Благодарим, въпреки че талисмана ни го хвана липсата, сбирките ни са винаги приятни.
Благодарим, въпреки че талисмана ни го хвана липсата, сбирките ни са винаги приятни.
В събота сутрин ходих до ботев и тъкмо щях да кажа че акацията ми изглежда добре в района на ловеч посока троян. И то взе та се изля вече трети ден, вали без да спира.
В Лудогорието на височина 400-480 м. надморско равнище акацията измръзна и няма цвят, само листа. Предполагам, че на по-висока височина също е измръзнала, ще чакаме акация догодина.
За слабото семейство пашата винаги е слаба, за силното винаги е обилна.
Въпреки неспирните дъждове, в Неделя ги отворих под дъжда. В общи линии спрели са там, дето ги оставих 2 седмици по-рано. Тъжно, но факт. Направи ми впечатление, че три дни усилено си почистваха кошерите, постоянно имаше изхвърлен подмор и какавиди в различен стадий + бая търтеи. Не знам дали причината е в студа и/или липсата на паша или просто заради дъжда не се занимаваха да ги отнасят надалеч, а всичко хвърляха на прилетните дъски и затова ми правеше впечатление! В същото време имаше балами дето постоянно събираха водица по бетона и из градината, тарикатите си бяха на прелките и от там си взимаха![]()
При нас тук обаче прогнозата не се сбъдна. До 18.00 часа стана така както го бяха дали, с периодични леки валежи. Обаче след 18.00 настана потоп, не е чак толкова страшо обаче се изля много здраво, аномалия. Мина и градушка но доста ситна и за малко.
Първи хубав ден, отидох да извадя 2 пити с пило от единствения ми кошер. Ама какво да видя, той се настроил да рои. Това е интересното, което виждам вече много пъти и не е така както пише по книгите. Най-вероятно е заради времето. Изглежда да работят яко, на 2 магазина са, не висят отникъде, обаче има заложени маточници. Видях поне един запечатан. Като цяло не бяха много, дори изглеждат така все едно да са за самосмяна. обаче те са заложени по долните ръбове на рамката, и подготвят още чашки. Та много странно. Хем запечатан маточник, хем не е излетяла майката, не е самосмяна. Друг път също съм го виждал това да има запечатан маточник, а рой да не излиза .. В книгите пише, че като се запечата първия, старата майка излиза.
Та кво направих, отделих старата майка с половината пити в друг кошер. Сложих им още 2 пити преградна дъска и единия магазин. Основния кошер същата работа обаче с маточник и с пълния магазин с мед...
За първи път ми се случва да правя такова делене на половина, че и на двата кошера да им оставя по един магазин. Аз така бях решил още преди. Понеже е един кошер да го деля на половина и до слънчогледа да ги засиля така че да зазима 2 силни кошера ...
Затова че сега е момента да гледате кошерите, че може и да са изпаднали в роево, но вие това си го знаете
и сега отивам да връзвам лозе за разнообразие, че утре трябва да ходя на софия за работа .. А то с това дъждово време досега, работата изостана селската ... Сега обаче какво ли ни чака. Една жега и суша до зимата, дано да не е така .
Само да спомена последно, при мен никога пчелите не са се настройвали за роене по това време. Винаги е било към края на Април и рояците излизат до средата на юни.
Баш си е роене не е излязъл рои заради лошото време.Наполовина се дели като двата кошера се поставят на половин метър от мадтото на стария заради летящите пчели.Вероятно си решил проблема и вероятно няма да се рой а ако старата майка не е свет може да я смениш сега но при един кошер си е руска ролетка.
С тъга на сърцето и мъка в душата, трябва да призная, че колегите дето разправяха, че няма да има рояци, се оказват прави с напредване на сезона, а аз, грешникът, за кой ли път отново сбърках в прогнозите си!
Ей оня ден, рових в едно от моите семейства, което по наблюдение "на прелка", си беше 100% в роево. Взимам аз един допълнителен магазин за да демарирам, отварям и к'о да видиш? Само един захранен маточник в изгризана дупка в средата на пита, през една от последната с пило! Бая се зачудих как точно са я забутали майката дотам, за да положи едно единствено яице и да си бяга обратно прескачайки цяла една перфектно изградена и празна пита и единственото нещо, което измислих, е че просто са си пренесли едно яйце и са го положили в чашката.
Инак, капаните ми са с мераклии за нови домове, но засега само разузнавачки, роеве йок. А времето напредва, даже неумолимо изтича досущ сух пясък през пръстите, ако ми позволите метафората...
Тук цъфна липата, тази която е при мен, малко е .. Трябва да видя други години как е, но като че ли липата влиза в точното си време.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))