„Оптимална вътрешна температура“ (за времето на пролетното развитие на семейството) се постига с „копиране“ на температурата която развива силно семейство по обяд в хубав пролетен ден (14 – 18 гр. по обяд) над центъра на гнездото. По наши измервания тя е 33гр.
За зимния период целевата температура е 7.5гр. Има статия по въпроса цитирана в пост 60 от тази тема от където става ясно че оптималната външна (за кошера) температура е между 5-10 гр. Понеже оптимума е „плавен“ и 0-10гр. обхвата може да се счита допустим. Терморегулатора се пуска след формиране на зимното кълбо.
Датчика е един и е разположен в средата на централната рамка на гнездото отгоре. Има приложена скица по-долу.
Не претендирам да съм първия на който му е хрумнало. Ето един пчелар който я е реализирал с елементи от времето на соца.
система обогрева пчёл своими руками (youtube.com)
Мисля, че цитираната статия е практическото решение на уравнението.
Правилно, когато кошерите са в зимовника, един терморегулатор за помещението е напълно достатъчен. Зимуването в зимовник ми се струва най-добро, стига да го имаш и да си готов да се потрудиш да прибереш кошерите в него.
Аз пък мисля че има всички предпоставки да стане много добре. Трябва само да има желание. Терморегулацията стана финансово достъпна и е естествено продължение на вече установена технология на подгряване на кошерите. Всички виждаме, че климата се променя и може да очакваме значително по-големи колебания от обичайните. Защо да не вземем превантивни мерки?
До сега не ме имали загуби на семейства. Просто не се развиват толкова добре колкото ми се иска. За това и предлагам на много по-опитни от мен (ако се заинтересоват) и те да опитат.