Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4228

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ам не че нещо, ама ти сега с тоя преглед какво искаш да видиш? Плодник пълен... пчели ли ще броиш или майки ще търсиш?? Или най-много на цяло село осите да се ориентират къде има плячка и да си гласят тактиката.
    За магазините върху плодника - чувал съм че има колеги дето ги държат по цяла зима отгоре... Аз им оставям по един до към декември, Коледа, както дойде.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Ам не че нещо, ама ти сега с тоя преглед какво искаш да видиш? Плодник пълен... пчели ли ще броиш или майки ще търсиш?? Или най-много на цяло село осите да се ориентират къде има плячка и да си гласят тактиката.
    За магазините върху плодника - чувал съм че има колеги дето ги държат по цяла зима отгоре... Аз им оставям по един до към декември, Коледа, както дойде.
    Това което искам да видя е как сега се развива семейството след пашата. Дали е започнало да гледа пило ...... Миналата година имах голяма загуба от 14 кошера, да кажем 9 са били силни, ми остана баш баш накрая 1 силен, който тази година го направих на 2 семейства. ...

Миналата година видях че не гледат пило по това време и не можах да разбера какво става ... Искам да видя дали се гледа пило към момента и да преценя отсега, как мога да помогна .. НАй-вероятно никак. Но предвид това, че от 2018-та никога не съм имал смъртност и миналата година се получи така, остана в мен чувството, че по някакъв начин съм можел да помогна, за да не се стигне дотам ...

Затова просто информативно сега ...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Тази година нещата са коренно различни при мен. ... Отворих 2-та си кошера, има немалко пило и то запечатано има и пресно има доста мед и прашец. Изглежда нещата да са перфектни направо, засега .. Та не съм ги и ровил, само като стигнах до първата пита с пило и видях следващата и толкова. Сложих лентите и ги затворих. За разлика от миналата година, дето нещата бяха се на тревога. Мога да кажа че тази година е точно обратното, така както бях свикнал и го приемах за даденост. КАто цяло видя ли от сега такова положение с пилото и хранителните запаси, почти съм сигурен че няма да има никакви проблеми.... Ама айде да не приказвам много много, че ...... Сега ще ги отворя сигурно септември да махна лентите и после октомври за да ги накапя за нозема и после края на октомври началото на ноември да третирам с ОК .. когато няма вече пило. .. Поне така го мисля ....

В природаа има принос още не е барут съвсем като миналата година ... И сега се чудя при това положение което описах, има ли смисъл да им се дава по малко захарен сироп. Бях го спрял това нещо последните години и още не съм сигурен дали е правилно. Предполагам като спре приноса съвсем, може би ще трябва съвсем по малко. Но пак казвам не съм убеден....

ПРиемам всякакви съвети и мнения.

Вчера и днес изцентруфугирах, сложих ленти и оставих малко пити ДБ (по една за всяко семейство) пълни с мед за зазимяването през октомври. През юни месец вдигнах по две крайни пити с мед в магазините и на тяхно място сложих ВО. Най-интересното е , че майките избягват да засяват в светли пити, дори и в тях да са се излюпили 2-3 поколения пчели.Търсят само черни пити да снасят!? Дори една майка се беше качила в магазините и беше засяла там в забравени от мен през пролетта две пити за смяна. Доста си поиграх да размествам пити (светлите открая, в средата тъмните и тези с пило) есента ще ги вадя за претопяване. От два кошера получих сериозна доза ужилвания, а другите бяха кротки... Ползвам 8-рамкови ДБ с магазини. Резултатът ми за тази година е от 6 презимували семейства: станаха 15 и около 120 кг. мед, въпреки жегите през месец юли. Всичките са натрупали запаси за зимата! Доволен! В момента има прашец и някаква паша, пчелите летят докато не напече слънцето и после "тишина"...

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    По кои места е това?
    Категорично по това време ако има черни пити в кошера М работи там.
    Нещо не ми е много ясно за какво разместваш сега пити... Значи те ще снасят до късно /зависи района и агрометеоусловията/ същевременно пренасят мед открая навътре да си скроят шапката. Как ще ти освободят пити сега ако не ги качваш в магазините не ми е много ясно. Аз съм с десетаци ДБ и ако не съм сварил есента с триста зора да напъхам някъде преградна дъска пролетно време почти нямам шанс да изкарам някоя празна за бракуване.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

В средата слагам маломедните пити за да снася в тях майката сега! В края са пълномедните запечатани пити. Есента вадя маломедните пити, стеснявам гнездото и захранвам, ако е необходимо с инверт! Тази година мисля да изолирам майките в средата на септември месец!? Пълните запечатани пити с мед не ги пипат, ако има в плодника поне 15-16 кг. мед - при мен е така...

Наблюдател
    Регистриран
    20.01.2018
    Пчеларски район
    София
    Сподели за изолирането на майките как го правиш , че ми стана интересно.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •