Те и дебелите книги от 100 години са 90% еднакви по съдържание и не става само с четене, но и с опит - грешка пак не става, ако я нямаш основата и няма кой да сподели опита си с теб, демек Учителят ти! Не съм се засегнал, всеки минал през тръните има едно на ум, но ако мисли , че от другата страна е това, което търси пак ще скочи в тях! Тук сме за да споделяме с какво сме се сблъсквали, какви решения сме намирали, какви поуки сме си взели, може при едни да е сработило, а при други да не се получава и не, та не или да, та да...!? Ти го каза - всеки сам трябва да намери своя път в ребуса на пчеларството! Винаги мога да взема оплодена майка, да направя сборна отводка и да получа резултат по дебелите книги. Мога да развия пчелното семейство август месец, да го зазимя, пролетта да почна да го подхранвам, да напълня кошера с пчели и да чакам рапица, акация, липа... Да правя стартери, отглеждачи, да произвеждам майки, отводки или да гоня рой след рой по дърветата. За всичките тези неща има стотици методи и технологии, но всеки един пчелар в крайна сметка избира това, което му е по душа и сърце, а в професионалното пчеларство, там е повече маргинална технологията т.е. с минимум средства и труд да се получи максимален резултат! И затова повечето се специализират в една, две,три максимум основни дейности - унифицирана технология, един тип кошери, стационарно или подвижно пчеларство, производство на мед, на отводки, пчелни майки, пчелни продукти, туризъм, биопроизводство, апитерапия, производство и продажба на инвентар и т.н. Аз не казвам, че този метод е най-добрия, а казвам, че експериментирам защото ми е интересно и има вариативност... Догодина ще експериментирам и изолация на пчелната майка през различните периоди на активния сезон, както и през зимата или перефразирайки "Що е "пчеларство" и има ли почва у нас?!"