Първи хубав ден, отидох да извадя 2 пити с пило от единствения ми кошер. Ама какво да видя, той се настроил да рои. Това е интересното, което виждам вече много пъти и не е така както пише по книгите. Най-вероятно е заради времето. Изглежда да работят яко, на 2 магазина са, не висят отникъде, обаче има заложени маточници. Видях поне един запечатан. Като цяло не бяха много, дори изглеждат така все едно да са за самосмяна. обаче те са заложени по долните ръбове на рамката, и подготвят още чашки. Та много странно. Хем запечатан маточник, хем не е излетяла майката, не е самосмяна. Друг път също съм го виждал това да има запечатан маточник, а рой да не излиза .. В книгите пише, че като се запечата първия, старата майка излиза.
Та кво направих, отделих старата майка с половината пити в друг кошер. Сложих им още 2 пити преградна дъска и единия магазин. Основния кошер същата работа обаче с маточник и с пълния магазин с мед...
За първи път ми се случва да правя такова делене на половина, че и на двата кошера да им оставя по един магазин. Аз така бях решил още преди. Понеже е един кошер да го деля на половина и до слънчогледа да ги засиля така че да зазима 2 силни кошера ...
Затова че сега е момента да гледате кошерите, че може и да са изпаднали в роево, но вие това си го знаете
и сега отивам да връзвам лозе за разнообразие, че утре трябва да ходя на софия за работа .. А то с това дъждово време досега, работата изостана селската ... Сега обаче какво ли ни чака. Една жега и суша до зимата, дано да не е така .
Само да спомена последно, при мен никога пчелите не са се настройвали за роене по това време. Винаги е било към края на Април и рояците излизат до средата на юни.