Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Коригирам се .. Всъщност кошерите са 8 а не 7 ... Което значи че процент е нагоре ....
    Към днешна дата, останаха 6, които от днес вече облитат добре и си носят прашец и започва работата ...

Аз обаче искам да попитам за съвет. Тъй като много рамки медови ми остават за съхранение, след като ми умряха малко над половината от семействата. Какъв е най-добрия вариант да ги съхраня и възможно ли е ? Тъй като идва със затоплянето и молеца ..

Всякакви съвети приемам какво да правя с тези рамки.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Към днешна дата, останаха 6, които от днес вече облитат добре и си носят прашец и започва работата ...

Аз обаче искам да попитам за съвет. Тъй като много рамки медови ми остават за съхранение, след като ми умряха малко над половината от семействата. Какъв е най-добрия вариант да ги съхраня и възможно ли е ? Тъй като идва със затоплянето и молеца ..

Всякакви съвети приемам какво да правя с тези рамки.
    Най-добрият и сигурен, но и скъп вариант е, във фризер, хладилник, хл. камера. Може да се сложи и корпус със пити под семействата. Ама доколкото си спомням, май ти не си с отделни дъна. Има и някакви препарати, ама с химията не съм много запознат, не съм и, и почитател.
    Тая година и аз съм на това дередже. Имам фризер, в който съхранявам прашеца и в него има място за 25-30 пити. Другите ще ги претопя и меда отива в бидоните с каквото има, джанки, сливи и т.н.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Най-добрият и сигурен, но и скъп вариант е, във фризер, хладилник, хл. камера. Може да се сложи и корпус със пити под семействата. Ама доколкото си спомням, май ти не си с отделни дъна. Има и някакви препарати, ама с химията не съм много запознат, не съм и, и почитател.
    Тая година и аз съм на това дередже. Имам фризер, в който съхранявам прашеца и в него има място за 25-30 пити. Другите ще ги претопя и меда отива в бидоните с каквото има, джанки, сливи и т.н.

A както са дълбоко замразени, след това може ли да се ползват ? Колко време им трябва, ако трябва да се добавят към семейства ?

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    A както са дълбоко замразени, след това може ли да се ползват ? Колко време им трябва, ако трябва да се добавят към семейства ?
    Отпускат се за едно денонощие на стайна температура. При вадене трябва да се пипа внимателно, защото стават много чупливи в частите където няма мед.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    При мен финално останаха 5 от 14 кошера. Като имам и един 6-ти който съм го оставил за чист експеримент. Майка с една шепа пчели. Сега махнах от пчелина още 3 кошера и над 20 пити. Дефакто аз ще оставя както ти каза общо колкото може да побере фризера от най-хубавите. Всичко друго заминава .. Още декември мисля направих тази сортировка един път. Сега поне ми остава малко .. Тези 5те ще има направя справка в петък, когато ще е още по-топло времето да ги видя, какво пило имат и какво ще искат.

Както се казва всяко зло за добро, ще оцелее само най-силния ген.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Хайде още един отчет, заради Перо.
    Днес подкарах ( както пише по дебелите книги) първия осведомителен преглед и не съм очарован. Успях да прегледам 2/3 от семействата. Този кучи студ, при който температурите бяха на моменти около -23 градуса е оказал доста негативни последици. По спомен 2018 г. в края на февруари имаше подобен пик в температурите и върна семействата в първи клас. И сега е нещо подобно. Завъртяло са едно поколение пило, видно от останалото по рамките запечатани килийки, след струпясване на пчелите по края на кълбото. Сега само яйца и тука-там по 5-10 килийки запечатано или открито пило. Слаби и гладни моя преценка. Е, има и някой друг, който е силен, но без майка или такава, която по някаква причина не снася. Очертава се отново трудна година, поне при мен.
    А, да и да добавя - само две семейства са аут, ама каква полза от бройка, като слабите семейства според мен са такива, които не ще са ми от полза. Иначе казано уращисване на вятъра.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    То и тези 5 кошера се оказаха сравнително слаби, имам само едно силно семейство. 5-тото което мислех че е по-силно се оказа без майка, и сложих експеримента от 6-тия в него, ей така направо като наръсих малко с ракия, да видя дали ще я приемат, но най-вероятно тази майка е негодна. Дефакто утре най-вероятно ще обединя 2 и ще остана с 4 семейства.

Бракувам масово пити и оставам само най-добрите. Към 20 оставих във фризер. Другото всичко разкарвам. Та сега гледам и питите от семействата които свалих Декември месец, защото бяха загинали. Ами всичките са с много качествен мед.

НЕ ми се връзва тази работа само с акара. Сега след студа, а и като цяло това което виждам е колабирало семейство на дъното, все едно изведнъж са умрели всичките. ....

Ама каквото и да е .... Да не си говорим само за умрели семейства, идва време на пролетното развитие. Каквото такова. Все ще се вдигнат ... Аз мед не чакам, тази година. Надявам се да мога да ги вдигна и да са по-силни за догодина.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •