Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 19 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 189

Тема: МЕД

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Преди няколко дена отварям една тенекия с акациев мед от миналата година да я разсипя в буркани и изненада не видях това което очаквах.

Миналата година, като първа, поради недостиг на инвентар акациевия мед го вадих на два пъти. От първото вадене бяха две тенекии и от второто също две. Реших от всяка тенекия да отделя по един буркан за мостра.

Хапваме си ние tongueout; и отварям тенекиите по хронологичен ред както съм го вадил. Първата тенекия акациев свърши, втората и тя замина, отварям третата и изненада
    С липовия, полифлорния и слънчогледа за сега нямам изненади.

Първата тенекия акациев замина още миналата година и нямаше грам кристалчета, дъното на тенекията се виждаше.

Втората тенекия акациев мед в началото на годината я разсипах и тя по същия начин, течен и дъното на тенекията се вижда.
    Това е мострата от втората тенекия акациев мед, от първата е същия.

Това е третата тенекия уж с акациев мед с изненадата вътре. При бурканите с мострите точно пък от тази го няма, но открих "виновника", бързо си призна :D

Отворих и четвъртата с акациев мед, която е малко оцветен от примеси на друг мед, но също още си е течен и няма никакви кристали.
    Това е мострата от четвъртата тенекия акациев мед.

И сега ми е чудно как първата, втората и четвъртата с акациев мед са още течни а в третата е кристализирал и какво би могло да предизвика кристализацията.
    Цялата тенекия е кристализирала, не е твърд, направо като маргарин се маже. На много фини кристалчета е и дори като усещане все едно маргарин ядеш. Иначе е супер на вкус, дори много ми хареса, хем не тече, хем не е с неприятни кристали и без проблем се взима от него.

От четено, по признаци е кристализирал акациев мед. А дали е така и какво точно е? Ако разбера от какво е кристализирал така, тази годишния половината ще го накарам да кристализира, че ми хареса. Не знам дали пак така ще стане, защото тази година нямаше нито една пита с чист акациев, всичкия са го омесели с друг и на цвят тази година всичкия е като от четвъртата тенекия от миналата година.

Меда е от планински район. Забелязал съм, че след основния цъфтеж на акацията после има друг които е много малко като количество и продължава още десет дни, но дали са различни видове акация не съм се замислял. Освен полски и горски диво растящи растения по него време тук май нищо друго не цъфти. Не се сее рапица, има малко рози и лавандула, но не съм обръщал внимание дали съвпадна цъфтежа им с акацията, защото площите са много малки.

Които може да помага, какво е предизвикало кристализацията и дали е акациев или друг.

Автор
    Регистриран
    27.01.2012
    Така е като не ходим да си пасем пчелите wink; Нормално е при по-слаба паша пчелите да дослагват каквото намерят,оттам и разликите .

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    E как да не ходя, сумати пъти излизам в балкана и кучетата водя да ги вардят, ама те не са стока... Рано им било, спяло им се, валяло... Пръснали са се всяка къде я отвее вятъра... ходи ги паси :D

Тази година акацията цъфна 20 дни по-рано и се застъпа с много други цъфнали растения и не ги виня, че са я смесели с друго.

Но въпроса сега е друг. Какво сложиха в този мед, че е толкова хубав tongueout; :D

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    вероятно детелина. Тя също е със светъл цвят, но прави точно такава ситна кристализация.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Тази сутрин една колежка на работа пак ми направи деня хубав. Събота и неделя нещо и се били напукали устните. Почнала да се маже наред с каквито мазила има из къщи /а пък въпросната особа не е като да не разбира от козметика/ и О, ужас! нищо не помагало. Секунди преди да я обземе бяс и да започне да изхвърля се сеща че има един буркан с мед от рапица, от моите пчели wink;. Започва процедура и О, чудо! след няколко намазвания през половин час проблемът е приключен. Аз съм скромен чиляк, но си изпросих една целувка. Нищо лично, като експерт бях длъжен да проверя въздействието на пчелния продукт и да направя комплексна оценка на ефекта от конкретния метод на използването му. Няколко колеги бяха леко заинтригувани от възникналата суматоха, а аз за успокоение им изнесох кратка сказка по някои аспекти на апитерапията и в частност на недооценените качества на меда от рапица, добит в екостопанства от екстензивен тип. Като следствие от всичкото това получих заявка за няколко буркана мед от новата реколта, а героинята на нашия разказ направо ми изиска доставка на рапичен мед в малка разфасовка, за медицински/козметични цели. По-здрави.

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2013

Re: МЕД

Цитат Първоначално публикувано от Nic
    Бихте ли ми казали този пчелен мед от какво е?
    Благодаря Ви!
    Прилича на Рапичен

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Имам два въпроса:

1. Понеже правя преход от ДБ към ЛР ми се наложи да центрофужа стари плодникови пити, голямата част от които бяха черни. Меда също излезе почти черен. Значи ли това, че е замърсен от черните пити или просто съм извадил миналогодишен манов мед? Има ли някакво друго обяснение?

2. Втория ми въпрос е за мътния мед, който се получава след преминаването през винтовата восъчна преса. През нея прекарвам восъка от скъсаните пити, прекарвам и всички далаци, запълнени с мед, които тази година имах в огромно количество, защото бях заредил ЛР корпуси с магазинни пити. Та меда от пресата е с перфектен жълт цвят, но не е така прозрачен като този от центрофугата. Държах го няколко дена уж да се утаи. Дори и го нагрявах до 35 градуса през двата дена на уйкенда. Въпреки всички опити меда си остава мътен (непрозрачен). Това дефект ли е? Какво да го правя този мед - имам над 300 килограма от него. Имам и почти черен непрозрачен мед от прекарване на черни пити през восъчната преса. Там също са 100-200 килограма. Ще се избистри ли някога този мед и става ли за хранителна консумация (продажба) или е брак за изхвърляне?

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .....Имам и почти черен непрозрачен мед от прекарване на черни пити през восъчната преса. Там също са 100-200 килограма. Ще се избистри ли някога този мед и става ли за хранителна консумация (продажба) или е брак за изхвърляне?
    Как ще го хвърляш бе човек???
    Каква хубава "медена" ракия става от него!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Автор
    Регистриран
    19.11.2010
    Пчеларски район
    Павликени-Сухиндол,
    Предполагам, че в далаците и разкъсаните пити е имала търтиево и работническо пило и този белтък дава тази мътнина. С времето би следвало тази белтъчната фракция да се отдели и меда да се избистри, стига да не с повече глюкозно съдържание- слънчоглед, че ще кристализира, преди да се избистри. Изчакай няколко дни и отдели горният белтъчен слой, би трябвало да се получи.

Наблюдател
    Регистриран
    26.02.2014
    Здравейте. Досега съм си купувала мед винаги от познати-производители. Днес ми се наложи да си купя от пазара. Продавачката каза, че те си били производители, но като се прибрах и го опитах все едно си хапвах тъмна глюкоза. Въобще не мирише на мед. В интерес на истината медът беше течен. Как да разбера кой мед е истински и мога ли да го дам някъде за проверка за да видя какво чудо ям?

Страница 6 от 19 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •