Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 423 от 423 ПърваПърва ... 323373413421422423
Резултати от 4,221 до 4,228 от общо 4228
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Никога не е късно за изненада, за съжаление при мен за втора поредна година се получава. Както съм писал предния пост на 26-ти, преди това на 15 бях третирал и с ОК, след като взех и всички мерки за семействата. Днес като отивам едното е колабирало, нямаше нито майката вътре нито пчели. Разграбваше се от оси и други пчели. Не знам какво точно трябва да направя. Проблема е че това семейство беше с младата майка. Миналата година още декември се разделх с половината кошер и от 14 ми остана един ... Тази година бях оптимист, понеже ги наблюдавам и полагам всички грижи че няма да има никакъв проблем. .

Затова днес изненадата ми беше много голяма ......... Тъй че пак съм с 1 кошер и най-вероятно шанса да остана без пчели е много голям.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Гледам днес, осите се прехвърлили на другото семейство. Поизбих ги и отворих да видя, там положението също е такова, почти колабирало семейство ....... Стесних ги още малко колкото да хвана 2 рамки, но тва със сигурност ще загине. Затова че оставам без нито един кошер. Ще видя пролетта дали да си взема някоя и друга отводка ако има или ще прекратям въобще да се занимавам ....

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Гледам днес, осите се прехвърлили на другото семейство. Поизбих ги и отворих да видя, там положението също е такова, почти колабирало семейство ....... Стесних ги още малко колкото да хвана 2 рамки, но тва със сигурност ще загине. Затова че оставам без нито един кошер. Ще видя пролетта дали да си взема някоя и друга отводка ако има или ще прекратям въобще да се занимавам ....
    Не е толкова лесен пчеларския занаят, колкото на някои им се струва. Като казвам лесен, нямам предвид физическите усилия, а това, че освен знания, пчеларя трябва да добие достатъчно опит от практиката, за да приложи правилните манипулации в точното време при отглеждане на пчелните семейства. Да ли ще прекратиш занаята е изцяло твой избор. Ако обаче искаш да се научиш - продължавай да се "мъчиш", така, сблъсквайки се с проблемите и търсейки начин да ги решиш, ще добиеш безценния опит, който е нужен. Само с книги и съвети от колеги не се получава. Практика му е майката.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Сега отворих темата назад да видя - преди 3 месеца съм предупредил за осите, щото мен преди 6 години за 2 седмици ме направиха на тотал щета. Та и после мислех да пиша да намалиш малко химията, ама нейсе... тая ОК май им е дошла горница... яки семейства дето в най-големите жеги са ти работили на 4 магазина... Как да е, такъв им бил късметя. пази сега инвентара, напролет вземаш две отводки и некое рояче да даде Господ и си питаш шапката.
    Нали видиш отдолу какво казваше Доктора от Павликени?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    За първи път нямам абсолютни никаква идея какво може да се е случило, дори близо не мога да предположа. Относно както вие казвате "занаят", аз съм много далеч от това, тъй като нямам нито намерения, нито възможност да го правя така както означава тази дума. Относно осите, вече съм на 100 процента сигурен че нападат само проблемни семейства. Допреди 2 седмици даже не се и доближаваха, само по една оса обикаляше покрай. А пък и предишните години.

Тази и предната година, абсолютно се получиха нещата необяснимо за мен. От 2018-та се занимавам и такова нещо не е било.

Как беше приказката, сития на гладния не вярва .

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Не се ядосвай колега, напролет си купи две отводки и отначало. Има и такива ситуации. Аз също миналата година от 120 ги направих 80 и ми беше тегаво ,защото излезнаха слаби от зимата. Обаче ги възстанових, въпреки калпавата година и сега за момента нещата изглеждат прилично. Горе главата, ще ги възстановиш!

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Не се ядосвай колега, напролет си купи две отводки и отначало. Има и такива ситуации. Аз също миналата година от 120 ги направих 80 и ми беше тегаво ,защото излезнаха слаби от зимата. Обаче ги възстанових, въпреки калпавата година и сега за момента нещата изглеждат прилично. Горе главата, ще ги възстановиш!
    Това даже и не си го представям, изглежда ми много работа. ... Ами аз така мисля да направя, защото имам прекалено много пити останали, рамки .. И както казах ще ми е неприятно без пчели. Но ще трябва да събера някак си информация относно това което се случва.

Потребител
    Регистриран
    31.03.2023
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Но ще трябва да събера някак си информация относно това което се случва.
    За аномалии трудна работа да се намира информация. Занаята е запратен в девета глуха, уви не само в България, с други думи - никой не го еве. Ако пчеларите можеха да открият какво точно се случва с тия внезапни измирания на кошерите, досега да са го открили. Това е работа за други специалисти, ама ...... що да ги занимават и средва да се харчат, като може просто да се внася китайски "мед", който дори е в пъти по- евтин. Та тъй.

Страница 423 от 423 ПърваПърва ... 323373413421422423

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •