Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
Мии, то за мен - това е правилния начин.
Центрофугата ми е за 9 магазинни ДБ, имам две преносни сандъчета. Изкарвам 9 рамки, пренасям ги на 30 метра, вземам празното сандъче и се връщам. Синът ги обработва и върти.
Вчера и аз вадих, но работих само с едно сандъче - почивах си покрай центрофугата. Много хубав кафяв мед, даже тъмнокафяв. И пчелите много кротки - без да ги пуша, само тръсвам рамката и я тупвам по 2 пъти по горната летва. Даже - бях забравил да си взема четка - дето бяха останали по десетина пчели ги издухвах с уста...

Същата работа и при мен. Толкова кротки пчели не съм имал. Но аз се пребих от работа с 2 кошера по 4 магазина. Цял ден ми отне всичко. Но аз сам действам. Тук говорим без удобства с ръчна центрофуга. Миене и складиране. Цял ден ..

Нищо от цялата работа тая година не съм разбрал. Оказа се че акация и при мен е много малко, тя е омешена с глог, мана и още билки, та е станал уникален мед... Слънчогледа също се оказа сравнително малко и пак омешан. След като изчистят питите, може би утре или други ден ще махам магазините и ще правя преглед да видя какво става.

Обаче има и страшно много оси тази година. До скоро въобще нямаше ни една, а сега е фрашкано, явно и те се адаптират по промяната на климата.