Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
И сега се започна с роенето, делих ги там, махах маточници ... Добре че съм тук, днес излетял един рой даже не съм го усетил, свалих го от крушата..... Така като гледам се гласят още 3 ... и се чудя кво да ги правя, хем не ми се рови .. хем .. Абе както дойде.
Няма "не ми се рови"! Ако искаш да имаш работещи семейства се взимат мерки навреме, а това с гледане не става. Кразз то е дал един добър метод. Трябват ти подробности, като за незнаещ. За да ги докараш до роево има причина. Един магазин на добро семейство според мен не стига. И преди ти писах! Разширявай според семейството, а излезе ли и паша, и според пашата. И твоя приятел.... Три корпуса Фарар е майтап обем за развито семейство. Ако се съмняваш в преценката си за сила на семейство давай тук подробности от това, което виждаш в плодника. Човек, аз съм нахвърлял пети корпус Рут на някои, а тепърва започва глог, акация.... И знаеш ли? Нямам роево. Преди двайсетина дни един беше тръгнал, но му избих мерака. И не правя противороеви отводки, защото не ми изнася да си скопявам семействата. Естествено, има случаи в които вадя майката, но това са крайни мерки и 90% вината е пчеларска. Трябва да държиш семействата в работен режим. Мерки, след влезли в роево са по-трудоемки и неизгодни за пчеларя. В общия случай не минава и без сътресения в семействата.