Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4228

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Тук днес стана неочаквано топло и отидох да погледна кошерите. Досега не ми се е случвало никога, но половината са умрели от 14, горе долу в 7 има някакво движение. Не е като да съм правил нещо различно, просто няма пчели. То май заслабнаха доста края на лятото и така. А е още доста рано ..

Сега свалих част от кошерите и погледнах още някои, които са супер слаби. Няма пчели и от тези които свалих. Няма и да се занимавам повече. Така като гледам за напролет има вероятност да останат най много 2-3. Ама може и толкова да няма ... Ако не останат тъкмо ще бъде така един добър момент да спра да се занимавам въобще. Тъй като с всяка година става все по шантаво времето.

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Тук днес стана неочаквано топло и отидох да погледна кошерите. Досега не ми се е случвало никога, но половината са умрели от 14, горе долу в 7 има някакво движение. Не е като да съм правил нещо различно, просто няма пчели...
    А мед имаха ли или са гладували?

Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    ...Сега свалих част от кошерите и погледнах още някои, които са супер слаби. Няма пчели и от тези които свалих...
    От къде си ги свалил?

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    А мед имаха ли или са гладували?

От къде си ги свалил?

Мед има в кошерите. По принци изглежда все едно са гладували, но дефакто те са били толкова малко пчели че е трудно да се прецени. Мисълта ми е че на 1 - 2 междурамия е свършил меда, обаче на съседните пити има. Та явно хем са останали малко пчели, хем и поради тази причина са гладували. Но това само 2 от 5-те кошера. Другите имаха мед по всичките пити. Даже се чуда какво да ги правя сега. Част бракувах, друга прибрах. Долу по дъната имаше много малко пчели. Това което виждам е че може би са се опитали пак на 2 от 5те кошера да правят самосмяна.

Иначе имам предвид че те са ми в двора и просто си ги прибрах в склада и ги чистя и дезинфекцирам, кошери и рамки. Аз така съм свикнал. Та съм ги свалилил от баира долу в склада

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Кофти работа, колега, но май почти навсякъде е така. Много акар, гарниран със страхотна суша и положението е както го описваш. С какво третира против акар и кога?
    При мен също не са добре нещата , слаби семейства, но аз го отдавам основно на акара.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Христо Димитров Виж публикацията
    Кофти работа, колега, но май почти навсякъде е така. Много акар, гарниран със страхотна суша и положението е както го описваш. С какво третира против акар и кога?
    При мен също не са добре нещата , слаби семейства, но аз го отдавам основно на акара.

Ами с ленти. Аз досега никога не съм имал проблеми. Обаче правих винаги по едно третиране с ОК когато свърши пилото. Тази година обаче така стана, че го пропуснах .... Ама и в крайна сметка, докога с това третиране... Аз прегледах и долу дъната, не ми се видя акар да има и по принцип има много малко ...

Но да кажем че това е най-вероятната причина. Но тези ленти май не са особено добри ... Това което виждам е че тези които продават по аптеките Варостоп, не са добрии ... Но просто слагам понякога от тях, за да третирам с едно и също и да предизвиквам разна резистентност. Да не кажа че варостопа не помага ... но така идва май от моите наблюдения.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Ако си ги минал само с варостоп, това е причината. Това са много калпави ленти според мен. Аз ги минах няколко пъти с оксалова киселина и въпреки това имам много акар и семействата отслабнаха.

Потребител
    Регистриран
    22.02.2017
    Пчеларски район
    Русе
    Здравейте, как е положението?

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    Здравейте,

при мен положението е точно 25% смъртност към днешна дата, което е най-голямата ми смъртност откакто съм пчелар. Отчитам го на много голяма опаразитеност , с която смятам, че не се справих и на малко зимна пчела. Останалите семейства също са слаби спрямо миналата година, като масово са на по 3-4 междурамия пчели. Не съм доволен към момента, защото идва и застудяване. Сложих питки на по-слабите и подпрях пилото с пълномедни пити, защото по-слабите не могат и да се преместят. Ще имам много работа тази пролет с тези слаби семейства. Прегледах всички семейства този уикенд и се надявам да съм направил нужните мерки за успешното им иззимуване. Намерих точно 7 семейства без майки и обединих със по-слаби. Кофти зима за мен като пчелар. И на двата пчелина смъртността е почти еднаква, което значи , че причината изцяло е в мен.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Аз мисля че не е в теб, получи се някаква аномалия сериозна. И това най-вече в северна българия... Ето този човек си гледаше пчели пускаше видеа и съм го питал от кой район е мисля от русенско, при него е 12 от 12. Не може да е само в нас вината ..

https://www.youtube.com/watch?v=k4DaYn77ZHA

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ахаа тук едно много интересно видео, което попаднах по случайност, от днес. Този човек мисля дава много точна причина за смъртноста, при него е 50 процента ... При мен е същото нещо, което казва. Аз видях, че има някакъв проблем, но реших тази година да ги оставя. Добре че този човек споделя това ... Вероятно е да е така ...

https://www.youtube.com/watch?v=hv5hn7HvL7U

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •