Господин Бонев , както разбрахме вече директното субсидиране по ОСП ще е от типа ДУХАЙТЕ СУПАТА, така че трябва да се разчита на пчеларските програми и то който може да се добере до тях. Писах във Фейсбук ще повторя и тук някой неща, които не ми харесаха. Няколко неща ми правят впечатление - Няколко неща ми правят впечатление ... 3.1.2. Кандидатът може да бъде подпомаган при условие, че притежава не повече от 150 броя пчелни семейства включително, към момента на кандидатстване и СЛЕДВАЩАТА ТОЧКА 3.1.4. Недопустим е кандидат, получил финансиране по предходните тригодишни програми за закупуване общо на 150 и повече кошери; Де факто който е получавал три години по 50 кошера, той е започнал с някакъв брой и би трябвало да има към 170 - 180 кошера. Така че има противоречие и едната точка става излишна. Другото което ми направи впечатление че се СЪБИРАТ ТОЧКИ и там има две обстоятелства които ме безпокоят
1. Никой не може да събере 100 точки ... противоречие между 1. и 3. та точка ... /остава да се окаже че някой ги е събрал./
1.Не е кандидатствал до момента по НПП - 20 т.
3. Кандидатът е извършил разходите по всички сектори от договорирана финансова помощ за предходни години по НПП - 10 т.
Има противоречие между тези двете изисквания, което води до максимален брой събрани точки 90.
Следващото е точка 4. "4.Финансовата помощ е насочена към СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН на планиране " - за което дават 10 т. , което си е както казва колежката след това във форума - жива дискриминация. Тази година добивите в северна българия са къде, къде повече отколкото южна ... визирам при мен Ямболска и Бургаска област, така че не виждам защо трябва да има такъв критерии , който да дава някакво предимство на териториален принцип.
Следващото което ме обезпокои са и критериите за класиране ТОЧКИ 3. И 4.
3. В случай на недостатъчен финансов ресурс за финансиране на всички постъпили заявления по мярка Г: „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в общността” се финансират заявленията, получили най-голям брой точки, съгласно Таблица 1, като заявленията с еднакъв брой точки се финансират по реда на постъпване на заявленията за подпомагане и тяхната регистрация в модула на ИСАК с дата, час и минута на регистриране на заявлението.
4. В случай на недостиг на бюджет по всички мерки на програмата за осигуряване на пълния размер на одобрената финансова помощ по заявленията за подпомагане, същата се редуцира по равно за всяко от заявленията с процентното съотношение на недостига спрямо бюджета на мярката.
Първо - че остава състезателния принцип в точка 3., което се мъчеше да се избегне с новата пчеларска програма. /Значи пак ще има боища , борчета, блъскане и опашки. Чакане два три дена по рано и т. н./Второ ... при недостиг на бюджет ... бъра ... бъра ... което е сигурно че средствата няма да стигнат ... помоща се редуцира с процентно отношение ... бъра ... бъра ..., откъдето изникват няколко въпроса - ДАЛИ ЩЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛИ МЕЖДУ ВСИЧКИ, КОИТО КАНДИДАТСТВАТ, ИЛИ МЕЖДУ ТЕЗИ КОИТО СА СЪБРАЛИ НАЙ-МНОГО ТОЧКИ ?????? Ако не се кандидатства за пълния брой кошери /50/, пак ли ще можеш да получи някакъв брой ???? И тогава какъв процент ще може да закупи ?????