Не ми се вярва и в развитите държави, пчеларите да си местят кошерите, където им скимне ей така. Ветеринарния контрол според мен е на много по- високо ниво от България, където дори бих казал, че такъв въобще не съществува, което се отнася не само за пчеларския сектор. За земеделските третирания също - по тази тема поне имам известни преки наблюдения и в западните държави в ЕС, горко му на онзи земеледец, който изтрови нечий пчелин. Всъщност, дори в северноафриканските държави си пазят пчелините, като зениците на очите си.
Сравнението със растителни култури е неуместно. По- напред в темата стана дума, че селекцията се прави на база добив и сега с тази графика доказваш точно тази тенденция, и вредна практика. За последните сто години, това което се постигна в животновъдството е добитък, който не може да оцелее без антибиотици и стероиди, но - дава много мляко, месо, вълна. Като съм питал стари неуки селяци, които цял живот със животни са се занимавали, защо се получава така, всичките ми отговарят едно и също - защото фуража е боклук. Да, същия този фураж, произведен от тия селектирани сортове, където по нивите реколтата богата, ала качеството .... по- добре не го яж. А тенденцията по темата е да се развиват сортове, които не се нуждаят от опрашители - мерси и го казвам не само, като пчелар.
Наскоро четох нещо, което е по- коректно за пример. Става дума за кучета. Оказва се, че не къде да е, а тъкмо в Германия планират смяна на немските овчарки със белгийски. От много селектиране, немските овчарки са започнали да губят някои от качествата си, с които са станали толкова известни и предпочитани. И не между другото, още преди двайсетина години бях чел критика по темата на български кучкар, но не му помня името, който алармираше, че по начина, по който се отглеждат немските овчарки въобще, то положението за тази порода не отива на добре.
И не на последно. Ти си по- наясно и от мен, че контролираното оплождане може да се прави и без изкуствено осеменяване, факт е, че степента на контрола е по- слаб, но е достатъчно резултатен. Такава практика е разработвана и от брат Адам, и от двете страни на завесата след ВСВ, включително и в България, и резултатите са добри.
Де тоз късмет повечето хора Дони да бяха взели насериозно или поне половината майкопроизводители да бяха способни и отговорни, като него. Щото тая азиатска нозематоза се разпространи в България не заради него, а от вечния факир и циркаджия в България, на който маса колеги не спряха да му се вържат на акъла.
Та критикувай и недоволствай, колкото искаш, но наистина нека е в рамките на добрия тон, защото не разбираш на какъв човек опонираш.

Цитат