Създаването на отводка от 1 рамка е донякъде оправдано само ако майката е резерва и с временен характер (например не се завърне от оплождане някоя от титулярките). За лични цели създаването и на отводка на 3-4 до 5 рамки също е някакъв компромисен вариант. Но това си е друга тема.
Лично на мен нещо не ми допадат подобни цели - април еднорамъчна отводка (с евентуална цел мед от слънчоглед), след това нова отводка (пак с такава цел), юли отново (за подмяна на стари майки). За мен това е трудоемко и изискващо време, дори и при малък брой семейства. Но все пак всеки сам си решава и в никакъв случай не целя да засегна някой.
Моя грешка е, че не погледнах клипа, още първият път и прочетох първоначалният пост отгоре, отгоре - мислех че става дума за ДБ 12 рамков, а то било ЛР.

Това е вариация (в основата си е нещо подобно) на това което демонстрира в клипа руснака. Не че е от голямо значение но така работих за известен период в началото на 90-те години като млад пчелар ентусиаст искащ да се докаже на учителя си (баща ми)

Прикачен файл 12262