Редовна практика,при мен е,обединяване за слънчогледа на слаби отводки и рояци,като от две отводки-рояци вадя майката в еднорамкова отводка с питата на която я намеря+една замедена.....останалите рамкии и вс летяща пчела,влизат в трета отводка-рояк....Тека от 3 -отводки-рояка,вадя 25кг мед,а отделените майки,до края на октомври си натрупват кило пчели.Демек от три обединени,вадя 25кг мед и пак ми остават три сем....
Ако иска Калоян, нека пробва. Доколкото знам, покрай него има доста слънчоглед.
Аз обединявах есента...
по принуда.
Пролетта, от четири силни семейства, направих две отводки, като си възстановиха двете рамки ги демарирах и сега горните корпуси са пълни на две трети. Имам малко липа и слънчоглед. Отводки след това,... ама с оплодени майки.
Ще разгледам после какво сте ми писали и ще пробвам да направя нещо по въпроса. Нищо не мога да продавам понеже не съм търговец, както ви казах, нито и пчелар поне засега. Това ми е хоби.
Благодаря за отговорите.
Иначе по интересното което ми се случи днес, ако може да ми кажете защо стана така е следното .... Хванах един рояк от моите, който би следвало да е вторак или третак, преди може би 2 седмици има няма ... Горе долу точно 3 рамки с пчели ...
Та този рой не иска да се качи в хранилката да пипне сироп още отначалото. Имаше една пита изградена и две основи. Изградил и осеменил е едната основа, с другата още се мъчи. Обаче по-интересното е че си е заложил един запечатан маточник .... И сега се чудя, защо се получава това нещо. Хем има малко пчели, хем майката работи толкова колкото пчелите и дават, хем се е оплодила, хем е от тази година . А почти веднага са заложили да я сменят.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))