сироп. Първите 1-2 в съотношение 1:1, а след това по-рядък. Няколко дни преди цъфтежа на акацията сложих и трети корпус, но...според силата на семейството.Някой получиха трети, а други не. На тези на които им сложих от втори корпус извадих крайните две пити и ги преместих като крайни в трети корпус. На тяхно място във втори сложих преградни дъски. В трети корпус добавих още 4 бр изградени пити и така станаха общо 6бр, като отстрани също им сложих преградни дъски. Така се получи семейство на три корпуса,като в първи останаха 10бр, във втори 8 бр, а в трети 6 бр пити. По време на пашата някой ги разширих в трети корпус с по една или две пити, защото бяха напълнили. Така средно от семейство извадих средно по около 14-15 кг. При центрофугирането на меда възстанових питите във втори до 10бр, като празните две върнах в средата. ХР не съм ползвал.
Keep Walking...
Къде бъркам?
Ами вероятно ротациите също имат вина. Другите причини са слаба паша, слабо семейство и/или неподходящ генертичен състав (получавал съм пчели, които се пръскат по шевовете и пак няма и една пчела в магазините - като разделени с невидима преграда).
Когато ротираш, по презумция гледаш да сложиш корпуса със по-старо пило отгоре, смятайки че като се излюпи, майката ще го осемени. Да ама по време на паша пчелите много обичат да пълнят пресен нектар първо във тъмните килийки, щом се излюпи пилото и в корпуса няма майка която да предизвиква инстинкта "направи ми място, ще снасям" всяка една новоосвободена килийка се запълва с мед. Предполагам нататък можеш да продължиш и сам.
Когато майката е на втори корпус ( преди пашата), предполага се че пилото е предимно младо ( или поне по-младо от това в долния корпус). В тази ситуация там няма как да бъде складиран мед/нектар ( килийките не са са свободни), а в първия корпус склонноста да се складира мед е по-малка. Главния поток отива над майката ( да се надяваме че не е шавлива и да се разхожда по всеки възможен корпус), като постепенно при липса на свободни пространства ( ненавременно разширяване/изваждане на меда), меда започва да натиска майката надолу .
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Винаги след ротациите и преди паша , преглеждай какво е положението във втори корпус. Ако не се е качила майката горе, нормално е да го напълнят с мед, а така тя се ограничава в първи корпус и там си се развива. Трябвало е третия корпус по средата да го поставиш. Има опасност така да влезе в роево, както е в момента.Първоначално публикувано от jojonov
При мен при две семейства така се получи при цъфтежа на овошките, аз им слагам втори корпус да се развиват , а те го пълнят с мед.
Сложи пълния на трета позиция. Ако имаш още паша, сложи ХР над първия и отгоре бившия трети. Майката в първи корпус. Можеш 2-3 рамки със ЗП да качиш над ХР.
Като позапълнят с мед втория корпус, третия го центрофугирай и го пъхни под втория. Ако още има паша оставаш така, ако не, пускаш майката да работи на 2 корпуса, за да развива семейството.
Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.
Благодаря ви! Ще се коригирам.
Макар да съм абсолютен новак ще си позволя да те посъветвам - обмисли варианта , който ти препоръчва колегата Filimonov. Аз последвах неговите съвети в момент когато съвсем я бях омотал и в момента мога да се похваля с 30 кг от кошер акация.
Благодаря за което адаш !атова като дойде ред да се видим!
www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект
Играх си доста време и наслагах на всички корпуси ламаринки за да не се мачка дървото като ги отварям с повдигача, но се оказа ненужно, защото трябва и от другия край да бръкна.
Гледах някъде в нета един вариант с 2 дъсчици свързани Т-образно с панта играещи ролята на лостове и си направих (много елементарно).
При последното отваряне, първо минах с новото приспособление всички корпуси който щях да отварям та ги отлепих и после се работи като песен.
Ето ме във Фейса ! https://www.facebook.com/Ivo.Beekeeper
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))