Добре де, те като съм ги разделил с вестник, могат ли тези пчели които са били с търтовъчна майка, да заложат маточник на неоплодено яйде ? Даже не съм се и замислял за това ... Понеже видях днес, нагледно това което пише по книгите и то е че пчелите унищожаваха гърбоватото пило на места, това в този нередовния кошер, който беше с тавакава майка.
100 процента няма, защото този кошер беше така отпреди 2 седмици, даже писах тук. Сега е едно към едно. Няма нито една нормална килийка запечатана. Има не малко пчели, а пилото е супер малко и негодно. Този кошер го бях отбелязал още есента че не е читав, даже не знам как изкара .. Просто тогава нямаше какво да го правя и реших да го оставя. Те бяха 2 .. Единия се спомина, а този си остана ...
Сега като казвам "немалко пчели" не е много вярно .. Да кажем са 2-3 , направо 4 рамки и се чудя как са останали за през зимата, явно все пак наличието на майка макар и дефектна им е помогнало за зимата.
За него писах че той си беше супер добре до едно време и нещо май наръсиха, едно петно, което беше със слънчоглед саморасляк и от там станаха тези неща, а беше един от най-силните кошери и после директно колабира. След главната паша беше супер, но вече есента за стесняване и третиране, беше колабирал. Трябва да си видя записките. Другия като него не оцеля. Още декември беше предал богодуха
П.С - даже ти ако не ми беше дал така идея, щях досега да съм го изхвърлил. Но наистина това е по-добрия вариант, тъкмо ми остана още един такъв слаб, ама той се води по пчеларски "нуклеус" млада майка хубава, ама с малко пчели. Тъкмо да видим какво ще стане.
Ще ви кажа какво е станало, но сигурно чак другата седмица, понеже трябва да ходя на София. Беше хубаво да махна вестника, но са минали само 2 дни. А пък е препоръчително чак след 3тия ден да се гледат и да се махне вестника. Мисля че едва ли ще им пречи този вестник, защото те така или иначе си го прояждат. Случвало ми се е като престои повече, направо да го изядат почти целия и да трябва да подменя и почистя дъното.
То и от събота започва да се установява стабилно време до края на месеца за нашия район с дневни температури около 15 градуса и то така до края на месеца, без валежи и някакви сътресения.
Даже няма нужда и да отварям да ви кажа. Това което наблюдавам днес е много интересно и е за първи път. Тази седмица я даваха скапана вчера мъгла, преди това дъжд. Днес има облачност но е ясно. Слънце се показа за 5 минути преди малко . Утре го дават студено но и да вали.... Отидох към 11:10 да видя кошерите, температурата на термометъра ми я показваше 10.5 градуса, но е била около 9-9.5 реална, духа вятър около 20 км/ч студен. Отивам и какво да видя, всичките семейства активни и летят и носят. Този кошер въпросния е в супер работно настроение и излитат и носят. Не съм виждал досега в такива неблагоприятни условия да са толкова активни. Така като гледам, след утрешния ден, пролетта ше настъпи с пълна сила .. .И аз докато бях притеснен че семействата слаби, то се оказа че не са. Като ги обединих и тези които бяха зле унищожих, сега всичко изглежда да е чудесно. Всичките са в работно настроение и жизнени. Сега май въпроса е повече да ги опазя от роене, понеже тръгнаха много рязко да се развиват ..
Не съм се прибирал, но като гледам на камерата изглеждат нещата идеално .... Сега в петък ще си ходя и ще третирам втори път за нозема и ще махна вестника. Самото семейство изглежда супер и много активно, чак и аз се радвам. Дават много хубави и топли дни петък, събота и неделя. След това понеделник и вторник студено с дъжд и след това трайно затопляне с температури до 20 градуса .. Даже след като мине вторника, мисля да започвам да разпечатвам и да въртя рамките в същото време, тъй като няма да има проблеми с температурите.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))