Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 397 от 419 ПърваПърва ... 297347387395396397398399407 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,961 до 3,970 от общо 4186
    Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Интересното е че при мен нещата затихват, семействата излязоха от роево. В крайна сметка хванах 2 на 2 роя .. 2 първака и 2 вторака. Това е равносметката което значи че роилите ми кошери са 2, от това което виждам. Може и 3 да са. Това което видях в единия кошер е че квака майка и като направих прегледа видях само един маточник.. Та мисълта ми е възможно ли е да е майка за самосмяна и пак така да пиука все едно е в роево семейство. Дори ако има изненади, ще са само още 1-2 семейства. Но прегледите казват че роилите са 2 бройки.

Като от 2 кошера които разделих и се бяха направили да роят, единия не рои, обаче другия да и сега я има 4 рамки пчели в него. Другите са добре.

Проблема обаче е че инвентара ми пак свършва и пак трябва да купувам и магазини и магазинни рамки. Ако не всяка година , то поне през една стават все повече и повече семейства. Този път ще ги обединявам. Обаче тези втораците с млади майки, ще ги държа резервни. Другите отводки трябва една с друга да ги събирам, понеже са доста силни. Ще видя.

Много са силни семействата, аз толкова пчели не съм имал досега и са много кротки. Този кошер за който писах се успокои. Дефакто всичми семейства са много кротки в момента. Имам за първи път кошери които са на 2 магазина и плодник и ги покриват. Досега по това време не съм имал толкова много пчели ... Даже се чудя чак към средата на юни дали да не им сложа и трети магазин, не за друго ами да имат място и да не им е жега.
    Защо не пресичаш тези мераци за роене, а им позволяваш да те вкарват в е такива чуденки? Кой, кого управлява? Какво ти пречи, щом да толкова силни, сега да им сложиш трети магазин? И защо се стигна въобще до това? Гониш първи, та и втори рой!!! Ако не искаш да увеличаваш семейства, а очакваш паша, обединявай по 3 в 1, а защо не и 4 в 1. Изясни само, кой има майка(времето ще покаже), избирай една и събирай. Ако имаш други цели, вече е друг въпрос. Лятото вече ще имаш оценка на майките, събираш и зимуват само заслужилите.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Румене, липсва ми още опит а и времето не мога да нацеля кое как да стане. И аз не съм на мястото постоянно, ходя и в София .. Но ще пробвам тепърва.. Като цяло разширяването с магазини не ми върши работа досега. Има нещо много интересно което не разбирам. Почти никога не се качва майката в магазина. Пробва съм с рамки с открито пило с какво ли не .. Само един път се беше качила доколкото помня. И единствения ми вариант е да правя демариране. Ама съм писал защо толкова не искам да го правя.

Иначе луда работа. Имаме 2 много хубави и огромни липи при нас. Те са цъфнали на 5ти юни, може и 1 ден преди това, там все още е дисткотека. Това което ми направи впечатление обаче, понеже заминах 5 дни за софия. Тук за тези 5 дни, царевицата и слънчогледа са се изтреляли ама двойно. Така като гледам до 4-7 дни ще цъфне и слънчогледа. Луда работа .. И след слънчогледа в голямата жега, няколко месеца няма да има нищо... Дано да не стане голяма суша и жега юли, август и септември..

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Няма да е до 4 дни. След 3 дни, вече има цъфнали растения, които са доста малко. Затова че сигурно чак след още 4 дни ... И сега се сетих да питам едно важно нещо. Понеже съм го правил без да се замислям. Като дойде медосбора и първия магазин се напълни, махам го и слагам на плодника втория и върху него е стария.... Обаче така е добре когато знам че семействата ще напълнят 2 магазина. Проблема който дойде е следния тази година. В някои семейства имам по един магазин мед, който не съм махнал, тъй като след акацията беше половин, а сега са донапълнили с него още .. И понеже не ми се вадеше този мед сега, реших да го оставя този мед и да им сложа по още един магазин, а на някои и трети ...

Но за този с трите се замислих че, няма как да проверявам кога и как се запълва че има мнгоо пчели и за първи път реших да върна магазините обратно. Демек този който е пълен да е до плодника и другите празни да са над него. Така че, по някое време просто да отворя таванката и да проверявам без да трябва да вдигам магазините и да ги местя и да тече мед от далаците и да мачкам пчелите по време на медосбора ...

Въпроса е обаче, че щом е писано по книгите да се добавят постепенно магазини и корпуси, когато се напълнят и да се подпъхват, явно не е случайно .. И може би бъркам като правя тези неща....

Даже се замислих дали така пчелите ще имат желание да качат чак на 3-ти магазин горе меда, или няма да набухат и плодниците ...

Много ли е грешно това което съм направил за мое улеснение ? И трябва ли магазините да се подпъхват винаги.

П.С - погледнах в 4 книги и там пише буквално едно и също. "След като се запълнят крайните пити с мед, на негово място се слага нов магазин, а стария се слага отгоре", но никъде не пише дали е грешка, върху стария напълнения да се постави новия.
    Този пост е редактиран от kaloyanv; 13.06.2024 в 14:08.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Няма да е до 4 дни. След 3 дни, вече има цъфнали растения, които са доста малко. Затова че сигурно чак след още 4 дни ... И сега се сетих да питам едно важно нещо. Понеже съм го правил без да се замислям. Като дойде медосбора и първия магазин се напълни, махам го и слагам на плодника втория и върху него е стария.... Обаче така е добре когато знам че семействата ще напълнят 2 магазина. Проблема който дойде е следния тази година. В някои семейства имам по един магазин мед, който не съм махнал, тъй като след акацията беше половин, а сега са донапълнили с него още .. И понеже не ми се вадеше този мед сега, реших да го оставя този мед и да им сложа по още един магазин, а на някои и трети ...

Но за този с трите се замислих че, няма как да проверявам кога и как се запълва че има мнгоо пчели и за първи път реших да върна магазините обратно. Демек този който е пълен да е до плодника и другите празни да са над него. Така че, по някое време просто да отворя таванката и да проверявам без да трябва да вдигам магазините и да ги местя и да тече мед от далаците и да мачкам пчелите по време на медосбора ...

Въпроса е обаче, че щом е писано по книгите да се добавят постепенно магазини и корпуси, когато се напълнят и да се подпъхват, явно не е случайно .. И може би бъркам като правя тези неща....

Даже се замислих дали така пчелите ще имат желание да качат чак на 3-ти магазин горе меда, или няма да набухат и плодниците ...

Много ли е грешно това което съм направил за мое улеснение ? И трябва ли магазините да се подпъхват винаги.

П.С - погледнах в 4 книги и там пише буквално едно и също. "След като се запълнят крайните пити с мед, на негово място се слага нов магазин, а стария се слага отгоре", но никъде не пише дали е грешка, върху стария напълнения да се постави новия.
    По принцип празния се слага на плодника този с нектара над него а най отгоре този с запечатания идеята е че така е в природата лятото ходят надолу зимата нагоре и нектара като се сложи в плодника като се сгъсти се вдига нагоре този по този ред им се спестява излишна работа излишно катерене през пълномедни пити но има пчелни семеиства де генетично са сбъркани и редят запечатания мед на първи корпус над плодника а нектара по нагоре.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Добре, а демарирането дефакто не е ли същата работа ? След като слагаш все едно 2 магазина на един път ... Дефакто пчелите ще навъртят същия километраж, защото след като се излюпи пилото , ще трябва да качват мед там горе и питите високи ?

Както и да е, обаче въпроса е как да познавам че магазина е напълнен и да не ги ровя. Някак си ми се струва малко загадка, понеже сега имам и силни семейства. ПРеди беше лесно. Като са на един магазин, отварям след няколко дни и обикновено е пълен, понеже е с изградени пити и така съм го оставил. После е лесно, слагам магазин отдолу и обикновено не ми се налага повече да се занимавам ... Ама тая година не мисля че така ще стане ....

Честно казано не ме бърка да ги оставя така да си се катерят, въпроса ми по-скоро е дали може да има някакъв негативен (неблагоприятен) ефект върху тях, това че съм подредил магазините по този начин. Над плодника магазин с мед и после празни нагоре.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    ПРи мен много ударно тръгна слънчогледа единия блок, точно днес. .. Като пътувах вчера между плевен и ловеч, не видях друг толкова рано да е тръгнал, обаче и другите блокове до 1 седмица максимум и те ... Качих се на колелото и отидо да видя и минах през гората, заради дъжда в петък има влага още. Не съм виждал досега толкова много пчели в слънчогледа. Чува се бучене и на растение има по 4-5 .. Явно просто заради това че е влажно и не е изсъхнало.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    ПРи мен много ударно тръгна слънчогледа единия блок, точно днес. .. Като пътувах вчера между плевен и ловеч, не видях друг толкова рано да е тръгнал, обаче и другите блокове до 1 седмица максимум и те ... Качих се на колелото и отидо да видя и минах през гората, заради дъжда в петък има влага още. Не съм виждал досега толкова много пчели в слънчогледа. Чува се бучене и на растение има по 4-5 .. Явно просто заради това че е влажно и не е изсъхнало.
    Първите 3-4 дни, слънчогледа отделя само прашец...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Кразз Виж публикацията
    Първите 3-4 дни, слънчогледа отделя само прашец...
    Така ми каза и тук този пчелар стария ... Все пак утре сутринта ще погледна на входа, какво е движението и какво носят .. .Но със сигурност видях че към обяд, започна да замира движението и това жужене ... ще направя и едно клипче.

А пък в същото време днес бях в парк Кайлъка в Плевен, там има едни други липи, които са масовите и там тъкмо цъфтят. Че беше пълно с липи. Нашите тук прецъфтяха.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    И по Долни Дъбник, днес като се прибирах към Софето, видях 2 блока зацъфтял слънчоглед, скоро още два, по-близки до мен ще цъфнат. Точно навреме, днес сложих на едно семейство една тенекия от слънчак за да я почистят

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    . Луда работа .. И след слънчогледа в голямата жега, няколко месеца няма да има нищо... Дано да не стане голяма суша и жега юли, август и септември..
    Не искам да създавам излишно смут, но нещата отиват на апокалипсис. Тези температури които идват и то средата на юни, преди години бяха от средата на юли до първата седмица на август. Не знам занапред как ще се случват нещата. Аз си мислех че горе долу юни ще успее до 30 градуса да откара, а то няма да пада от тук насетне под 35 градуса. Въобще не знам ...

А пък аз съм се загрижил за юли и август ....

Страница 397 от 419 ПърваПърва ... 297347387395396397398399407 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •