Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 506

Разгънат преглед

Наблюдател
    Регистриран
    17.12.2023
    Пчеларски район
    не пчеларствам
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	12_frame_DadanBlat_Plodnik__with_Heater_CrosSection_v01.png
Прегледи:      49
Размер:	63.5 KB
ID:	12315
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    И как ще постигнеш "оптимална вътрешна температура"?(Между другото на какви температури е настроен този терморегулатор за цялата зима? По месеци ли е, как е?) Колко датчика имаш? Как са разположени? Как разбираш дали наистина това е желаната температура в действителност?
    Мислиш ли, че си първия на когото е хрумнала тази идея? Едва ли... Просто уравнението е с прекалено много неизвестни...
    „Оптимална вътрешна температура“ (за времето на пролетното развитие на семейството) се постига с „копиране“ на температурата която развива силно семейство по обяд в хубав пролетен ден (14 – 18 гр. по обяд) над центъра на гнездото. По наши измервания тя е 33гр.
    За зимния период целевата температура е 7.5гр. Има статия по въпроса цитирана в пост 60 от тази тема от където става ясно че оптималната външна (за кошера) температура е между 5-10 гр. Понеже оптимума е „плавен“ и 0-10гр. обхвата може да се счита допустим. Терморегулатора се пуска след формиране на зимното кълбо.
    Датчика е един и е разположен в средата на централната рамка на гнездото отгоре. Има приложена скица по-долу.
    Не претендирам да съм първия на който му е хрумнало. Ето един пчелар който я е реализирал с елементи от времето на соца.
    система обогрева пчёл своими руками (youtube.com)
    Мисля, че цитираната статия е практическото решение на уравнението.

Руснаците имат много люти зими и често внасят пчелите си в зимовник. Понякога използват отопление с терморегулатор за да не паднат температурите до някакви екстремни стойности.
    Но отоплението е само на зимовника, а не на отделните кошери...
    Правилно, когато кошерите са в зимовника, един терморегулатор за помещението е напълно достатъчен. Зимуването в зимовник ми се струва най-добро, стига да го имаш и да си готов да се потрудиш да прибереш кошерите в него.

Да, можем да "помогнем" на пчелите със затоплящи материали и по-термоизолирани кошери, но за самата вътрешна температура те трябва да имат "последната дума", а не терморегулатора.
    В крайна сметка в кошера можем само пасивно да "улесняваме" пчелите да създадат нужният им микроклимат, а не активно да създаваме такъв, какъвто предполагаме, че им е нужен.
    Защото просто няма как да стане...
    Аз пък мисля че има всички предпоставки да стане много добре. Трябва само да има желание. Терморегулацията стана финансово достъпна и е естествено продължение на вече установена технология на подгряване на кошерите. Всички виждаме, че климата се променя и може да очакваме значително по-големи колебания от обичайните. Защо да не вземем превантивни мерки?

До сега не ме имали загуби на семейства. Просто не се развиват толкова добре колкото ми се иска. За това и предлагам на много по-опитни от мен (ако се заинтересоват) и те да опитат.
    Този пост е редактиран от Митю Митев; 05.01.2024 в 04:00. Причина: добавяне на картинката

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •